GOSPODARSTVO

U Osijeku stambeni krediti s kamatom već od 0,49%

Gradska uprava ulaže 7 milijuna kuna u poticanje razvoja poduzetništva

  Objavljeno 08.07.2019
  Ivona Amidžić

  Najveći grad hrvatskoga istoka bitku za zadržavanje svoga stanovništva vodi kroz brojne projekte poticanja razvoja gospodarstva, a nedvojbeno se nametnuo kao prepoznatljivo i utjecajno srednjoeuropsko središte informacijskih i komunikacijskih tehnologija.

  Prošloga tjedna Grad Osijek potpisao je sporazum s Osječko-baranjskom županijom o uključivanju u projekt „Stambeni krediti u funkciji poticanja gospodarstva“, u okviru kojega će, svatko po jedan postotni poen, subvencionirati stambene kredite za kupnju stanja ili kuće na području Grada Osijeka. Osječani, odnosno kreditno sposobni hrvatski državljani s prebivalištem i radnim odnosom na području Grada Osijeka, tako bi prijavom na ovaj natječaj mogli ostvariti stambeni kredit s kamatom od 0,49 do 1,2% u prvih deset godina otplate, ovisno o tome s kojom poslovnom bankom dogovore kredit, a neovisno o svojoj dobi.

  Upitani o razlozima uključivanja u ovu značajnu demografsku mjeru, iz Gradske uprave odgovaraju kako su se nakon omogućavanja posebnih pogodnosti za IT sektor i investitore u Eko-industrijskoj zoni Nemetin, odlučili pomoći građanima u rješavanju stambenoga pitanja, a sve poradi pozitivnog utjecaja na broj radno aktivnog stanovništva te sprječavanja odljeva radne snage.

  Programa društveno poticane stanogradnje (POS)

  Uz projekt poticanja gospodarstva kroz subvencioniranje stambenih kredita, krajem prošloga mjeseca Grad Osijek najavio je i nastavak Programa društveno poticane stanogradnje (POS) u okviru kojega će se izgraditi stambene zgrade te Osječanima omogućiti kupovina ili najam stana uz obročnu otplatu po pristupačnijim uvjetima od tržišnih. Najavom ovoga programa, gradski oci iznova su istaknuli težnju za privlačenjem i zadržavanjem potrebne radne snage u gradu na Dravi.

  Nastavno na temu radno aktivnoga stanovništva, vrijedi podcrtati kako su slavonskoj metropoli podatci s Hrvatskoga zavoda za mirovinsko osiguranje već neko vrijeme blagonakloni. Naime, u prosincu 2018. evidentirano je 48.419 zaposlenih osoba, dok je za manje od pola godine broj zaposlenih porastao na 48.981. Milozvučan je zaključak, da se u prvoj polovici 2019. zaposlenost povećala za 562 osobe, što znači da Osijek bilježi porast novozaposlenih od preko 110 osoba mjesečno. Najveći rast zabilježen je u kategorijama zaposlenih kod pravnih osoba i obrtnika.

  Istovremeno, nezaposlenost u gradu Osijeku je na rekordno niskoj razini. S posljednjim danom travnja, evidencija Hrvatskoga zavoda za zapošljavanje bilježi samo 4.846 nezaposlenih, za razliku od kraja 2018. kada je broj nezaposlenih iznosio 5.337 osoba. Nezaposlenost se, dakle, u samo četiri mjeseca smanjila za 491 osobu, što povlači zaključak da Osijek mjesečno bilježi pad od 100 nezaposlenih.

  Gradska uprava ulaže 7 milijuna kuna u poticanje razvoja poduzetništva

  Premda je u vremenu odlaska mladih potrebno s oprezom dičiti se ovim podatcima, neosporno je da su pokazatelj stanovitoga uzleta osječkog gospodarstva, i to na krilima brojnih poticaja i olakšica koje Grad Osijek nudi svojim poduzetnicima. Ove godine, primjerice, osječka Gradska uprava na čelu s  Ivanom Vrkićem ulaže 7 milijuna kuna u poticanje razvoja poduzetništva, što je gotovo 30 puta veći iznos od skromnih 237.378 kuna iz 2016. Kroz osam različitih mjera Osječani izdvajaju 2,5 milijuna za jačanje konkurentnosti i podupiranje poduzetnika početnika, a 4,5 milijuna osigurali su za novo zapošljavanje.

  Na koncu, studija Svjetske banke Doing Business u EU 2018. smjestila je Osijek na drugo mjesto po lakoći poslovanja u Republici Hrvatskoj, stoga se opravdano možemo nadati kako će administrativni aparat u sinergiji s osječkim poduzetnicima iznjedriti još uspješnije gospodarske i demografske rezultate.

  foto: youtube (screenshot)

  Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?

  VEZANE VIJESTI

  Ispunite POS anketni upitnik i recite svoje mišljenje

  O građanima ovisi kakve će stanove APN u suradnji s Gradom izgraditi

  Zamjenica gradonačelnika Žana Gamoš zajedno sa suradnicima i predstavnicima Agencije za pravni promet i posredovanje nekretninama, zainteresiranim građanima predstavila je uvjete, Više…

  Anušić: "Stambeno zbrinjavanje onih koji žele ostati u Slavoniji i zadržati ovdje obitelj"

  Grad Osijek i OBŽ subvencionirat će kamate za stambene kredite

  Grad Osijek i Osječko-baranjska županija subvencionirat će, svatko po jedan postotni poen, stambene kredite za hrvatske državljane s prebivalištem i Više…

  Omogućavanje prodaje stanova uz obročnu otplatu po pristupačnijim uvjetima od tržišnih u pogledu kamata i rokova otplate

  Grad Osijek nastavlja s Programom društveno poticane stanogradnje – Ispunite anketni upitnik!

  Danas je u Gradskoj upravi održana konferencija za novinare na kojoj je osječka dogradonačelnica Žana Gamoš, zajedno s direktorom APN-a Više…

  VIŠE IZ KATEGORIJE

  Najveći broj smrti, 36%, uzrokovano je bolestima krvožilnog sustava, 26% je posljedica raka a 8% respiratornih bolesti...

  Španjolska s najnižom stopom smrtnosti u EU-u, Hrvatska u vrhu

  Iz Hrvatske je u Njemačku 2018. iselilo 57.724 građana te sada iznosi 395.665 građana

  Rekordni broj državljana RH koji žive u Njemačkoj

   U nastavku provjerite koji se poslovi nude i prijavite se brzom prijavom. Sretno!

  U suradnji s portalom posao.hr donosimo aktualne i atraktivne vijesti s tržišta rada