ŽIVOT

U Osijeku dvoje novozaraženih, ukupno 96 – Neodgovorni će biti sankcionirani!

"Policija ne može zabraniti vjerska okupljanja, ali može prijaviti prekršitelje zabrana inspektoratu koji propisuje kazne"

    Objavljeno 07.04.2020
    Ivona Amidžić

    Zaraza koronavirusom u zadnja 24 sata potvrđena je za dvije osobe u Osječko-baranjskoj županiji koja sada ukupno broji 96 oboljelih, rekli su u utorak iz  županijskog Stožera civilne zaštite te poručili kako je epidemija i dalje pod nadzorom.

    Epidemiolog županijskog Zavoda za javno zdravstvo Karlo Kožul rekao je kako je u protekla 24 sati u Zavodu i osječkom KBC-u obavljeno 118 testova, od čega su dva nalaza bila pozitivna na Covid-19, oba iz Osijeka.

    Kožul je dodao da su tri osobe izliječene, a 30 ih je hospitalizirano u osječkom KBC-u od kojih su četiri na respiratoru u malo težem stanju, ali nisu toliko vitalno ugrožene. Četvero oboljelih smješteno je u našičkoj bolnici i nisu vitalno ugroženi, dok se u samoizolaciji trenutno nalazi 421 osoba.

    Kožul napominje da su svi zaraženi pod nadzorom te su obrađeni svi njihovi kontakti, pa izražava nadu da neće biti nekih ozbiljnih posljedica po zdravlje pučanstva. Ovi brojevi govore da epidemiju strogo držimo pod nadzorom, poručio je.

    Za kupce spremni otvoreni dijelovi tržnica

    Župan Ivan Anušić izvijestio kako su za kupce spremni otvoreni dijelovi tržnica, koji će sutra početi s radom u Osijeku, Đakovu, Valpovu, Belišću, Našicama i Belom Manastiru te baranjskoj općini Kneževi Vinogradi.

    Tržnica u Donjem Miholjcu vjerovatno će prekosutra biti spremna za otvaranje.

    “Ovo je obavijest svim OPG-ovima i proizvođačima koji su do sada prodavali proizvode na tržnicama da kontaktiraju komunalne tvrtke koje upravljaju tržnicama, radi dogovora oko operativnog dijela funkcioniranja tržnica”, rekao je Anušić.

    Naglasio je potrebu održanja balansa između ekonomije i sigurnosti, ali da ovu mjeru treba poduzeti kako bi na životu održali gospodarstvo, posebice OPG-ove, lokalne obrtnike i poduzetnike.

    Nije na policiji da zabranjuje vjerske obrede, to rješava crkva

    Novinari su načelnika osječko-baranjske policije Ladislava Becu pitali hoće li biti sankcioniran svećenik iz Čepina koji je na Cvjetnicu služio misu za oko 30 ljudi ili je to nadležnost Đakovačko-osječke nadbiskupije.

    Bece je odgovorio kako je policija provjerila tu situaciju, ali da nije na njoj da zabranjuje vjerske obrede jer to “rješava crkva”.

    “Mi pišemo izvješća i dostavljamo nadležnima, koji to trebaju procesuirati”, istaknuo je i dodao kako nije na policiji da odlučuje o procesuiranju, već da evidentira kršenje propisanih mjera i o tome izvijesti nadležni inspektorat.

    Izvijestio je kako je policija u protekla 24 sata zaprimila sedam dojava o kršenju samoizolacije, što je u četiri slučaja i potvrđeno – tri u Osijeku i jedan u Belišću.

    Ocijenio je kako se većina građana pridržava propisanih zaštitnih mjera, no još uvijek ima manji broj neodgovornih koji ovu situaciju nisu shvatili ozbiljno, pa im je poručio da će ih policija sankcionirati.

    (Hina)

    Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?

    VEZANE VIJESTI

    Projekt je pokrenut s ciljem usmjeravanja darovitih učenika u STEM područja, ali i jačanje kompetencija nastavnog osoblja koje će raditi s darovitim učenicima.

    U Osijeku održana Završna konferencija Regionalnog znanstvenog centra Panonske Hrvatske

    U Velikoj vijećnici Županijske skupštine u Osijeku održana je jučer (10. travnja 2024. godine) Završna konferencija projekta Regionalni znanstveni centar Više…

    U Slavoniji Uskrs je nezamisliv bez šarenih jaja, prethodno tome nas čeka Zeleni četvrtak gdje degustiramo zelene delicije, kao namaze, smootie, po idejama vještih i vrijednih ruku koje stvaraju prava mala umjetnička djela

    Zeleni četvrtak na osječkim tržnicama

    Ponovno se vraćamo Zelenom četvrtku, Veliki četvrtak 28.03.2024. koji označava posljednji dan korizme, a na taj dan navečer započinje vazmeno Više…

    Poduzetnice i ostale nazočne žene uključene u poslovni svijet, na seminaru održanom u Velikoj vijećnici Županijske skupštine u Osijeku, pozdravio je obnašatelj dužnosti župana Mato Lukić. Uručio im je ruže te čestitao njihov Dan

    Poduzetnički obzor special – Žene u poduzetništvu

    Povodom Međunarodnog dana žena danas (8. ožujka 2024. godine) u organizaciji Upravnog odjela za gospodarstvo Osječko-baranjske županije održan je seminar Više…

    VIŠE IZ KATEGORIJE

    Projektom su razvijena četiri edukativna programa s temama prilagodbe klimatskim promjenama kroz mjere očuvanja zdravih ekosustava u istočnoj Hrvatskoj

    Generacija prilagodbe: Mladi istočne Hrvatske na čelu klimatske adaptacije

    Ovaj događaj namijenjen je širokom spektru sudionika - od odgojitelja, učitelja, pedagoga i psihologa do sportskih djelatnika i roditelja, kao i svima onima koji se bave odgojem i edukacijom djece

    [NAJAVA] Svjetski priznati stručnjak dr. Ranko Rajović ponovno u Osijeku (dijelimo kotizaciju)

    Record store day će se održati ispred jedine osječke prodavaonice gramofonskih ploča VinylMania Osijek

    Record store day u Osijeku