ŽIVOT

U Osijeku obilježen Međunarodni dan sjećanja na žrtve holokausta

"Ovo je dan koji nikada ne smijemo zaboraviti, a kao društvo moramo preuzeti odgovornost te učiti i odgajati djecu promicanjem mira, nenasilja i ljubavi"

Objavljeno 27.01.2022
Ivona Amidžić

Zamjenica osječkog gradonačelnika Jasenka Crnković, u nazočnosti predstavnika Židovske općine Osijek i zamjenika osječko-baranjskog župana Mate Lukića položila je vijenac kod spomenika „Majka i dijete“ osječkoga kipara židovskog podrijetla Oscara Nemona.

-Danas smo se okupili kako bismo odali počast svim žrtvama holokausta, najvećeg zločina u povijesti čovječanstva. Ovo je dan koji nikada ne smijemo zaboraviti, a kao društvo moramo preuzeti odgovornost te učiti i odgajati djecu promicanjem mira, nenasilja i ljubavi kako se takve stvari više nikada ne bi ponovile- istaknula je zamjenica osječkog gradonačelnika.

– Treba educirati mlade i utjecati na čovječanstvo da se ovakvi zločini više ne ponove – izjavio je zamjenik osječko-baranjskog župana.

U ime Židovske zajednice prisutnima su se obratile potpredsjednica Biljana Majnik Papo i članica Paula Rem.

-Smatramo da je važno obilježavati ovaj datum, ali i sve druge datume sjećanja na žrtve holokausta, na žrtve fašizma i nacizma. Danas želimo vjerovati da je društvo napredovalo, da smo došli daleko od nekih stereotipa, ali vidimo da je na žalost antisemitizam i dalje prisutan u društvu. Vidimo da su prisutne neke tendencije pokušavanja negiranja ili umanjivanja zločina koji su se dogodili. Zbog toga smatramo da je važno obilježavati ove datume i obrazovati mlade osobe , da je važno prisjećati se toga što se dogodilo i prihvatiti odgovornost za povijesne događaje jer jedino tako društvo može napredovati – izjavila je Rem.

Obilježavanju Međunarodnog dana sjećanja na žrtve holokausta pridružio se i gradonačelnik Osijeka Ivan Radić kroz kampanju #WeRemember. Osječki je gradonačelnik na svojoj Facebook stranici istaknuo kako nas “znanje i svijest o holokaustu uči međusobnom razumijevanju, poštovanju i prihvaćanju”.

Danas je u Židovskoj općini Osijek aktivno 150 članova od više od 3.000 koliko ih je živjelo u Osijeku prije Drugog svjetskog rata.
27. siječnja obilježava se Međunarodni dan sjećanja na žrtve holokausta kao podsjetnik na sve žrtve nacističkog režima u Drugom svjetskom ratu. Tog je dana 1945. godine Crvena armija oslobodila više od 7.500 zatvorenika iz najvećeg nacističkog koncentracijskog logora Auschwitza u Poljskoj, a donošenjem Rezolucije o danu sjećanja na holokaust 2005. godine Ujedinjeni narodi proglasili su ga danom sjećanja na milijune žrtava stradalih u holokaustu tijekom Drugog svjetskog rata u kojem je život izgubilo više od 6 milijuna Židova.

foto: Grad Osijek

Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?

VEZANE VIJESTI

Predstavnici Židovske općine Osijek, Osječko-baranjske županije i Grada Osijeka danas su položili vijence kod spomenika ,,Majka i dijete” u Osijeku u Parku Oskara Nemona, osječkog kipara židovskog podrijetla koji je autor spomenika i po komu je nazvan park

Obilježen Jom Hašoa, Dan sjećanja na žrtve holokausta

U povodu obilježavanja Jom Hašoe, Dana sjećanja na žrtve holokausta, predstavnici Židovske općine Osijek, Osječko-baranjske županije i Grada Osijeka danas Više…

Gradska četvrt Retfala je pripremila puno aktivnosti i događanja za proslavu svoga dana

Proslava dana Gradske četvrti Retfala

Gradska četvrt Retfala poziva sve građane na proslavu obilježavanja Dana gradske četvrti Retfala i Crkvenog goda Uzvišenja sv. Križa. Posjetitelji Više…

Program obilježavanja počinje malo ranije tako da već i danas možemo očekivati nekoliko događanja...

Objavljen Program obilježavanja Dana grada Osijeka

Iz Grada Osijeka su objavili i program obilježavanja Dana grada Osijeka, 2. prosinca. Program obilježavanja počinje malo ranije tako da Više…

VIŠE IZ KATEGORIJE

Grah su kuhali članovi Udruge majstora kotlića Slavonije i Baranje, koji su od ranih jutarnjih sati krenuli s pripremom dvanaest kotlova u kojima se kuhalo stotinjak kilograma graha.

[FOTO] Građanima Osijeka besplatno podijeljeno više od 2500 porcija graha, gužvara i pića

Dva hrvatska Rafalea preletjet će sutra preko Osijeka, odlična prilika vidjeti ih iznad osječkog neba i možda uslikati. Objavite vaše fotke u komentarima!

Rafalei će letjeti sutra iznad cjelokupnog teritorija Republike Hrvatske, donosimo raspored preleta!

Najavljeni završetak radova i puštanje u promet Stepinčeve ulice od Vukovarske do Reljkovićeve / Reisnerove i Trga Baruna Trenka te početak radova na sljedećoj fazi u Gundulićevoj ulici od Stepinčeve do Radićeve neće započeti kako je najavljeno...

Obavijest o produženju roka dovršetka radova u dijelu Gundulićeve ulice