ŽIVOT

U Osijeku otvoreno svjetsko natjecanje programera

Osijek Competitive Programming Camp - OCPC naziv je kampa koji će u sljedećih desetak dana okupiti najbolje svjetske programere natjecatelje iz dvadesetak zemalja

Objavljeno 20.02.2023
Matija Ivanković

U Osijeku je otvoreno sedmodnevno natjecanje programera. Domaćin kampa najboljih svjetskih programera je Odjel za matematiku Sveučilišta u Osijeku. Sudjeluje više od sto natjecatelja iz dvadesetak zemalja, a dio on-line putem platforme, piše HRT radio Osijek.

Osijek Competitive Programming Camp – OCPC naziv je kampa koji će u sljedećih desetak dana okupiti najbolje svjetske programere natjecatelje iz dvadesetak zemalja. Dio natjecatelja sudjelovat će putem online platforme. Natjecanje je ekipno odnosno timovi predstavljaju sveučilišta sa kojih dolaze. Kamp ima edukativni karakter odnosno simulira sliku pravog natjecanja. “Svakodnevno će natjecanje biti podijeljeno na dva dijela”, rekao je organizator profesor Domagoj Matijević. “U prvom dijelu održavaju se predavanja i natjecanja, a u drugom dijelu se analizira napravljeno. Velika je stvar što je osječko Sveučilište organizator ovakvog okupljanja. Mi nažalost trenutačno nemamo kvalitetu s kojom bi mogli nastupiti u svjeskom vrhu programera, no kroz nekoliko godina nadam se da hoćemo”, zaključio je Matijević.

No Hrvatsku će ipak prdstavljati tim programera sa zagrebačkog sveučilišta. Jedan od njihovih članova Patrick Pavić istaknuo je da su ovakva okupljanja “odličan uvod u naprednije programiranje”, a govoreći o hrvatskom obrazovnom sustavu i potpori koji on pruža rekao je “da je jedan od boljih u Europi”, te istaknuo da bi se podjednako u razvijanje izvrsnosti trebali uključiti preostale hrvatske regije.

Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?

VIŠE IZ KATEGORIJE

Za izvođenje radova neophodno je zatvoriti za promet motornih vozila dionicu Rokove ulice od Ružine  do Ulice A. Hebranga.

Zatavara se za promet radi radova dionica u Rokovoj ulici

Manifestacija, nagrađena nagradom 𝐒𝐢𝐦𝐩𝐥𝐲 𝐭𝐡𝐞 𝐛𝐞𝐬𝐭 𝐨𝐟 𝐭𝐡𝐞 𝐛𝐞𝐬𝐭 za najbolju baštinsku manifestaciju u Hrvatskoj za 2023. godinu, ove godine nudi program ispunjen plesom i pjesmama folklornih društava, posebice onih hrvatskih iz Baranje, Slavonije i Vojvodine.

[NAJAVA] 29. Baranjski bećarac zove Vas 31. svibnja do 2. lipnja u srce Baranje

Vinski mjesec, poseban je jer traje dulje od kalendarskog mjeseca – tijekom svibnja i lipnja, pa sve do početka srpnja, te nudi velik izbor prigoda za druženje uz čašu vina s pogledom na vinograde, dvorce i druge ruralne i gradske vizure

[NAJAVA] Vinski mjesec Osječko-baranjske županije – PROGRAM