GOSPODARSTVO

U Osijeku počela konferencija “Kibernetička sigurnost 2018”

Predsjednik Nacionalnog vijeća za kibernetičku sigurnost Aleksandar Klaić rekao je da se novi zakon odnosi na različite industrijske sektore

    Objavljeno 11.10.2018
    Alan Srčnik

    Dvodnevna konferencija „Kibernetička sigurnost 2018 (CSC 18 – Cyber Security Conference 2018)”, čiji je cilj analizirati i rasvijetliti neke aspekte kibernetičke sigurnosti, počela je u srijedu u Osijeku – piše Nacionalni portal.hr, a prenoseći Hina-u.

    Dekan osječkog Fakulteta elektrotehnike, računarstva i informacijskih tehnologija Drago Žagar rekao je na otvaranju konferencije da je informacijsko-komunikacijska infrastruktura danas jako raširena, pa je upravo zbog toga važnost kibernetičke sigurnosti sve veća.

    Najavio je da će se na konferenciji analizirati i regulatorni aspekt ove problematike, s obzirom da je nedavno donesen Zakon o kibernetičkoj sigurnosti. “Treba znati kako zaštititi ključnu infrastrukturu koja je također umrežena kako bi sigurnost svih nas koji ovisimo o određenim proizvodima i uslugama bila zajamčena”, poručio je Žagar.

    Predsjednik Nacionalnog vijeća za kibernetičku sigurnost Aleksandar Klaić rekao je da se novi zakon odnosi na različite industrijske sektore, točnije one koji izlaze iz užeg državnog sektora koji je već pokriven Zakonom o informacijskoj sigurnosti i Zakonom o tajnosti podataka.

    “Kada govorimo o kibernetičkoj sigurnosti u Hrvatskoj često vlada kriva percepcija da smo mi u tom području od jučer. To nije točno, mi više od deset godina radimo različite programe, a ono što smo prije tri godine pokazali kroz Nacionalnu strategiju kibernetičke sigurnosti bio je samo jedan povezani strukturirani okvir za poticanje razvoja u različitim segmentima društva, a ne samo u državnom sektoru”, istaknuo je Klaić.

    Na upit novinara može li dati konkretan primjer, odgovorio je kako je upravo u vrijeme osnivanja  Nacionalnog vijeća za kibernetičku sigurnost javnost bila izložena globalnom napadu “WannaCry” i ucjenjivačkim napadima koji su bili globalnog karaktera.

    “Upravo jednim dijelom i zbog horizontalne povezanosti državnog sektora te niza regulatora kroz Vijeće i niza privatnih kompanija, prvenstveno u sektoru bankarstva i telekoma, štete koje smo tada pretrpjeli bile su minimalne. Prema tome, povezivanje i razmjena informacija su najvažniji motiv svih inicijativa kibernetičke sigurnosti”, naglasio je Klaić.

    Upozorio je da je izloženost kibernetičkom kriminalu svakoga od nas iznimno velika, pa se “mora raditi na stvaranju svijesti i inicijativama koje idu kroz cijelo društvo, a ne samo kroz državni sektor”.

    Konferenciju su organizirali osječki Fakultet elektrotehnike, računarstva i informacijskih tehnologija Osijek (FERIT), ATOS Convergence Creators, ATO Inženjering, Siemens i Osijek Software City. Ova konferencija se u Osijeku održava po drugi put.

    Foto: Pixabay

    Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?

    VEZANE VIJESTI

    Pridružite se Ofirovom timu! Njihovo područje rada je web dizajn i programiranje, marketing, razvoj informacijskih sustava i održavanje te IT savjetovanje i podrška

    IT tvrtka Ofir zapošljava u Osijeku

    Ofir d.o.o. je osječka IT tvrtka s zavidnim rejtingom među klijentima i dugogodišnjim iskustvom. Njihovo područje rada je web dizajn Više…

    Ovaj crash course je namjenjen studentima te svima koji žele započeti IT karijeru u developmentu, unaprijediti svoje znanje i otvoriti si put u svijet IT-a

    OfirLAB – CODE CLASSROOM

    Nakon duljeg planiranja i promišljanja Ofirovci kreću u organizaciju vlastitog laboratorija! Potreba je učinila svoje i sada će i u Više…

    Iz Udruženja za IT Hrvatske gospodarske komore naglašavaju da je IT infrastruktura ključna za funkcioniranje svih ostalih službi koje su važne za borbu s kriznim situacijama kojima smo trenutno izloženi.

    Heroji o kojima se ne govori – IT stručnjaci ključni za funkcioniranje sustava

    IT je jedna od onih industrija koje nitko ne primjećuje sve dok njeni djelatnici rade dobar posao, već ih se Više…

    VIŠE IZ KATEGORIJE

    Za posjetitelje je otvoren sva tri dana od 10.00 do 19.00 sati, a ponuđena im je kvalitetna oprema za lov i ribolov, kao i prezentacije ponude lovišta i ribolovnih mjesta i uvjeta, natjecanja u pripremi fiša, lovačkog čobanca i drugih jela jedinstvenih okusa, izložbe lovačkih pasa, izložbe fotografija, dakako uz bogatu eno i gastro ponudu

    [FOTO] U Gospodarskom centru OBŽ otvoren 19. Sajam lova, ribolova i turizma SALORI

    Pripreme za proslavu rođendana Portanove krenule. U tijeku je nagradna igra u kojoj jednu/jednoga od vas očekuje besplatan shopping u vrijednosti 3.000 eura!

    Uputite se u Portanovu jer je svaki vaš račun prilika za osvojiti 3000 eura!

    Posao ovaj tjedan nude Tehmont-Gradnja, Obrt za ugostiteljstvo "BOTA", Studenac, Hering d.d., EMSO e-mobility solutions, pogledajte odgovara li što vašoj potrazi

    Nova otvorena radna mjesta u OBŽ