ŽIVOT

U Osijeku nakon pet godina ponovno radi ”pauk služba”

Više se neće događati prekidi u radu ”pauka”, kao što je to bio slučaj prijašnjih godina kada su tu djelatnost obavljali privatni koncesionari...

Objavljeno 31.08.2023
Matija Ivanković

Nakon pet godina u Osijeku od sutra s radom započinje služba za premještanje nepropisno zaustavljenih i parkiranih vozila, takozvana ”pauk služba”. Najavio je to u četvrtak zamjenik gradonačelnika Osijeka Dragan Vulin ističući kako je ovo velik korak naprijed u komunalnom redu grada.

– Osijek ima tramvaj i svjedočili smo mnogim zastojima u javnom prijevozu zbog parkiranih vozila od kojih tramvaj nije mogao proći. Stoga je iznimno važno imati pauk službu ali i zbog održavanja samog komunalnog reda – poručio je zamjenik gradonačelnika i podsjetio da je i nova Odluka o komunalnom redu donijela niz izmjena.

– Između ostalog povisili smo kazne za parkiranje na javnim zelenim površinama u gradu i one sada za fizičke osobe iznose 150 eura. U 2020. godini bilo je 1750 naplaćenih kazni na temelju parkiranja na javnim zelenim površinama i prometnih prekršaja, dok ih u 2022. godini imamo gotovo 11 000. Također, u trenutku preuzimanja dužnosti za vođenje grada, početkom lipnja 2021., imali smo osam komunalnih i prometnih redara zaposlenih, a danas ih imamo 15. Vidljiv je trend povećanja i izdanih prekršajnih naloga ali i zaposlenih osoba za održavanje komunalnog reda u gradu – kazao je Vulin i dodao je da su u gradu riješene sve kritične točke po pitanju nepropisno parkiranih vozila, poput sjevernog dijela Istarske ulice gdje je zbog vozila bila uništena javna zelena površina.

– Ovu djelatnost obavlja naša gradska komunalna tvrtka Unikom, a na ovaj ćemo način osigurati i stabilno poslovanje tvrtke i dobru uslugu gradu. Više se neće događati prekidi u radu ”pauka”, kao što je to bio slučaj prijašnjih godina kada su tu djelatnost obavljali privatni koncesionari. Namjera je da sve što možemo zadržimo u okviru gradskih tvrtki, što je kvalitetnije i za proračun jeftinije rješenje – istaknuo je zamjenik gradonačelnika Vulin.

Igor Pandžić, direktor gradske tvrtke Unikom, izvijestio je da će cijena usluge premještanja vozila iznositi 100 eura, odnosno za teretna vozila i autobuse 120 eura.

– Osim podizanja nepropisno parkiranih vozila, obavljat ćemo i pokušaj podizanja vozila, kada građanin na licu mjesta zatekne da mu se podiže vozilo. Tada se naplaćuje pokušaj podizanja. Dnevna ležarina će biti na Biljskoj cesti, kod kompostane, a iznosit će 10 eura po danu. U slučaju da vlasnik dođe po automobil u roku 24 sata, tada se neće naplatiti ležarina. Radit ćemo i dežurstva, u slučaju hitnih intervencija. Vozila su na ovoj lokaciji zaštićena od kiše, sunca i leda, što su standardi koje smo morali zadovoljiti, tako da nema bojazni za vlasnike da će se nešto dogoditi vozilima – objasnio je Pandžić.

Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?

VEZANE VIJESTI

Ako svoje vozilo ne nađete na mjestu na kojem ste ga ostavili, sada znate da ga je možda "pauk odvezao" :)

Dobra vijest – “PAUK” stiže u Osijek

Gradsko vijeće Grada Osijeka održalo je u srijedu 16. sjednicu na kojoj su vijećnici i vijećnice, njih 24, razmatrali 28 Više…

Gradonačelnik je rekao da ništa nije bilo niti dogovoreno da bi nešto moglo biti zabranjeno. Nova zanimljivost je da nam se vraća "Pauk" i to u izvedbi osječkog Unikoma!

Sjednica Gradskog vijeća – Radić: “Nisam zabranio zabranio turbo-folk koncert

Prvi put ove godine okupili su se danas osječki gradski vijećnici na još jednoj sjednici. Na dnevnom redu našlo se Više…

Predavanja u školama i radionice u prostoru Zoološkog vrta Osijek održavale su se tijekom listopada i studenog, a tema je bila „Očuvanje divljih strogo zaštićenih vrsta životinja s prostora RH zbrinjavanjem u oporavilištima“

Zoološki vrt Osijek održao edukativni program iz područja zaštite prirode

U sklopu projekta koji provodi Unikom d.o.o., „Unaprjeđenje postojećih i uspostava novih kapaciteta za smještaj i brigu o jedinkama životinja Više…

VIŠE IZ KATEGORIJE

Jedan on najnovih modnih savjeta za 2024. sezonu su jarke boje kojih se mnogi plaše iskombinirati u njihov stil. Mali dodatci žarkih boja poput torbica i ruksaka odmah mogu poboljšati cijeli šarm vašeg izgleda. 

Praktični modni savjeti za 2024. sezonu

Najbolja potvrda visoke kvalitete vina vinarije Perak su mnogobrojne medalje i šampionska priznanja osvojena na sajmovima u zemlji i inozemstvu.

Četvrtak u Vinoteci Vinita – Vinarija Perak

Očekuju nas Igraonice za kerovce koje će voditi Alenka Medak, a ove godine Povratak otpisanih imat će i Šank za kerovce, kako i čime će se sve na njemu častiti najdlakaviji gosti eventa morat ćete saznati uživo.

[NAJAVA] 9. Povratak otpisanih