ŽIVOT

U Osijeku povećanje koncentracije lebdećih čestica uzrokovanih požarom, građane se poziva na oprez!

Trenutačno je povećana koncentracija lebdećih čestica u zraku po mjernim postajama, preporučuje se oprez. Inspekcije DIRH-a uzorkuju bilje, hranu i hranu za životinje u Osijeku i okolnim naseljima

Objavljeno 07.10.2023
Darija Kovačić

Gradonačelnik Osijeka Ivan Radić u subotu je održao konferenciju za novinare na kojoj je izvijestio da je u zraku povećana koncentracija lebdećih čestica te apelirao na građane da se ne zadržavaju na otvorenom.

– Velik dio požara zatrpan je zemljom kako bi se ugušio dim koji izlazi. Velik dio posla uz vatrogasce odradile su gradske, županijske i privatne tvrtke s mehanizacijom i teškim strojevima. Dio požara koji i dalje dimi je dio koji se ne smije dirati, jer policija mora obaviti očevid. Taj se dio požara zalijeva vodom i pjenom kako bi se također smanjio dim. U ovom trenutku svi građani Osijeka mogu osjetiti nesnosan smrad spaljene plastike. Razlog tomu je što je vjetar okrenuo južno i u ovom trenutku puše prema gradu – izvijestio je gradonačelnik Radić.

Dodao je da je prethodnih dana, prema DHMZ-u, kvaliteta zraka u gradu bila zadovoljavajuća, dok je trenutačno povećana koncentracija lebdećih čestica u zraku po mjernim postajama.

– Molimo i apeliramo na naše sugrađane da ukoliko ne moraju izlaziti van i zadržavati se na otvorenim prostorima, da to i ne rade. I dalje ćemo pratiti stanje. Prema prognozi vjetar bi i dalje trebao nastaviti južno prema gradu Osijeku – poručio je.

– Vatrogasci čine sve na terenu i ovim putem im na svemu zahvaljujem. Situaciju ćemo pratiti i ovisno u koncentraciji lebdećih čestica, iz sata u sat, kako nam podatci budu dostupni, izvještavati javnost. Manifestacije ne možemo zabraniti, no preporuka je i apel građanima da se ne zadržavaju na otvorenom. Ima mjesta oprezu, nema mjesta panici. Dugotrajno izlaganje, prema Zavodu za javno zdravstvo, može uzrokovati određene probleme, ali nema potrebe u ovim trenutcima biti vani, dok se koncentracija lebdećih tvari u gradu ne smanji – kazao je gradonačelnik.

Humanitarna akcija Kluba žena liječenih na dojci MAMMAE Osijek, koja se trebala održati na Trgu Ante Starčevića, je u dogovoru sa Stožerom i gradskom upravom odgođena, a Grad Osijek će uplatiti protuvrijednost prikupljenih donacija. Posjetitelji Sajma antikviteta dobit će obavijest da nije preporučljivo zadržavati se na otvorenom.

– Čim je požar buknuo izašli smo na teren, i županijski i gradski stožer. Ono što je nama primarno bitno je da se požar nije proširio, da je pod nadzorom i da se uvelike smanjilo izdimljavanje. Istražit će se što je dovelo do požara, građani Osijeka i Osječko-baranjske županije zaslužuju istinu. Ukoliko se utvrde odgovorni, naravno da tražimo da se sukladno zakonu i procesuiraju te da se o tome obavijesti javnost – rekao je gradonačelnik Radić.

Dodao je da je Državni inspektorat jučer krenuo s uzorkovanjem tla, te hrane za ljude i životinje. Dio provjerava i HAPIH, izvijestit će javnost kad budu imali rezultate. Ostaje na snazi preporuka HAPIH-a od prije dva dana.

Govoreći o inozemnim radnicima iz Drava Internationala, podsjetio je kako je Stožer odmah poduzeo sve mjere kako ne bi bilo ugroženih i da su prevezeni autobusima do Dvorane Jug. Radnici su još uvijek smješteni u dvorani, s čime je tvrtka Drava International suglasna i pokrit će troškove.

Na konferenciji je bio i zamjenik gradonačelnika i načelnik gradskog Stožera Dragan Vulin koji je ponovio kako nema mjesta panici.

– Ovo je opasnost koja nije nevidljiva i nije nešto što građani ne mogu osjetiti. Jasno se osjeti smrad plastike u zraku, vidi se dim. Kada ljudi to primijete, neka se sklone s otvorenog, zatvore prozore i neće biti nikakve opasnosti. Vjerujem da će tijekom dana to i proći. Najave su da će vjetar krajem dana promijeniti smjer, a u konačnici ulaže se maksimalan napor na sanaciji požarišta – zaključio je Vulin.

