GOSPODARSTVO

U Osijeku izdvojeno 12 milijuna kuna za izgradnju reciklažnih dvorišta

Piližota je, komentiravši kritike Osječana zbog poskupljenja odvoza komunalnog otpada rekao da je Osijek je grad s najjefitnijom uslugom u OBŽ i jeftiniji od velike većine gradova u Hrvatskoj...

  Objavljeno 10.01.2019
  Antonela Verković

  Danas su u gradskom poglavarstvu zamjenik gradonačelnika Boris Piližota i predsjednik uprave ”Osijek-Koteksa” Zoran Škorić potpisali ugovor o gradnji dva nova reciklažna dvorišta na području grada.

  Na potpisivanju ugovora za izgradnju prva dva reciklažna dvorišta, vrijedna 5,5 milijuna kuna, bez PDV-a, dogradonačelnik Boris Piližota (SDP) podsjetio je da jedinice lokalne samouprave, s više od 100 tisuća stanovnika, imaju zakonsku obvezu izgraditi četiri reciklažna dvorišta, a Osijek trenutno ima jedno.

  Uz dva danas ugovorena, u tijeku je procjena prihvatljivosti i kvalitete projekta izgradnje još jednog reciklažnog dvorišta, čije se odobrenje očekuje u svibnju, nakon čega će se raspisati natječaj za odabir izvođača radova.

  Sa četiri reciklažna dvorišta grad će biti ravnomjerno pokriven, bit će dostupnija građanima i u njima će se moći odlagati 48 različitih vrsta otpada, rekao je Piližota.

  Vić je najavio i kako će kroz nekoliko tjedana Osijek dobiti prvo mobilno reciklažno dvorište za udaljenije dijelove grada i prigradska naselja.

  Riječ je o kontejneru montiranom na kamionu gdje će djelatnik Unikoma kontrolirati odlaganje otpada. Raspored vožnje mobilnog dvorišta bit će objavljen uskoro na web stranici Unikoma…

  KOMENTAR NA POSKUPLJENJE KOMUNALNOG OTPADA

  Direktor izvođača radova tvrtke “Osijek-Koteks” Zoran Škorić kazao je da je rok za dovršetak radova šest mjeseci, dodavši kako tvrtka već ima iskustva s ovakvim projektima, jer su prošle godine izgradili četiri reciklažna dvorišta, u Osječko-baranjskoj i Vukovarsko-srijemskoj županiji.

  Pližota je komentirao i negativne kritike Osječana i gradske oporbe zbog poskupljenja odvoza komunalnog otpada. Rekao je da iako sve jedinice lokalne samouprave, unatoč zakonskoj obvezi, još nisu objavile svoje cjenike, Osijek je grad s najjefitnijom uslugom u Osječko-baranjskoj županiji i jeftiniji od velike većine gradova u Hrvatskoj.
  Ukoliko se, kada svi objave cjenike, nađe netko jeftiniji, mi ćemo i dalje biti najpovoljniji, a pod tim mislim na cijenu i uslugu, koju grad Osijek pruža sugrađanima, jer smo najviše u Hrvatskoj odmakli glede selektiranja otpada, i već sada smo na 28 posto, ustvrdio je Piližota.

  Gradskoj oporbi koja, kako kaže, “obnaša vlast na državnoj razini”, poručio je da kod nadležnih državnih institucija provjere kada će jednicama lokalne samouprave, pa i gradu Osijeku, biti isplaćena naknada za prikupljanje i obradu za određenih vrsta selektiranog otpada, na što se čeka više od godinu dana.

  Ako to mogu riješiti i ako ostvarimo svoja prava, odgovorno tvrdim da ćemo za taj iznos umanjiti cijene našim sugrađanima, dodao je Piližota.

  FOTO: Boris Piližota (Facebook)

  Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?

  VEZANE VIJESTI

  Od jučer na blagajni Unikoma besplatno možete dobiti vrećice veličine 40l za kuhinjski otpad, odnosno biootpad...

  Unikom dijeli vrećice za biootpad

  Unikom potiče građane na odvajanje otpada, ali kante za biootpad do jučer su dobili samo objekti zajedničkog stanovanja, dok su pri Više…

  Dodatim posudama koje omogućuje Unikom, slijedom toga, smanjit će se i potreba za većim volumenom posuda za mješoviti komunalni otpad što će značiti i manje račune za Osječane!

  Naš grad je lider u zbrinjavanju otpada!

  Osijek prednjači među europskim gradovima jer je Unikom postavio standard iznad ostalih zemalja Europe u kojima se uglavnom razvrstava četiri Više…

  Osijek će biti najveći grad u Hrvatskoj koji će mijenjati rasvjetu po ESCO modelu. Važno je istaknuti i kako se to ne smatra kreditnim zaduženjem!

  Naš grad uvijek blista, a od sljedeće godine blistat će s novim LED rasvjetnim tijelima!

  Tijekom sljedeće godine naš će grad zasvijetliti novim LED rasvjetnim tijelima! Zasvijetlit će ne samo dio grada, ne određena mjesta Više…

  VIŠE IZ KATEGORIJE

  Prva inovativna turistička ponuda u Hrvatskoj prilagođena slijepim i slabovidnim osobama :)

  Obogaćivanje turističke ponude za slijepe i slabovidne osobe

  Kako zapošljavanje umirovljenika ide u korak s demografskom politikom? Imaju li te dvije stvari uopće vezu?

  Zapošljavanje umirovljenika? Demograf Živić: Teško je nekoga od 65 nazvati starim

  Video zapis svjedoči kako su ispred MAN-a Osječani provozali svoje nove autobuse, a kupljene sredstvima EU ...

  Video: GPP provozao nove autobuse ispred MAN-a