GOSPODARSTVO

U Osijeku počela konferencija “Kibernetička sigurnost 2018”

Predsjednik Nacionalnog vijeća za kibernetičku sigurnost Aleksandar Klaić rekao je da se novi zakon odnosi na različite industrijske sektore

  Objavljeno 11.10.2018
  Alan Srčnik

  Dvodnevna konferencija „Kibernetička sigurnost 2018 (CSC 18 – Cyber Security Conference 2018)”, čiji je cilj analizirati i rasvijetliti neke aspekte kibernetičke sigurnosti, počela je u srijedu u Osijeku – piše Nacionalni portal.hr, a prenoseći Hina-u.

  Dekan osječkog Fakulteta elektrotehnike, računarstva i informacijskih tehnologija Drago Žagar rekao je na otvaranju konferencije da je informacijsko-komunikacijska infrastruktura danas jako raširena, pa je upravo zbog toga važnost kibernetičke sigurnosti sve veća.

  Najavio je da će se na konferenciji analizirati i regulatorni aspekt ove problematike, s obzirom da je nedavno donesen Zakon o kibernetičkoj sigurnosti. “Treba znati kako zaštititi ključnu infrastrukturu koja je također umrežena kako bi sigurnost svih nas koji ovisimo o određenim proizvodima i uslugama bila zajamčena”, poručio je Žagar.

  Predsjednik Nacionalnog vijeća za kibernetičku sigurnost Aleksandar Klaić rekao je da se novi zakon odnosi na različite industrijske sektore, točnije one koji izlaze iz užeg državnog sektora koji je već pokriven Zakonom o informacijskoj sigurnosti i Zakonom o tajnosti podataka.

  “Kada govorimo o kibernetičkoj sigurnosti u Hrvatskoj često vlada kriva percepcija da smo mi u tom području od jučer. To nije točno, mi više od deset godina radimo različite programe, a ono što smo prije tri godine pokazali kroz Nacionalnu strategiju kibernetičke sigurnosti bio je samo jedan povezani strukturirani okvir za poticanje razvoja u različitim segmentima društva, a ne samo u državnom sektoru”, istaknuo je Klaić.

  Na upit novinara može li dati konkretan primjer, odgovorio je kako je upravo u vrijeme osnivanja  Nacionalnog vijeća za kibernetičku sigurnost javnost bila izložena globalnom napadu “WannaCry” i ucjenjivačkim napadima koji su bili globalnog karaktera.

  “Upravo jednim dijelom i zbog horizontalne povezanosti državnog sektora te niza regulatora kroz Vijeće i niza privatnih kompanija, prvenstveno u sektoru bankarstva i telekoma, štete koje smo tada pretrpjeli bile su minimalne. Prema tome, povezivanje i razmjena informacija su najvažniji motiv svih inicijativa kibernetičke sigurnosti”, naglasio je Klaić.

  Upozorio je da je izloženost kibernetičkom kriminalu svakoga od nas iznimno velika, pa se “mora raditi na stvaranju svijesti i inicijativama koje idu kroz cijelo društvo, a ne samo kroz državni sektor”.

  Konferenciju su organizirali osječki Fakultet elektrotehnike, računarstva i informacijskih tehnologija Osijek (FERIT), ATOS Convergence Creators, ATO Inženjering, Siemens i Osijek Software City. Ova konferencija se u Osijeku održava po drugi put.

  Foto: Pixabay

  Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?

  VEZANE VIJESTI

  Najbrže rastući sektor u Osijeku: "Iskustvo i interes imaju prednost nad stručnom spremom - Prijavite se!"

  Natječaj za posao: Osječki Ofir d.o.o. traži osobu na neodređeno!

  Osječka tvrtka Ofir d.o.o.  ZAPOŠLJAVA: osobu za rad na području hardvera s iskustvom u radu na računalnoj i mrežnoj opremi. Više…

  Tvrtka Ofir d.o.o. otvara svoja vrata svim studentima zainteresiranim za radom u IT-u

  Naša priča, vaša karijera – Natječaj za program Ideja? Praksa? Realizacija?

  Priča programa  „Ideja? Praksa? Realizacija? Ofir“ započela je 2017. godine Cilj programa je pomoći studentima da unaprijede svoja znanja i vještine Više…

  Grad osnovao Poduzetničku zonu IT park na površini od 26.000 m2

  Osječki IT sektor – neuvjetni radni prostor i nedostatni ljudski potencijali s odgovarajućom razinom obrazovanja

  Osijek je prethodnih desetljeća bio poznat kao industrijski grad, međutim zadnjih nekoliko godina bilježi razvoj industrije novoga doba – industrije Više…

  VIŠE IZ KATEGORIJE

  Spas! Kreću avioni sljedeći tjedan! Osniva se i posebna javna ustanova samo za koordinaciju općina u suzbijanju komaraca ...

  Vlada Piližoti i Anušiću šalje novac za komarce: Iznos nije limitiran! Koliko god treba!

  Najbrže rastući sektor u Osijeku: "Iskustvo i interes imaju prednost nad stručnom spremom - Prijavite se!"

  Natječaj za posao: Osječki Ofir d.o.o. traži osobu na neodređeno!

  Neslužbeno: Traži se prioritetno domaći izvođač ... Ključ problema je izostanak larvicidinog tretiranja

  Upomoć, komarci: Novosadska Ciklonizacija diže Antonove i Hilere nad Osijekom?