ŽIVOT

U Osijeku će 10.000 umirovljenika dobiti uskrsnicu od 35 do 70 eura. Uskrsnicu će prvi puta dobiti i djeca korisnici osobne invalidnine

Osim umirovljenika, uskrsnice će dobiti i socijalno potrebite osobe koje primaju naknadu za troškove stanovanja ili nositelji prava na pomoć u prehrani te beskućnici, i to u iznosu od 40 eura. Prvi puta uskrsnice će dobiti i djeca korisnici osobne invalidnine, a u iznosu od 55 eura.

Objavljeno 20.02.2024
Darija Kovačić

Grad Osijek ove je godine povisio i iznos i cenzus za isplatu uskrsnica osječkim umirovljenicima, pa će umirovljenici s mirovinom do 450 eura dobiti uskrsnice u iznosima od 35 do 70 eura. Osim umirovljenika, uskrsnice će dobiti i socijalno potrebite osobe koje primaju naknadu za troškove stanovanja ili nositelji prava na pomoć u prehrani te beskućnici, i to u iznosu od 40 eura. Prvi puta uskrsnice će dobiti i djeca korisnici osobne invalidnine, a u iznosu od 55 eura.

Najavio je to u utorak osječki gradonačelnik Ivan Radić te objasnio kako su umirovljenici ove godine razvrstani u četiri skupine prema visini mirovine koju dobivaju. Tako će najveći iznos uskrsnice od 70 eura dobiti oni s najmanjom mirovinom, do 160 eura. Umirovljenici s mirovinom između 160 i 230 eura dobit će uskrsnicu od 45 eura, oni s mirovinom od 230 eura do 300 dobit će uskrsnicu u iznosu od 40 eura, dok će umirovljenici s mirovinom od 300 i 450 eura primiti uskrsnicu od 35 eura. Procijenjeno je da će uskrsnicu primiti oko 10.000 umirovljenika u Osijeku.

– Grad Osijek ulaže u sve dobne skupine našega grada, pa tako i u naše umirovljenike. Kao što znamo, dugogodišnji problem na području grada je smještaj u domu za umirovljenike, pa smo ove godine u proračunu osigurali pet milijuna eura kako bismo nadogradili Dom za umirovljenike na Drinskoj ulici. To je projekt u koji krećemo s Osječko-baranjskom županijom. Također financiramo rad umirovljeničkih udruga, kao i rad dnevnih boravaka po gradskim četvrtima i mjesnim odborima. Ove godine uveli smo i financiranje obroka za umirovljenike koji su socijalno ugroženi – rekao je gradonačelnik Radić i zaželio osječkim umirovljenicima sretan i blagoslovljen Uskrs.

Najavio je kako će i za isplatu božićnica povisiti cenzus i novčani iznos dodavši da je za uskrsnice i božićnice u proračunu osigurano 540.000 eura.

Konkretno, u odnosu na uskrsnice 2021. godine, povećan je cenzus mirovine s oko 290 na 450 eura, a raspon novčanih iznosa povećan je s 13 do 53 eura na 35 do 70 eura.

Drago Šerić, prvi potpredsjednik osječkoga Gradskog vijeća, istaknuo je kontinuiranu brigu Grada i gradonačelnika za umirovljeničku populaciju u Osijeku.

– U zadnja dva mjeseca imali smo isplatu božićnice, doček Nove godine, proslavu 50 godina braka za Valentinovo i danas smo ovdje radi uskrsnica – podsjetio je Šerić zahvalivši gradonačelniku na povećanju sredstava za uskrsnice i božićnice.

– U 2023. smo imali 350.000 eura, sada je to poraslo na 540.000 eura, što jamči da ćemo za božićnice također imati značajnije povećanje. Također, svakih pola godine usklađuju se mirovine s porastom troškova života i plaća u Republici Hrvatskoj, pa tako i za drugo polugodište 2023. godine. Ali gradonačelnik je, kao što smo radili za Božić, prihvatio i odlučio da nećemo čekati usklađenje mirovina za drugo polugodište 2023., koje se planira oko pet posto, i na taj način bismo odmah išli u primjenu s podatcima koje će dobiti upravni odjel od Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje, bez tog dodatka, kako bi što više umirovljenika ostvarilo pravo na božićnicu – dodao je Šerić.

