ŽIVOT

U Osijeku otvorena najmodernija zgrada za pružanje socijalnih usluga u Hrvatskoj

Izgradnja zgrade realizirana je kroz EU projekt „Legosi u centru – mjesto za nas“ vrijedan gotovo 11 milijuna kuna, najmodernija i najopremljenija zgrada za pružanje socijalnih usluga u Hrvatskoj

Objavljeno 25.11.2022
Darija Kovačić

Nekoliko dana uoči 16. rođendana Centar za nestalu i zlostavljanu djecu uselio je u novi, moderno opremljeni prostor u naselju Višnjevac gdje će socijalne usluge koje pružaju djeci, mladima, ali i cijelim obiteljima podići na još višu razinu. Izgradnja najmodernije i najopremljenije zgrade za pružanje socijalnih usluga u Republici Hrvatskoj realizirana je kroz projekt „Legosi u centru – mjesto za nas“ čija je vrijednost gotovo 11 milijuna kuna, a financiranja je novcem iz europskih strukturnih i investicijskih fondova u financijskom razdoblju 2014. – 2020..

Centar za nestalu i zlostavljanu djecu je organizacija koja je osnovana s ciljem zaštite djece na internetu i od svih oblika nasilja i zlostavljanja. Centar danas pruža socijalne usluge poludnevnog boravka za djecu s problemima u ponašanju u pet slavonskih županije gdje je više od stotinu djece svakodnevno u tretmanu. Zahvaljujući velikoj uključenosti volontera kojih je više od sto pedeset na godišnjoj razini i to s više od tri tisuće volonterskih sati, Centar je dobitnik Državne nagrade za volontiranje u 2022. godini.

Jedini u Hrvatskoj, već desetu godinu vode Europski harmonizirani broj za nestalu djecu 116 000, a od 2015. godine osnovan je i Centar za sigurniji Internet koji je pokrenula i financira Europska komisija gdje uz preventivne aktivnosti ima i cilj smanjenje seksualnog iskorištavanja djece na internetu.

– U zadnje dvije godine u Hrvatskoj bilježimo porast od 60 posto iskorištavanja djece za pornografiju, što je izuzetno veliki skok. Prošle godine bilježimo 363 takva slučaja i tu ne postoje određene skupine djece koja su u riziku nego su u riziku sva djeca koja koriste tehnologiju. Sve se više koristi i naša besplatna linija za pomoć i podršku u slučaju nasilja na internetu (0800 606 606) jer više nisu ugroženi samo djeca i mladi nego i starije osobe koje su vrlo često žrtve prevara. Jedna od značajnijih aktivnosti Centra uz izravan rad s djecom, je pružanje podrške djeci u cijeloj Hrvatskoj jer smo jedini centar za sigurniji internet u Hrvatskoj – kazao je Ramljak.

Dodao je kako Centar pomaže djeci i kroz poludnevni boravak, od pomoći u učenju, psiho-socijalnog i savjetodavnog rada i to ne samo djeci nego i roditeljima.

– Osiguravamo im i osnovne životne potrebe, a to je da svako dijete dobije topli obrok, da se za svaku školsku godinu pripremimo i s odjećom i školskim priborom. Poludnevni boravak je jedna socijalna usluga u kojoj se dijete ne izdvaja iz obitelji, nego se ulazi u obitelji, radi i s djetetom i cijelom njegovom obitelji. To je primjer dobre prakse, što se pokazalo i kod djece koja nakon što s 18 godina izađu iz tretmana, potom dođu kod nas, budu volonteri i uvijek im budemo neka sigurna luka. Bitna je kontinuirana podrška i kontinuirani razvoj odnosa te da osoba i kada više nije dijete zna gdje uvijek može doći – zaključio je Tomislav Ramljak.

Zamjenik gradonačelnika Osijeka Dragan Vulin čestitao je i zahvalio svima koji su sudjelovali u ovom velikom i značajnom projektu te dodao kako će Centar u Gradu Osijeku i dalje imati partnera. Osječko-baranjska županija je posljednjih godina intenzivirala suradnju s Centrom za nestalnu i zlostavljanu djecu prateći ih u brojnim aktivnostima kao i kroz zajednički projekt Slavonsko srce za obitelji Ukrajine. Partnerstvo i podrška nastavit će se i u razvoju Centra u novim prostorima.

– U ovoj će zgradi, sasvim sam siguran, uz vodstvo izvrsnih stručnjaka, djeca i mladi naučiti puno novih stvari i prevladati teškoće s kojima se susreću. Još 2014. godine Centar za nestalu i zlostavljanu djecu započeo je s transformacijom i deinstitucionalizacijom usluga socijalne skrbi i tada je otvoren prvi poludnevni boravak, a danas te usluge koristi više od 100 korisnika diljem istoka Hrvatske – istakao je zamjenik župana Mato Lukić.

