OSJEČANI

U Osijeku će božićnice dobiti najveći broj umirovljenika dosad – njih 10.000

U gradskom proračunu je za njih osigurano 2,3 milijuna kuna

Objavljeno 19.11.2021
Ivona Amidžić

Umirovljenici i socijalno ugrožene osobe koje imaju prebivalište na području grada Osijeka do kraja prosinca dobit će božićnice za koje je u gradskom proračunu osigurano 2,3 milijuna kuna, najavio je u petak gradonačelnik Osijeka Ivan Radić.

Novost u okviru ove mjere je povećanje prihodovnog cenzusa na 2.500 kuna pa će ove godine, ovisno o visini mirovine, od 100 do 400 kuna božićnice dobiti oko 10.000 osječkih umirovljenika. Grad će usto 300 kuna božićnice isplatiti i socijalno potrebitima koji se nalaze u evidenciji Upravnog odjela za socijalnu zaštitu, umirovljenike i zdravstvo kao nositelji prava na naknadu za troškove stanovanja ili prava na pomoć prehrane u pučkoj kuhinji, njih 585 obitelji, te osobama koje koriste usluge smještaja u Centru za prihvat beskućnika u Osijeku, njih ukupno 10.

– Grad Osijek ima različite programe i mjere kojima pomaže umirovljenicima u Osijeku da kvalitetnije žive, a naš cilj je da ih u budućnosti i proširujemo. Govorimo o mjerama koje obuhvaćaju sufinanciranje javnog prijevoza, financiranje umirovljeničkih udruga, dnevne boravke za umirovljenike, pa i financijske potpore, kojima želimo našim umirovljenicima koji su cijeli život radili i stvarali omogućiti kvalitetan i dostojan život na području grada Osijeka. Siguran sam da ćemo im kroz ovu gestu uljepšati božićne blagdane – izjavio je gradonačelnik Radić.

Podsjetio je kako je prošloga mjeseca predstavljena i mjera novčane pomoći u vidu mjesečnog dodatka, gdje je također povećan prihodovni cenzus kako bi se obuhvatio što veći broj umirovljenika s malim mirovinama i što veći broj socijalno potrebitih sugrađana.

Prema riječima Drage Šerića, prvog potpredsjednika Gradskoga vijeća, umirovljenici su razvrstani u pet razreda prema financijskom cenzusu, odnosno visini mirovine koju dobivaju. Tako će oni s mirovinom do 1.000 kuna primiti božićnicu u iznosu od 400 kuna, oni s mirovinom od 1.000,01 kuna do 1200 kuna primit će 300 kuna, s mirovinom od 1.200,01 kuna do 1.700 kuna dobit će 250 kuna božićnice, dok će umirovljenici s mirovinom od 1.700,01 do 2.000 kuna primiti 150 kuna, a oni s mirovinom od 2.001,00 do 2.500 kuna dobit će 100 kuna božićnice.

– Isplate će početi početkom prosinca putem usluga Hrvatske poštanske banke na kućnu adresu. Očekujemo kako će biti dodatnih oko 600 prijava onih koji su u međuvremenu postali umirovljenici i koji će se naknadno javiti, te onih koji imaju inozemne ili kombinaciju inozemne i domaće mirovine – rekao je Drago Šerić, zahvalivši pritom gradonačelniku Radiću na prihvaćanju inicijative za povećanjem prihodovnoga cenzusa, koja će rezultirati božićnicama za najveći broj umirovljenika do sada – njih 10.000.

Romano Kristić, pročelnik Upravnog odjela za socijalnu zaštitu, umirovljenike i zdravstvo, dodao je kako zahtjeve za isplatu božićnice trebaju podnijeti samo novi umirovljenici i oni koji koriste mirovinu iz dva ili više izvora te koji nisu evidentirani u Hrvatskom zavodu za mirovinsko osiguranje, a za sve informacije i upite o isplati božićnice dostupni su telefoni 229-102 i 229-107, kao i adresa e-pošte: [email protected].

foto: Grad Osijek

Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?

VEZANE VIJESTI

Suradnja definirana ovim sporazumom temeljit će se na područjima: uzajamnog pružanja znanstvenih, stručnih, poslovnih i organizacijskih usluga radi poboljšanja ukupne efikasnosti i uspješnosti djelovanja obje sporazumne strane

EFOS i Grad Osijek potpisali sporazum o suradnji

Sporazum o znanstveno-stručnoj suradnji između Grada Osijeka i osječkog Ekonomskog fakulteta potpisali su u ponedjeljak zamjenica gradonačelnika Jasenka Crnković i Više…

Slavljenici koji u prijavnom obrascu izraze zanimanje – bit će pozvani na zajedničku proslavu koja će se održati 13. veljače 2024. u dvorani Bells.

Poziv osječkim bračnim parovima – slavljenicima 50. godišnjice braka

Grad Osijek i ove godine na Valentinovo organizira svečani ručak za bračne parove koji slave 50. godišnjicu braka. Gradonačelnik Osijeka Više…

Besplatne ulaznice umirovljenici mogu, uz predočenje osobne iskaznice kojom se dokazuje prebivalište na području grada Osijeka i dokaza o umirovljeničkom statusu

Doček Nove godine za umirovljenike u organizaciji Grada Osijeka

I ove godine Grad Osijek za osječke umirovljenike organizira besplatan doček Nove godine, ali za razliku od prijašnjih godina za Više…

VIŠE IZ KATEGORIJE

Projektom su razvijena četiri edukativna programa s temama prilagodbe klimatskim promjenama kroz mjere očuvanja zdravih ekosustava u istočnoj Hrvatskoj

Generacija prilagodbe: Mladi istočne Hrvatske na čelu klimatske adaptacije

Predavanje će se održati u učionici 54 na Filozofskom fakultetu u Osijeku (Lorenza Jägera 9) s početkom u 18 sati te je otvoreno za javnost.

Najava predavanja izv. prof. dr. sc. Hrvoja Klasića “Ima li povijesti bez ustaša i partizana”?

Šetnja obiluje zanimljivostima za koje sigurno niste znali te pokojim iznenađenjem (op.a. pandur Mirko u lovu na vesele prolaznike).

Nova storytelling tura osječkom Tvrđom