Romana Kovačević, službenica za privremeno obavljanje poslova pročelnika Upravnog odjela za socijalnu zaštitu, umirovljenike i zdravstvo, kazala je kako će uskrsnicu dobiti i umirovljenici koji primaju mirovinu iz dva ili više izvora, odnosno koji su korisnici i inozemne mirovine, te koji rade na pola radnog vremena ukoliko njihova ukupna primanja ne prelaze iznos od 450 eura.

Ove skupine umirovljenika trebaju se prijaviti Upravnom odjelu za socijalnu zaštitu, umirovljenike i zdravstvo najkasnije do 29. ožujka 2024. Umirovljenici koji mirovinu ostvaruju u Republici Hrvatskoj ne trebaju se prijavljivati za isplatu uskrsnice.

Isplata kreće početkom ožujka te će se obaviti putem poštanske uputnice na kućne adrese primatelja.

Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?

VEZANE VIJESTI

Obavljene su sve predradnje za učinkovitu borbu protiv komaraca, a natječaj za izvođača tretmana je u tijeku te će ugovori biti potpisani prije početka sezone

S rekordnih 1,9 milijuna eura Osijek spreman za novu sezonu komaraca

S rekordnih 1,9 milijuna eura Osijek i okolne općine spremni su za novu sezonu komaraca, poručio je u srijedu na Više…

Slavljenici koji u prijavnom obrascu izraze zanimanje – bit će pozvani na zajedničku proslavu koja će se održati 13. veljače 2024. u dvorani Bells.

Poziv osječkim bračnim parovima – slavljenicima 50. godišnjice braka

Grad Osijek i ove godine na Valentinovo organizira svečani ručak za bračne parove koji slave 50. godišnjicu braka. Gradonačelnik Osijeka Više…

Umirovljenici i osobe starije od 65 godina moći će besplatno putovati vlakom u svrhu svakodnevnih i povremenih putovanja, npr. jednodnevnih izleta, posjeta događanjima i manifestacijama, odlazaka liječniku, putovanja na ljetovanje i drugih putovanja

Od 1. siječnja umirovljenici i osobe starije od 65 godina prevoze se besplatno vlakovima

Na temelju Zaključka Vlade RH od 13. prosinca 2023. uvodi se pilot-projekt besplatnoga željezničkog prijevoza umirovljenika i osoba starijih od Više…

VIŠE IZ KATEGORIJE

U Auro Domus poslovnicama diljem Hrvatske ti klijenti svakodnevno dobivaju nekoliko stotina ili tisuća eura. I vrlo često se iznenade činjenicom da su u zamjenu za slomljeni lančić ili ogrlicu koju ne nose godinama mogli u samo nekoliko trenutaka dobiti dovoljno sredstava za zatvore minus na tekućem računu ili si priušte nešto što su dugo željeli.

Požurite i iskoristite visoke cijene: Otkup zlata sada se najviše isplati

Biciklijada se i ove godine organizira u znak podrške nacionalnoj kampanji Hrvatskog knjižničarskog društva za osobe s teškoćama čitanja i disleksijom "I ja želim čitati"

FFOS-ova BICIKLIJADA 2024.

Izvučen je dobitnik 3.000 eura za shopping u Portanovi,  čak 50 trgovina u Portanovi nudilo je rođendanske popuste, mađioničar, disco hostese i ljudi od stakla (Mirror crew) napustili su Portanovu, velika rođendanska torta se pojela, šampanjac popio, a svih 150 nagrada koje su bile sakrivene u mnoštvu balona je pronađeno.

[FOTO] Trgovački centar Portanova proslavio 13. rođendan uz vrijedne nagrade, shopping s popustima i pregršt iznenađenja za posjetitelje