ŽIVOT

U Osijeku obilježen Jom Hašoa – Dan sjećanja na žrtve Holokausta

Predsjednik Židovske općine Osijek Damir Lajoš, rekao je kako je unatoč sve većoj pojavi antisemitizma koji se ubrzano širi Europom, ozračje u Osijeku dobro.

Objavljeno 06.05.2024
Darija Kovačić

U Osijeku su danas (6. svibnja 2024. godine) u povodu Jom Hašoe – Dana sjećanja na žrtve Holokausta i junaštvo židovskog naroda u Varšavskom getu 1943. godine položeni vijenci i upaljene svijeće u Parku Oscara Nemona podno spomenika “Majka i dijete”.

Počast za 6 milijuna stradalih odala su izaslanstva Židovske općine Osijek, Osječko-baranjske županije, Grada Osijeka, Grada Belišća te UHDDR-a Sveti Rok Osijek.

Predsjednik Židovske općine Osijek Damir Lajoš, rekao je kako je unatoč sve većoj pojavi antisemitizma koji se ubrzano širi Europom, ozračje u Osijeku dobro. -Naš grad nije doživio nikakve incidente ili prijetnje i nadamo se da će tako i ostati. Trenutačna događanja u svijetu pokazuju nam da nikada nije dovoljno ovakvih događanja i obilježavanja kojima  ćemo prenositi poruke mira. Antisemitizam je samo promijenio ruho i umjesto s desnice dolazi nam s ljevice, ali načelno se radi o istoj pojavi. Sve što mi možemo pokazati je da u našem gradu tomu nema mjesta što je i vidljivo. Iz Osijeka šaljemo poruku – Nikad više! – zaključio je Lajoš.

Zamjenik župana Osječko-baranjske županije Josip Miletić istaknuo je kako se danas prisjećamo svih žrtava Drugog svjetskog rata, ali i brojnih poginulih u Domovinskome ratu. -Važno je kroz povijest učiti da se takvi zločini više nikada ne ponove i da budućim generacijama ostavimo mir. Ono što vidimo i danas u globalno političkom smislu dosta nestabilnosti u čitavom svijetu tako da su ovakve poruke iznimno važne za buduće generacije – poručio je Miletić.

U ime Grada Osijeka vijenac je položila zamjenica gradonačelnika Osijeka Jasenka Crnković. -Nadamo se da se takvi zločini više neće ponavljati i na nama je da prenosimo poruke mira, prijateljstva, poštovanja i ljubavi prema svim nacijama, vjerama i  svim ljudima drukčije vjeroispovijesti od naše. Grad Osijek je multikulturalan grad koji ima najveći broj nacionalnih manjina u Hrvatskoj i želimo da se svi osjećaju dobrodošli u našem gradu – kazala je Crnković.

Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?

VEZANE VIJESTI

Predstavnici Židovske općine Osijek, Osječko-baranjske županije i Grada Osijeka danas su položili vijence kod spomenika ,,Majka i dijete” u Osijeku u Parku Oskara Nemona, osječkog kipara židovskog podrijetla koji je autor spomenika i po komu je nazvan park

Obilježen Jom Hašoa, Dan sjećanja na žrtve holokausta

U povodu obilježavanja Jom Hašoe, Dana sjećanja na žrtve holokausta, predstavnici Židovske općine Osijek, Osječko-baranjske županije i Grada Osijeka danas Više…

"Dvije su poruke ovoga dana: jedna je da Židovi pamte imena svojih članova koji su stradali, ali pamte imena onih koji su im pomagali"

Židovska zajednica Osijek obilježila Jom hašoa

U povodu Dana patnje, mučeništva i junaštva, kod spomenika Majka i dijete odana je počast žrtvama Holokausta. Svečanost je organizirala Više…

Žrtva svih poginulih i nestalih u Vukovaru nikada ne smije biti zaboravljena, ona ima značajnu ulogu u hrvatskoj povijesti, uspostavi samostalne, nezavisne i suverene države, poručuje Banožić

Dan sjećanja na žrtvu Vukovara obilježen s više od 10.000 ljudi

Kolona sjećanja koju su predvodili hrvatski branitelji Vukovara danas je, 18. studenoga 2020. godine bila središnji događaj obilježavanja Dana sjećanja Više…

VIŠE IZ KATEGORIJE

Na jedinstveni teniski turnir prijavile su se ukupno 32 poslovne žene rekreativke iz cijele Hrvatske

Osijek u znaku sporta – započeo DNNA Ladies Tennis Tournament

Za oko 2.600 učenika osmih razreda osnovnih škola za koje je Osječko-baranjska županija organizirala „Sajam obrazovanja“ je prezentirala sve na jednom mjestu te ponudila detaljne informacije o svim mogućnostima daljnjeg školovanja, kao i o zapošljavanju i stanju na tržištu rada.  

[FOTO] Sajam obrazovanja ponudio osmašima sve informacije o srednjim školama

U pratnji animatora, i profesora, djeca će se zabavljati te uz poučan sadržaj provoditi ljetne praznike.

Francuska alijansa – Ljeto s Franom