ŽIVOT

U Osijeku dvije novoboljele osobe od kojih je jedan djelatnik osječke bolnice

Anušić: "U roku od 24 sata pripremiti sve protokole da tržnica bude sigurna"

    Objavljeno 06.04.2020
    Ivona Amidžić

    U Osječko-baranjskoj županiji u protekla 24 sata dvoje je novooboljelih od koronavirusa od kojih je jedna osoba djelatnik osječkog KBC-a, a novih smrtnih slučajeva nema, izvijestio je županijski Stožer civilne zaštite.

    Od posljedica korona virusa u Osječko-baranjskoj županiji do sada preminulo pet osoba, a u epidemiji su do sada ukupno oboljele 94 osobe.

    Epidemiolog županijskog Zavoda za javno zdravstvo Karlo Kožul rekao je na konferenciji za novinare kako su od jučer testiranih 43 uzorka dva bila pozitvina – u Osijeku i Drenju te su svi stavljeni pod nadzor.

    “U osječkom KBC-u pet osoba je i dalje na respiratoru, a među novopozitivnima je jedan medicinski djelatnik te bolnice, ali su svi njegovi kontakti obrađeni, pa je KBC i dalje sigurna ustanova za liječenje pacijenata”, poručio je Kožul.

    Napomenuo je kako su u Županiji trenutno u samoizolaciji 452 osobe, od čega su 24 nove u posljednja 24 sata.

    Zašto je COVID-19 toliko opasan?

    Na upit zašto je korona virus opasniji od virusa klasične gripe Kožul je kazao kako je prošle godine od gripe u Županiji oboljelo 419 osoba, i jedna osoba je umrla, a ove je godine bilo 2.580 oboljelih osoba i nije bilo umrlih.

    “Gripa je poznata bolest, protiv gripe se cijepi i to s kvalitetnim cijepivom. Protiv gripe danas imamo i neke poznate lijekove, no možemo je relativno dobro suzbiti prije svega cijepljenjem”, pojasno je Kožul.

    Istaknuo je kako je virus Covid-19 nastao iz jednog respiratornog virusa na kojeg se nije obraćala dovoljna pozornost, ali rekombinacijom i mutacijom danas izaziva teške bolesti i posljedice. Upozorava kako protiv Covida-19 znanost nije razvila neke posebne lijekove, a niti cjepivo, i zato se danas javljaju problemi, i propisuju već poznate mjere i preporuke.

    Anušić: “U roku od 24 sata pripremiti sve protokole da tržnica bude sigurna”

    Govoreći o početku rada otvorenih dijelova na tržnicama župan Ivan Anušić istaknuo je kako su lokalni stožeri dobili naputke da se u roku od 24 sata pripreme svi uvjeti i protokoli, u skladu s uputama epidemiološke službe, da tržnice budu sigurne za prodavače i kupce.

    “Planiramo da te tržnice budu potpuno spremne, kako bi u roku od 48 sati to sve mogli i realizirati. Ovo je informacija i svim našim OPG-ovima da se pripreme na povratak na svoje štandove na tržnici i prodaju svojih proizvoda”, poručio je Anušić.

    Poduzete mjere nisu prestroge, zdravstveni sustav mora izdržati!

    Osvrćući se na komentare na društvenim mrežama u kojiima se govori se da su poduzete mjere prestroge Anušić je istaknuo kako u situaciji u kojoj se nalazimo treba gledati hoće li naš zdravstveni sustav izdržati eventualno veliko i ekspanzivno povećanje broja zaraženih.

    Istaknuo je kako bolnice i medicinsko osoblje uz velike napore do sada to uspijevaju izdržati, ali, i upozorio da ako se prekine s ovim mjerama, “imat ćemo ogromnu ekspanziju novozaraženih” i kao posljedicu urušavanje zdravstvenog sustava, kao što se dogodilo u Italiji.

    “Pozivam sve da se i dalje strogo pridržavamo propisanih preporuka i mjera, ograničimo na minimum socijalne kontakte, da nam se ne bi urušio zdravstveni sustav, institucije poput osječkog KBC-a ili našičke bolnice, koji neće moći kontrolirati eventualni veliki priliv pacijenata, a to nećemo dozvoliti”, poručio je župan Anušić.

    Načelnik osječko-baranjske policije Ladsilav Bece izvijestio je u kako je u protekla 24 sata policija zaprimila četiri dojave o kršenju samoizolacije što je potvrđeno u samo jednom slučaju na osječkom području.

    Policija je samoinicijativno obišla 20 osoba kojima je određena samoizolacija i sve su zatečene na adresama prebivališta. Propusnice smo provjeravali kod 2.148 osoba, a sedam nije imalo propusnice, rekao je Bece.

    (Hina)

    foto: youtube (screenshot)

    Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?

    VEZANE VIJESTI

    Projekt je pokrenut s ciljem usmjeravanja darovitih učenika u STEM područja, ali i jačanje kompetencija nastavnog osoblja koje će raditi s darovitim učenicima.

    U Osijeku održana Završna konferencija Regionalnog znanstvenog centra Panonske Hrvatske

    U Velikoj vijećnici Županijske skupštine u Osijeku održana je jučer (10. travnja 2024. godine) Završna konferencija projekta Regionalni znanstveni centar Više…

    Peto izdanje utrke održano je po teškim vremenskim uvjetima, ali su trkačice i trkači, njih tristotinjak, još jednom pokazali da imaju veliko srce te su uspjeli prikupiti 2552 eura

    Trčanjem za Dan grada Osječani prikupili preko 2000 eura za KBC Osijek

    Osječanke i Osječani uvijek rado pokazuju svoju humanitarnu stranu. Tako su i krajem prošle godine, za Dan grada Osijeka, spojili Više…

    Uređaj predstavlja jednu od najsuvremenijih dijagnostičkih metoda, koja omogućuje preciznu i točnu dijagnostiku, čak i najmanjih tumora veličine dva do tri milimetara

    Osječki KBC dobio najsuvremeniji PET/CT uređaj vrijedan 2,8 milijuna eura

    Klinički bolnički centar dobio je novi PET/CT uređaj za Klinički zavod za nuklearnu medicinu i zaštitu od zračenja, vrijednosti 2,8 Više…

    VIŠE IZ KATEGORIJE

    Projektom su razvijena četiri edukativna programa s temama prilagodbe klimatskim promjenama kroz mjere očuvanja zdravih ekosustava u istočnoj Hrvatskoj

    Generacija prilagodbe: Mladi istočne Hrvatske na čelu klimatske adaptacije

    Ovaj događaj namijenjen je širokom spektru sudionika - od odgojitelja, učitelja, pedagoga i psihologa do sportskih djelatnika i roditelja, kao i svima onima koji se bave odgojem i edukacijom djece

    [NAJAVA] Svjetski priznati stručnjak dr. Ranko Rajović ponovno u Osijeku (dijelimo kotizaciju)

    Record store day će se održati ispred jedine osječke prodavaonice gramofonskih ploča VinylMania Osijek

    Record store day u Osijeku