ŽIVOT

U Osijeku Regionalni centar veterana za psihosocijalnu podršku i savjetovanje o mentalnom zdravlju

Navedeni prostor će se moći koristiti za pružanje različitih oblika podrške kroz individualne i grupne modele pomoći, održavanje psiholoških radionica, pružanje usluga savjetovanja...

Objavljeno 21.07.2021
Ivona Amidžić

U organizaciji Ministarstva hrvatskih branitelja i Veleposlanstva SAD-a u RH u utorak, 20. srpnja 2021., u Osijeku je predstavljen projekt budućeg Regionalnog centra veterana za psihosocijalnu podršku i savjetovanje o mentalnom zdravlju.

Projekt su predstavili  potpredsjednik Vlade i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved i Mark Lewis Flaming, savjetnik i otpravnik poslova Veleposlanstva SAD-a u RH.

Uz njih, predstavljanju projekta i radnom sastanku nazočili su pukovnik Bradley Ritzel, načelnik Američkog ureda za obrambenu suradnju, državni tajnik Ministarstva hrvatskih branitelja Špiro Janović,  državni tajnik Ministarstva obrane Zdravko Jakop, osječko-baranjski župan Ivan Anušić, gradonačelnik Osijeka Ivan Radić, Đuro Glogoški, predsjednik Udruge 100%- tnih HRVI I. skupine te predstavnici drugih braniteljskih i stradalničkih udruga.

„Izuzetno sam sretan i ponosan i zahvaljujem partnerima iz SAD-a što su prepoznali značaj ovog projekta kojim će se daljnjim proširenjem i uređenjem prostora uspostaviti Regionalni centar veterana za savjetovanje o mentalnom zdravlju i psihosocijalnu podršku te proširiti usluge,“ kazao je tom prigodom potpredsjednik Vlade i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved, istaknuvši i izvrsnu suradnju s Koordinacijom udruga branitelja i stradalnika Domovinskog rata Osječko-baranjske županije.

Pojasnio je kako će se navedeni prostor moći koristiti za pružanje različitih oblika podrške kroz individualne i grupne modele pomoći, održavanje psiholoških radionica, pružanje usluga savjetovanja te različitog oblika terapijskog rada, a intenzivirat će se i suradnja s udrugama iz Domovinskog rata, čime će se pridonijeti poboljšanju kvalitete življenja populacije o kojoj skrbimo.

„Vjerujemo u daljnju uspješnu suradnju s partnerima iz SAD-a, kako u razmjeni znanja i iskustva u postupku traženja nestalih osoba, tako i u svim drugim oblicima brige za veteransku populaciju jer smo kroz dosadašnju suradnju u pripremi projekta i svim drugim segmentima rada pokazali kako funkcioniramo kao pouzdani i kvalitetni partneri,“ zaključio je ministar Medved.

Savjetnik i otpravnik poslova Veleposlanstva SAD-a u RH Mark Lewis Fleming izrazio je zadovoljstvo razvojem odnosa između Sjedinjenih Američkih Država i Republike Hrvatske, kao i ovim projektom koji će pridonijeti poboljšanju skrbi za hrvatske branitelje. „Želimo vam i nadalje biti partner i budite sigurni da ćemo i ubuduće podržati vaše kvalitetne projekte,“ poručio je Fleming.

Budući Regionalni centar veterana za psihosocijalnu podršku i savjetovanje o mentalnom zdravlju predstavljen je u sadašnjem prostoru Centra za psihosocijalnu podršku Osječko-baranjske županije i Područnog odjela Ministarstva hrvatskih branitelja, koji godišnje pruže više od 8.000 različitih vrsta pomoć i intervencija za hrvatske branitelje i stradalnike iz Domovinskog rata. Način rada temelji se nas multidisciplinarnom pristupu, a posebnost modela pomoć je mobilni obilazak korisnika i odlazak u obitelju, uz svakodnevno pružanje pomoć i u prostorijama Centra i Područnog odjela.

Postojeći koncept prostora u kojem su objedinjeni Područni odjel Ministarstva i Centar za psihosocijalnu pomoć Osječko-baranjske županije te županijski ured za hrvatske branitelje okupio je na jednom mjestu temeljne institucije važne za rješavanje svakodnevnih potreba hrvatskih branitelja te je omogućena brža i lakša pomoć korisnicima i neposredno rješavanje problema te veća učinkovitost u radu.

Ministarstvo hrvatskih branitelja provodi projekt „Uspostava veteranskih centara u Republici Hrvatskoj“ ukupne alokacije 339 milijuna kuna, a koji obuhvaća izgradnju i opremanje četiri veteranska centra – u Daruvaru, Petrinji, Sinju i Šibeniku. U okviru nove financijske perspektive 2021.-2027. u planu je i prijava projekta veteranskog centra u Osijeku, čime bi na ovoj lokaciji imali uspostavljenu potpunu uslugu pružanja skrbi za sve potrebe hrvatskih branitelja i stradalnika iz Domovinskog rata s područja Slavonije, a uvažavajući velike ljudske i materijalne gubitke koje je pretrpio Grad Osijek i cijela Osječko-baranjska županija tijekom Domovinskog rata i činjenicu da je udio hrvatskih branitelja u Osječko-baranjskoj županiji 8%, što ovu županiju svrstava odmah iz Grada Zagreba i Splitsko-dalmatinske županije po zastupljenosti hrvatskih branitelja.

foto: Ministarstvo hrvatskih branitelja

Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?

VEZANE VIJESTI

Projekt "Hrvatska pliva" namijenjen je djeci od 5 do 15 godina

PK Osijek u sklopu projekta “Hrvatska pliva” organizira obuku neplivača za djecu

PK Osijek u sklopu projekta “Hrvatska pliva” organizira na Gradskim bazenima obuku neplivača za djecu od 5 do 15 godina. Više…

Rezultat je to sedmodnevnog oslikavanja pročelja vrtića muralima...

Realiziran projekt “Mjesta kreativnog pogleda”

U nedjelju, 5. rujna 2021. s početkom u 11 sati u prostoru Dječjeg vrtića Mak (Vijenac Murse 8, Osijek) održalo Više…

Njegov je cilj osiguravanje pomoćnika u nastavi i stručnih komunikacijskih posrednika učenicima s teškoćama u razvoju

Završna konferencija projekta “Učimo zajedno 4”

Protekli je vikend održana Završna konferencija projekta „Učimo zajedno 4“ koji je započeo 1. kolovoza 2017. i traje dokraja mjeseca, Više…

VIŠE IZ KATEGORIJE

Jesen započinje na sjevernoj Zemljinoj hemisferi, dok u istom trenutku na južnoj počinje proljeće

Danas je prvi dan jeseni, ali formalno još nije došla!

Projekti kao što su "Zbrini masku" sadrže i educiranje građana o odlaganju otpada kada je grad bio preplavljen odbačenim jednokratnim maskama...

Održana javna rasprava na temu “Osijek bez jednokratne plastike”

Ljekarne srce će u svojih pet ljekarničkih jedinica organizirati cijepljenje: u ljekarnama Višnjevac, Darda, Đurđenovac, Dalj i Centar Đakovo

Ljekarne srce u projektu „Ljekarna kao mjesto cijepljenja protiv COVID-19 bolesti”