KULTURA

U Osijeku otvorena izložba radova za idejno rješenje obrambenog prostora Tvrđe

Ovo je realno izvediv projekt s racionalno prihvatljivim troškovima, s obzirom na to da se radi o podzemnoj garaži koja ima prirodnu ventilaciju...

Objavljeno 13.01.2023
Darija Kovačić

Zamjenik gradonačelnika Osijeka Dragan Vulin otvorio je u četvrtak u osječkom Arheološkom muzeju izložbu urbanističko-arhitektonskih natječajnih radova za idejno rješenje obrambenog prostora Tvrđe. Riječ je o tri rada koji su ispunili uvjete natječaja Agencije za obnovu osječke Tvrđe raspisanog 6. listopada prošle godine.

Prvonagrađeno rješenje rad je skupine autora AG Planum d.o.o. Zagreb i ono će biti podloga za izradu projektno-tehničke dokumentacije za uređenje lokacije i izgradnju podzemnih garaža u projektnom dijelu. Čestitavši autorima ovog rješenja, zamjenik Vulin ocijenio je rješenje dobrim u smislu kvalitete izvođenja i po financijskim pokazateljima.

Ovo je realno izvediv projekt s racionalno prihvatljivim troškovima, s obzirom na to da se radi o podzemnoj garaži koja ima prirodnu ventilaciju. Ono što je strateški važno za Grad Osijek jest da je ovaj prostor, dakle parkirališna mjesta u neposrednoj blizini Tvrđe, iznimno važan za daljnji razvoj Tvrđe i sadržaja koji sada postoje, ali i koji će se razviti u budućnosti – kazao je Vulin.

Naglasio je i kako je za Grad Osijek fokus i prioritet južni dio kojim se tehnički rješava problem garaže i u konačnici jedan od većih problema grada Osijeka u ovome trenutku.

Marko Cvjetko, jedan od pet autora prvonagrađenog rješenja, istaknuo je kako je natječaj bio zavodljiv te da je riječ je spoju suvremenog i povijesnog, o visokogradnji i o hortikulturi pored Tvrđe. Dodao je kako je za njih najvažnije bilo sačuvati sve povijesne slojeve koji su naslijeđeni od stare tvrđave do 19 stoljeća i suvremenog dijela, te da naprave nešto što ne upada u oko a da je ekonomično i u gradnji i u održavanju.

Maksimalno smo se vodili povijesnim dijelom, s tim da u daljnjoj razradi projekta ćemo morati usko surađivati s konzervatorima i voditi brigu o eventualnim nalazištima – zaključio je Cvjetko.

Uz njega u izradi su još sudjelovali Miron Hržina, Ivica Krešić, Dunja Sloković i Elena Tikvić.

Drugonagrađeni rad je rad autora Tanje Goleš i Antonije Milovac iz Zagreba, a trećenagrađeni je rad autora Iana Kruezia iz Zagreba, Magdalene Runje iz Osijeka i Ane Vračević iz Trnave.

Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?

VEZANE VIJESTI

Neke stvari odsada su dostupne javnosti, a možete ih pogledati u Karlovcu, gradu u kojem se ovaj izumitelj školovao

Mislite da ste sve vidjeli… Ovo ne možete vidjeti bilo gdje. Ovo imate samo u Hrvatskoj

Nikola Tesla je osoba o kojoj se može neiscrpno govoriti. Ličnost je to čiji je životni put nevjerojatan, ali unatoč Više…

Ova manifestacija već nekoliko desetljeća okuplja ljubitelje tamburaške glazbe iz cijele Hrvatske i inozemstva

Otvoren 47. Međunarodni festival umjetničke tamburaške glazbe

U osječkom Arheološkom muzeju otvoren je 47. Međunarodni festival umjetničke tamburaške glazbe u organizaciji Hrvatskog tamburaškog saveza u Osijeku. Ova Više…

Izložba je to koja okuplja fotografe Osječko-baranjske županije, pokazuje, nagrađuje i pohvaljuje najbolje od njih, a održava se u organizaciji Fotokluba Osijek te u partnerstvu sa Zajednicom tehničke kulture Osječko-baranjske županije i Kulturnim centrom Osijek

Najbolje od fotografije autora iz Osječko-baranjske županije – izložba Fotokluba Osijek

U ponedjeljak, 15. siječnja s početkom u 19.00 sati u foyeru Kulturnog centra Osijek, u organizaciji Fotokluba Osijek, bit će Više…

VIŠE IZ KATEGORIJE

Film Povedi me na mjesec neobičan je spoj romantične komedije, povijesne drame i zabavnog trilera, a u novom filmskom tjednu premijerno na program kina Urania stiže i Grof Monte Cristo

Fly Me To The Moon

Kiparska kolonija počinje 27.07.2024. te traje do 05.08.2024. za vrijeme koje će se održati mnoštvo kulturnih, zabavnih i društvenih događanja.

[NAJAVA] 51. Kolonija kipara naivaca u Ernestinovu

Donosimo vam pregled događanja ovog tjedna na OLJK-u. Kulturni program je iznimno zanimljiv i bogat, preporučujemo vam da pogledate što nas sve očekuje!

[NAJAVA] OLJK – događanja ovog tjedna