GOSPODARSTVO

U Osijeku počela izgradnja dva reciklažna dvorišta

Dva reciklažna dvorišta "Gornji grad" i "Retfala" počela su se graditi u Osijeku

    Objavljeno 05.02.2019
    Tamara Lemajić

    Dva reciklažna dvorišta “Gornji grad” i “Retfala” počela su se graditi u utorak u Osijeku gdje je ministar zaštite okoliša i energetike Tomislav Ćorić istaknuo kako su reciklažna dvorišta važan dio infrastrukture za učinkovito gospodarenje otpadom.

    Ćorić je u Osijeku rekao da je Hrvatska preuzela “vrlo ambiciozne ciljeve odvajanja otpada do 2020., ali i izgradnje dijelova infrastrukture učinkovitog gospodarenja otpadom”, pa stoga sve jedinice lokalne samouprave, u suradnji s nadležnim državnim institucijama, u idućem razdoblju trebaju učiniti maksimalan napor u ostvarivanju tih ciljeva.

    Taj put nije lagan, ali ovakvi projekti pokazuju da je to moguće, ocijenio je ministar Ćorić.

    Na tvrdnju novinara da neki gradovi kasne s odvajanjem otpada i na pitanje koliko je realno da planirani ciljevi budu ostvareni do 2020., Ćorić je odgovorio kako bi volio da su neke aktivnosti, poput sufinanciranja izgradnje reciklažnih dvorišta ili nabave spremnika za otpad, koje su odrađene u posljednjih godinu i pol dana, napravljene prije 10 ili 15 godina, ali to se, nažalost, nije dogodilo.

    No, dodao je i kako to nije nikakav alibi.

    Vjerujem da će nabava spremnika, o čemu bi Vlada trebala odlučivati ovog tjedna, te izgradnja recilažnih dvorišta i sortirnica u idućem razdoblju, biti oni dijelovi infrasturkutre, koji će, uz dobru edukaciju i informiranost građana, imati dovoljno jak sinergijski učinak za dostizanje planiranih ciljeva, rekao je Ćorić.

    Dodao je i kako je svjestan da neke jedinice lokalne samouprave “nešto slabije reagiraju ili kasne s ovakvim aktivnostima”, na što, rekao je, ministarstvo ne može utjecati, ali i naglasio kako je uvjeren da na svim razinama postoji svijest o potrebi iskoraka u području zaštite okoliša.

    Osječki gradonačelnik Ivan Vrkić rekao je da nakon rješavanja imovinskih odnosa preostaje izgraditi i reciklažno dvorište “Donji grad”, a uz postojeće dvorište “Jug 2” Osijek će, uz pomoć Vlade, ispuniti zakonske obveze o izgradnji takvih dvorišta.

    Ponoš: Uz gradnju reciklažnih dvorišta, važna je edukacija građana  

    Dodao je kako je izgradnja tri nova reciklažna dvorišta vrijedna oko 12 milijuna kuna, od čega je više od 10 milijuna kuna bespovratnih sredstava iz EU fondova.

    Na taj način podižemo razinu odgovornosti u razvrstavanju otpada gdje je cilj 50 posto, sada smo između 20 i 30 posto, a nakon izgradnje tih recikažnih dvorišta to će biti daleko više, rekao je Vrkić.

    Kako je istaknuto, u novim reciklažnim dvorištima moći će se odlagati 42 vrsta otpada, uključujući i obradu glomaznog otpada, a završetak gradnje dva danas započeta reciklažna dvorišta očekuje se krajem lipnja.

    Direktor Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost (FZOEU) Dubravko Ponoš upozorio je kako će reciklažna dvorišta “ostati mrtvo slovo na papiru, ako se ne uloži trud u edukaciju građana”, za što su Grad i Županija također aplicirali za EU sredstva.

    Zamoljen da komentira tvrdnje objavljene u tjedniku “Nacional” da je do požara u hidroelektrani “Dubrovnik” došlo zbog neprimjerene i visokozapaljive izolacije, ministar Ćorić je odgovorio  kako “nitko više od njega ne želi da se ova istraga što prije završi, i da se utvrde odgovorni”.

    “Očekujem da će policija te dubrovačko općinsko i županijsko državno odvjetništvo odraditi svoj dio posla, a napise u spomenuom tjedniku ne želim komenitarati”, rekao je Ćorić.

    (Hina)

    Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?

    VEZANE VIJESTI

    "...možemo očekivati, imajući u vidu činjenicu da 60% noćenja dolazi iz Euro područja, 2/3 turista iz Schengen prostora da će svakako to biti mamac za povećani broj dolazaka i noćenja ove turističke sezone 2023."

    U Osijeku održani Dani poslova u turizmu

    U osječkoj Dvorani Gradski vrt održani su Dani poslova u turizmu koje su zajednički organizirali Ministarstvo rada i mirovinskog sustava, Više…

    Gradonačelnici Radić i Kordić potpisali Sporazum o prijateljstvu i suradnji te istaknuli sličnost i prijateljske odnose dvaju gradova

    (FOTO) Osijek i Mostar postali gradovi prijatelji – Najveća poveznica je hrvatski narod!

    Grad Osijek i Grad Mostar potpisali su u četvrtak u mostarskoj Gradskoj vijećnici Sporazum o prijateljstvu i suradnji. Sporazum, kojemu Više…

    Pakete je u ime TIKA-e predala Sedef Bulut, koordinatorica atašea programsko koordinacijskog ureda Turske agencije za suradnju i koordinaciju

    Velika donacija 300 humanitarnih prehrambenih paketa za osječke građane u potrebi

    Turska agencija za suradnju i koordinaciju (TIKA) povodom mjeseca ramazana, a u suradnji s Podravkom, donirala je u petak 300 Više…

    VIŠE IZ KATEGORIJE

    Za posjetitelje je otvoren sva tri dana od 10.00 do 19.00 sati, a ponuđena im je kvalitetna oprema za lov i ribolov, kao i prezentacije ponude lovišta i ribolovnih mjesta i uvjeta, natjecanja u pripremi fiša, lovačkog čobanca i drugih jela jedinstvenih okusa, izložbe lovačkih pasa, izložbe fotografija, dakako uz bogatu eno i gastro ponudu

    [FOTO] U Gospodarskom centru OBŽ otvoren 19. Sajam lova, ribolova i turizma SALORI

    Pripreme za proslavu rođendana Portanove krenule. U tijeku je nagradna igra u kojoj jednu/jednoga od vas očekuje besplatan shopping u vrijednosti 3.000 eura!

    Uputite se u Portanovu jer je svaki vaš račun prilika za osvojiti 3000 eura!

    Posao ovaj tjedan nude Tehmont-Gradnja, Obrt za ugostiteljstvo "BOTA", Studenac, Hering d.d., EMSO e-mobility solutions, pogledajte odgovara li što vašoj potrazi

    Nova otvorena radna mjesta u OBŽ