GOSPODARSTVO

U Osijeku počela konferencija “Kibernetička sigurnost 2018”

Predsjednik Nacionalnog vijeća za kibernetičku sigurnost Aleksandar Klaić rekao je da se novi zakon odnosi na različite industrijske sektore

  Objavljeno 11.10.2018
  Alan Srčnik

  Dvodnevna konferencija „Kibernetička sigurnost 2018 (CSC 18 – Cyber Security Conference 2018)”, čiji je cilj analizirati i rasvijetliti neke aspekte kibernetičke sigurnosti, počela je u srijedu u Osijeku – piše Nacionalni portal.hr, a prenoseći Hina-u.

  Dekan osječkog Fakulteta elektrotehnike, računarstva i informacijskih tehnologija Drago Žagar rekao je na otvaranju konferencije da je informacijsko-komunikacijska infrastruktura danas jako raširena, pa je upravo zbog toga važnost kibernetičke sigurnosti sve veća.

  Najavio je da će se na konferenciji analizirati i regulatorni aspekt ove problematike, s obzirom da je nedavno donesen Zakon o kibernetičkoj sigurnosti. “Treba znati kako zaštititi ključnu infrastrukturu koja je također umrežena kako bi sigurnost svih nas koji ovisimo o određenim proizvodima i uslugama bila zajamčena”, poručio je Žagar.

  Predsjednik Nacionalnog vijeća za kibernetičku sigurnost Aleksandar Klaić rekao je da se novi zakon odnosi na različite industrijske sektore, točnije one koji izlaze iz užeg državnog sektora koji je već pokriven Zakonom o informacijskoj sigurnosti i Zakonom o tajnosti podataka.

  “Kada govorimo o kibernetičkoj sigurnosti u Hrvatskoj često vlada kriva percepcija da smo mi u tom području od jučer. To nije točno, mi više od deset godina radimo različite programe, a ono što smo prije tri godine pokazali kroz Nacionalnu strategiju kibernetičke sigurnosti bio je samo jedan povezani strukturirani okvir za poticanje razvoja u različitim segmentima društva, a ne samo u državnom sektoru”, istaknuo je Klaić.

  Na upit novinara može li dati konkretan primjer, odgovorio je kako je upravo u vrijeme osnivanja  Nacionalnog vijeća za kibernetičku sigurnost javnost bila izložena globalnom napadu “WannaCry” i ucjenjivačkim napadima koji su bili globalnog karaktera.

  “Upravo jednim dijelom i zbog horizontalne povezanosti državnog sektora te niza regulatora kroz Vijeće i niza privatnih kompanija, prvenstveno u sektoru bankarstva i telekoma, štete koje smo tada pretrpjeli bile su minimalne. Prema tome, povezivanje i razmjena informacija su najvažniji motiv svih inicijativa kibernetičke sigurnosti”, naglasio je Klaić.

  Upozorio je da je izloženost kibernetičkom kriminalu svakoga od nas iznimno velika, pa se “mora raditi na stvaranju svijesti i inicijativama koje idu kroz cijelo društvo, a ne samo kroz državni sektor”.

  Konferenciju su organizirali osječki Fakultet elektrotehnike, računarstva i informacijskih tehnologija Osijek (FERIT), ATOS Convergence Creators, ATO Inženjering, Siemens i Osijek Software City. Ova konferencija se u Osijeku održava po drugi put.

  Foto: Pixabay

  Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?

  VEZANE VIJESTI

  Kako je razumno pilanu otvoriti u šumi ili tik do nje, tako je i u Osijeku razumno investirati u razvojni program gdje je zaista veliki broj stručnjaka iz IT sektora ...

  I Mate Rimac jučer otvorio ured u Osijeku

  Uz Eriscsson Nikolu Teslu, jučer je ‘bljesnuo’ u Osijeku i ured tvtke Mate Rimca, u Esseker centru! Riječ je o Više…

  Ministarstvo regionalnog razvoja i EU fondova za tehničku pomoć osiguralo je više od 11 milijuna kuna iz Europskog fonda za regionalni razvoj

  Osijek: Za projekte iz mehanizma ITU 40 milijuna eura

  Za projekte iz mehanizma Integriranih teritorijalnih ulaganja ITU za područje urbane aglomeracije Osijek, koja obuhvaća taj grad i 18 jedinica lokalne Više…

  VIŠE IZ KATEGORIJE

  Osjećamo prepun Podrumčić, posebno u subotu i nedjelju! Jer, pred nama su koncert i Pub kviz! A btw ... danas se mijenjaju piva na 'tap-u' :)

  Podrumčić update: Danas pivska srijeda! U subotu koncert- Deda i gosti! U nedjelju – Pub kviz!!!

  Radna mjesta koja su trenutno u ponudi po odabiru stručnjaka sa specijaliziranog portala za traženje poslova ...

  Tko kaže da posla nema?! Što kažete na posao u Zvečevu? Mmm! Ili pak predviđanje rizika na putovanjima?

  Sajam je okupio nevjerojatan broj djece, ali i starijih, zainteresiranih za tehnološke i tehničke novotarije, a prolazeći silan broj različitih radionica ...

  FOTO: Zaključen TehniCOOLum – Posljednjeg dana stigli i Motomrazovi