ŽIVOT

U Osijeku je preminula peta osoba od Covid-19 – 3 novooboljele osobe, ukupno 27 osoba na liječenju

Dvije su osobe iz Osijeka, jedna je iz Višnjevca. Dvije osobe su kontakti prethodno oboljelih, a treći oboljeli je novooboljeli

Objavljeno 05.04.2020
Petar Tauković

Još jedna osoba preminula je od posljedica COVID-a19. Od 130 testova obavljenih u protekla 24 sata Zavodu za javno zdravstvo i osječkom KBC-u tri su bila pozitivna. U Osječko-baranjskoj županiji ukupno su 92 osobe zaražene koronavirusom, izvijestili su članovi županijskog Stožera civilne zaštite.

82-godišnjakinja bila je onkološki bolesnik i nije bila na respiratoru. U Kliničkom bolničkom centru Osijek na liječenju je 27 pacijenata, pet je na respiratoru.

Prema riječima Zlatka Pandžića, ravnatelja HZJZ-a Osječko-baranjske županije među novooboljelima dvije su osobe iz Osijeka, jedna je iz Višnjevca. Dvije osobe su kontakti prethodno oboljelih, a treći oboljeli je novooboljeli te je 15 njegovih kontakata stavljeno u samoizolaciju. Znakovito je da od posljednjih šest oboljelih nijedan nije stariji od 55 godina.

Stožer civilne zaštite Osječko-baranjske županije ovim putem izražava sućut obitelji preminule osobe.

– Od tri nova pozitivna nalaza, dva su kontakti prije evidentiranih oboljelih osoba, a jedna je osoba novi, zasebni slučaj čijih smo 15 kontakta stavili u samoizolaciju, pa danas u samoizolaciji imamo 462 osobe – rekao je ravnatelj ZZJZ Osječko-baranjske županije Zlatko Pandžić i dodao kako testova ima dovoljno što pokazuje i broj testiranih osoba, a KBC Osijek i ZZJZ testiraju i uzorke pristigle iz Opće bolnice Slavonski Brodi i Opće bolnice Vinkovci.

Policija je zaprimila 7 dojava o kršenju samoizolacije od kojih se 6 pokazalo točnima. Samoinicijativno su obišli 72 osobe u samoizolaciji i nijedna od njih nije kršila propisanu mjeru. Policija i dalje kontrolira propusnice na 8 stalnih i 50 privremenih lokacija te je legitimirano 2874 osobe od kojih je 12 bilo bez valjane propusnice.

– Uočili smo pojavu okupljanja građana ispred i u dvorištima trgovina gdje se zadržavaju uz pića koja su u tim trgovinama kupili, osobito u manjim mjestima. Ponovo vas molim da to ne radite jer policija to neće tolerirati. Sankcionirat ćemo sve koji se okupljaju kao i osobe koje su im omogućile da se okupljaju u blizini ili u dvorištu njihovih trgovina – rekao je Ladislav Bece, načelnik Policijske uprave osječko-baranjske.

U ime gradonačelnika i gradske uprave sućut obiteljima preminulih izrazio je načelnik Stožera Grada Osijeka Boris Piližota i pozvao još jednom sve sugrađane na odgovorno ponašanje.

– Dolaskom lijepog vremena moramo pojačati kontrole okupljanja i danas smo dogovorili da ćemo na terenu imati dodatnih 15-ak inspektora Civilne zaštite koji će u suradnji s policijom kontrolirati sve prijavljene lokacije – rekao je Piližota i dodao da gradski stožer radi na nizu drugih pitanja koje postavljaju sugrađani te da je s GPP-om u završnoj pripremi uvođenje dodatnih linija i izvan prstena grada Osijeka za prijevoz putnika koji odlaze na posao.

Kada je riječ o otvorenom dijelu tržnice istaknuo je kako osječka tržnica ima 400-tinjak partnera te ne može kao u drugim manjim gradovima osigurati nekoliko takozvanih adventskih kućica po naseljima gdje bi se prodavalo voće i povrće.  Nije moguće, a nije ni pravedno raditi selekciju prodavača jer svi oni žele plasirati svoje proizvode, bilo da je riječ o voću, povrću ili sadnicama cvijeća. Stoga se očekuje odgovor nacionalnog stožera o omogućavanju rada i na otvorenom dijelu tržnice, o kojem je jučer govorio i župan Osječko-baranjske županije.

– Radimo paralelno na rješavanju svih poteškoća s kojim se susreću stanovnici naše županije i u stalnoj smo komunikaciji sa svim općinskim i gradskim stožerima. No moram napomenuti za sve vas koji mislite da je ova bolest rezervirana za starije osobe, da od posljednjih 6 novozaraženih osoba, sve su mlađe životne dobi, ni jedna od njih nije starija od 55 godina. Ova brojka od tri novozaražena s obzirom na broj testiranih je dobra brojka, no ključ je u odgovornom ponašanju svih bez obzira na dob – rekao je Goran Ivanović.

Dodao je i kako lokalni stožeri moraju poštivati mjere koje dolaze s nacionalne razine i vrijede jednako za sve. Mi ćemo sa svojim inicijativama tražiti od nacionalnog stožera da se odobre one aktivnosti kod kojih je moguće ispoštivati mjere socijalne distance i zaštite kako život ne bi stao – zaključio je Ivanović.

 

Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?

VEZANE VIJESTI

Peto izdanje utrke održano je po teškim vremenskim uvjetima, ali su trkačice i trkači, njih tristotinjak, još jednom pokazali da imaju veliko srce te su uspjeli prikupiti 2552 eura

Trčanjem za Dan grada Osječani prikupili preko 2000 eura za KBC Osijek

Osječanke i Osječani uvijek rado pokazuju svoju humanitarnu stranu. Tako su i krajem prošle godine, za Dan grada Osijeka, spojili Više…

Uređaj predstavlja jednu od najsuvremenijih dijagnostičkih metoda, koja omogućuje preciznu i točnu dijagnostiku, čak i najmanjih tumora veličine dva do tri milimetara

Osječki KBC dobio najsuvremeniji PET/CT uređaj vrijedan 2,8 milijuna eura

Klinički bolnički centar dobio je novi PET/CT uređaj za Klinički zavod za nuklearnu medicinu i zaštitu od zračenja, vrijednosti 2,8 Više…

U svrhu daljnje zaštite hospitaliziranih bolesnika preporučeno je i dalje pridržavanje mjera prevencije respiratornih infekcija

Ponovno dopušteni posjeti u KBC Osijek ali uz mjere prevencije

Od 3. siječnja su posjete osječkom KBC-u bile zabranjene no to se od sutra mijenja te su tako posjete opet Više…

VIŠE IZ KATEGORIJE

Motociklisti će se okupiti u caffe baru B.M.W. (Vukovarska cesta 152) od 8, 30 sati, a polazak za Aljmaš organiziranom defileu je predviđen u 10,00 sati.

Blagoslov motora i vozača Aljmaš 2024.

Bogat izbor ornamentalnih i tropskih biljaka, proizvoda i opreme za hortikulturu i florikulturu, cvijeće, ukrasno bilje, vrtne sadnice, med i slično tome kao i zanimljive radionice i gastro ponuda vas očekuju na Proljetnom festivalu u Čepinu

[NAJAVA] Proljetni festival u Čepinu

Informirani, zainteresirani i aktivni građani mogu imati ključnu ulogu u poboljšanju sustava gospodarenja otpadom, donoseći pozitivne promjene u svojim zajednicama

Participacija građana kao ključ ekološki održivog upravljanja otpadom: Primjer iz Osijeka