ŽIVOT

U Osijeku krenuli radovi za opće dobro bez naknade

Osijek je prvi među velikim gradovima u Hrvatskoj u kojemu su krenuli radovi za opće dobro bez naknade. Riječ je o mjeri koja je zakonska obveza jedinica lokalne samouprave

Objavljeno 17.03.2023
Darija Kovačić

Osijek je prvi među velikim gradovima u Hrvatskoj u kojemu su krenuli radovi za opće dobro bez naknade, a koje obavljaju korisnici zajamčene minimalne naknade, odnosno socijalne pomoći. Riječ je o mjeri koja je zakonska obveza jedinica lokalne samouprave, a u Osijeku se provodi kroz gradska poduzeća Unikom, Gradski prijevoz putnika (GPP), Ukop i Tržnicu.

Radnike je u petak obišao zamjenik osječkog gradonačelnika Dragan Vulin i tom prilikom izvijestio kako je u Osijeku 420 radno sposobnih i djelomično radno sposobnih korisnika zajamčene minimalne naknade.

Trenutačno su u rad za opće dobro bez naknade uključene 63 radno sposobne osobe, koje rade najjednostavnije poslove, do najviše 90 sati mjesečno, odnosno četiri sata dnevno. Cilj ove mjere je da se te osobe osjećaju korisno i da vrate društvu ono što im daje, a iskustva dosad iznimno su dobra. Vjerujem da će im ovo biti poticaj i prilika da se lakše vrate na tržište rada – poručio je zamjenik gradonačelnika Vulin.

– Očekujemo da će ih narednom razdoblju biti i više, jer se 140 osoba odazvalo pozivu Grada, i s njima se trenutačno obavljaju razgovori. Na taj način rasteretit će se i gradski proračun, a sredstva za mjere socijalne skrbi moći će se preraspodijeliti onima kojima je pomoć potrebnija – kazao je zamjenik osječkog gradonačelnika.

Dodao je kako u Osijeku kontinuirano raste broj zaposlenih, koji je najveći u posljednjih 10-ak godina, te da je u veljači ove godine evidentirano 787 osoba ili 1,6 posto više zaposlenih nego u istom mjesecu prošle godine. Nezaposlenost je manja za čak 11 posto u odnosu na veljaču 2022.

Direktor osječkog Unikoma Igor Pandžić izvijestio je kako je u toj gradskoj tvrtki raspoređeno 45 osoba koje obavljaju poslove čišćenja i uređenja javnih i zelenih površina, kao i površina u osječkom zoološkom vrtu.

Romana Kovačević, pomoćnica pročelnika za socijalnu zaštitu, umirovljenike i zdravstvo Grada Osijeka kazala je kako će oni koji su odbili ili se nisu odazvali pozivu Grada biti upućeni nadležnom Zavodu za socijalni rad na daljnje postupanje. Prema Zakonu o socijalnoj skrbi postoje i izuzetci od sudjelovanja u ovome programu, a takvih je 47 osoba na području Osijeka, objasnila je Kovačević.

Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?

VIŠE IZ KATEGORIJE

Riječ je o kongresu translacijske medicine, jednom od novijih područja u medicini koje se bavi implementacijom saznanja iz temeljnih kliničkih znanosti u kliničku praksu, a ovogodišnja tema je Pedijatrija

Osijek domaćin 5. OSCONA – međunarodnog kongresa mladih liječnika i studenata biomedicinskog područja

U Zeko-expressu bit će organiziran zabavni program, a djecu će dočekati uskrsni zeko s darovima.  Ovo je idealna prilika za sve mališane koji se nikada nisu vozili vlakom i to još s uskrsnim zekom :)

Uskoro kreće Zeko-express

Zamjenica gradonačelnika Jasenka Crnković poručila je kako Osijek kroz ovu manifestaciju, ali i cjelokupnu turističku ponudu, potvrđuje da je najuspješnija kontinentalna destinacija gradskog turizma

Uskrs u Osijeku: Najavljen bogat blagdanski [PROGRAM]