Inspekcije DIRH-a uzorkuju bilje, hranu i hranu za životinje u Osijeku i okolnim naseljima

Inspekcije Državnog inspektorata; poljoprivredna, sanitarna i veterinarska u ovim trenucima obavljaju preliminarna uzorkovanja bilja, hrane i hrane za životinje na području koje se nalazi nedaleko od požarišta u Osijeku, a u cilju utvrđivanja onečišćenja teškim metalima, policikličkim aromatskim ugljikovodicima i Dioksinima –DL-PCB; PFAS-ove.

Naime, Hrvatska agencija za poljoprivredu i hranu odredila je lokacije s kojih će se uzeti uzorci za laboratorijsku analizu prema procijeni rizika. Tako je u tijeku uzimanje uzoraka na sljedećim lokacijama; Brijest, Antunovac, Ivanovac, Ernestinovo, Laslovo, Čepin, Šodolovci, Ada i Tenja.

Uzimanje uzoraka odvijat će se kontinuirano u narednom razdoblju te će se prema dobivenim rezultatima i procjeni rizika povećavati broj postupanja nadležnih inspekcija.

Konkretno, sanitarna inspekcija Državnog inspektorata kontrolira hranu (voće i povrće podrijetlom sa navedenih lokacija) na tržnicama u Osijeku, Đakovu i Čepinu te na OPG-ima koji se nalaze na navedenom području.

Poljoprivredna inspekcija Državnog inspektorata provodi uzorkovanja biljnog materijala: ratarskih kultura te voća i povrća, koje se nalazi na poljoprivrednim površinama.

S obzirom na moguća zagađenja hrane za životinje u tijeku je i početno (nulto) ispitivanje uzetih uzoraka hrane za životinje; krmiva, silaže i/ili sjenaže na farmama i u mješaonicama hrane za životinje u sušarama i silosima, prije procesa sušenja u objektima sušara ili skladištenje. Nakon provedenih početnih ispitivanja veterinarska inspekcija Državnog inspektorata kontinuirano će provoditi kontrole proizvoda životinjskog podrijetla (mlijeko, sir, meso, proizvodi od mesa, jaja i dr.).

Inspekcije Državnog inspektorata; poljoprivredna, sanitarna i veterinarska po dobivenim rezultatima laboratorijskih analiza poduzimat će daljnje mjere.

 

Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?

VEZANE VIJESTI

Zeleni Osijek je na 58. Saborskoj sjednici Odbora za zaštitu okoliša Hrvatskog Sabora predao prijedloge unaprjeđenja sustava za suočavanje sa ekološkim katastrofama

Zeleni Osijek je na saborskoj sjednici predstavio analizu ekološke katastrofe požara u Dravi International

Danas su predstavnici udruge Zeleni Osijek sudjelovali na 58. tematskoj sjednici Odbora za zaštitu okoliša Hrvatskog Sabora na kojoj je Više…

Uz očevidnu ekipu ove policijske uprave, sudjelovati će i vještaci Centra za forenzična ispitivanja, istraživanja i vještačenja ''Ivan Vučetić'' iz Zagreba, inspektori zaštite od požara i drugi

Započeo očevid u krugu tvornice Drava International

U krugu tvornice za preradu plastike u Brijestu danas je u 8 sati započeo očevid, kojim rukovodi zamjenik općinskog državnog Više…

Nakupine plastike i dalje gore unutar podzemnog požara. Preporuka je da se hrana, prvenstveno voće i povrće, dobro opere i guli prije konzumacije, da se izbjegava konzumacija lisnatog povrća i isto tako, kada govorimo o hrani za životinje, jako je važno da životinje, također ne jedu hranu koja je bila izložena tom dimu. Iz tog razloga su bile preporuke da se životinje drže na zatvorenom.

U ponedjeljak nema nastave u pojedinim osnovnim i srednjim školama, preporuka je da se sve aktivnosti na otvorenom ne održavaju

Nakon danas (8. listopada 2023. Godine) održane sjednice Stožera civilne zaštite Osječko-baranjske županije, u prostorijama Osječko-baranjske županije održana je konferencija Više…

VIŠE IZ KATEGORIJE

Iločke zidine su najveći i najbolje očuvan fortifikacijski kompleks u kontinentalnoj Hrvatskoj. Obilazak obnovljenih zidina, radionice za djecu, izložbu u Muzeju grada Iloka i otvorena vrata iločkih vinarija, posjetitelji se od 17 sati u petak, subotu i nedjelju mogu i besplatno voziti turističkim vlakićem na ruti Stari podrum – Principovac – Stari podrum

[FOTO] Dobra ideja za izlet – Iločke zidine otvorene, posjetitelje do nedjelje očekuje bogat program

Iz Udruge kažu da će biti još šareniji, veseliji nego travanjski, a da ćete moći pronaći odlične stvari za sebe ili sebi drage osobe - odjeću, obuću, knjige, ploče, nakit...

Posh store – svibanjsko izdanje!

Cipelcugom po osječkim storytelling turama. Ima ih ukupno četiri u šest izvedbi. Na ovaj način se promovira kultura grada Osijeka ali i šetanje po našem lijepom gradu

Cipelcugom po Osijeku u svibnju