Ministar rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike Marin je istaknuo kako su se kroz Operativni program Konkurentnost i kohezija mogli graditi upravo ovakvi objekti koji pružaju usluge deinstitucionalizacije i da je Centar primjer za pohvalu.

– Ministarstvo rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike ima niz ugovora za pružanje izvaninstitucijskih usluga s ovim Centrom, a tako će biti i u budućnosti – poručio je ministar Piletić.

– Centar za nestalu i zlostavljanu djecu je važna institucija koja se uhvatila u koštac s ozbiljnim rješavanjem problema rizika u ponašanju djece i mladih. Svjesni smo izazovnih i turbulentnih vremena i posljedica koje ostavljaju na najmlađe i najranjivije skupine, a upravo ovakve ustanove mogu pomoći da kao društvo budemo bolji.  Pri tome računamo i na fondove Europske unije, a uz pružanje mogućnosti izgradnje adekvatnog prostora za djelovanje i rad upravo ovakvih institucija, pokazujemo da kvalitetno koristimo dostupne resurse – zaključila je ministrica regionalnog razvoja i fondova EU Nataša Tramišak.

Centar za nestalu i zlostavljanu djecu Osijek danas ima 23 zaposlenih. Tijekom 16 godina kontinuiranog rada Centar se profilirao kao organizacija s najvećim brojem stručnjaka koji svakodnevno rade s više od 100 djece u riziku i s problemima u ponašanju, organiziranju razne edukativne aktivnosti, senzibiliziranju šire javnosti o važnosti deinstitucionalizacije i prednosti koje ona ima na krajnje korisnike, a to su u prvom redu, djeca i mladi – sadašnjost i budućnost našeg društva.

Vrijednost njihovog rada prepoznala je i švedska Zaklada Njenog Veličanstva Kraljice Silvije, “Care About the Children” u suradnji sa Cild10 organizacijom. Između više od sto trideset kandidiranih organizacija u Europi koji se bave zaštitom djece od zlostavljanja i iskorištavanja na internetu samo deset je odabrano za dodjelu ove prestižne nagrade. Među odabranima je i Centar za nestalu i zlostavljanu djecu, prva organizacija iz Hrvatske koja je dobila ovako prestižnu nagradu.

Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?

VEZANE VIJESTI

Prema željama najmlađih i ove godine HŽ je odlučio organizirati veselo blagdansko putovanje na kojemu će se djeca družiti, pjevati i zabavljati se, a uskrsni Zeko razveselit će ih i darivati

Uskoro kreće Zeko-express

HŽ Putnički prijevoz od 16. ožujka ponovno organizira vožnje dječjih uskrsnih vlakova Zeko-express. U Zeko-expressu bit će organiziran zabavni program, Više…

Osim teoretskih predavanja, mladi planinari će proći razne vježbe koje će im pomoći ne samo za planinarstvo i odlazak u prirodu već i u samom budućem životu. 

HPD “Bršljan-Jankovac” poziva u Dječju planinarsku školu

Planinarskog društva HPD “Bršljan-Jankovac” poziva mlade u Dječju planinarsku školu. Školi je namijenjena za djecu u dobi od 7-15 godina. Više…

Riječ je o jedinstvenoj učionici na kojoj tate mogu saznati više o ostvarivanju sebe kroz ulogu oca, a namijenjena je upravo onim muškarcima koji su već očevi ili se to spremaju postati.

Prva učionica za očeve u Osijeku izazvala neočekivani interes tata, pridružio im se i poseban gost

Da roditeljstvo nije nimalo lak zadatak, početkom ovog tjedna potvrdili su očevi koji su se odazvali na prvu učionicu za Više…

VIŠE IZ KATEGORIJE

Tema ovogodišnjeg Festivala znanosti je “INTELIGENCIJA”. Radionice za djecu predškolskog, osnovnoškolskog i srednjoškolskog uzrasta na PTFOS-u počinju u ponedjeljak 22. travnja 2024. od 9 sati

Festival znanosti (22. – 27. travnja 2024.) na Prehrambeno-tehnološkom fakultetu Osijek

Hrvatska i Slovenija, obilujući prirodnim ljepotama, kulturnim bogatstvima i gastronomskim čarolijama, nude nebrojeno mnogo načina za stvaranje nezaboravnih trenutaka tijekom proljetnih i ljetnih mjeseci.

100 najljepših doživljaja proljeće/ljeto 2024.

Građani su na trgu imali priliku provjeriti različite rizične faktore svog zdravlja (tlak, vrijednost šećera u krvi, indeks tjelesne mase i dr.) te se upoznati s aktivnostima udruga u području zaštite zdravlja, socijalne djelatnosti, sporta i drugih srodnih udruga

[FOTO] U Osijeku obilježen Svjetski dan zdravlja