GOSPODARSTVO

U Osijeku stambeni krediti s kamatom već od 0,49%

Gradska uprava ulaže 7 milijuna kuna u poticanje razvoja poduzetništva

  Objavljeno 08.07.2019
  Ivona Amidžić

  Najveći grad hrvatskoga istoka bitku za zadržavanje svoga stanovništva vodi kroz brojne projekte poticanja razvoja gospodarstva, a nedvojbeno se nametnuo kao prepoznatljivo i utjecajno srednjoeuropsko središte informacijskih i komunikacijskih tehnologija.

  Prošloga tjedna Grad Osijek potpisao je sporazum s Osječko-baranjskom županijom o uključivanju u projekt „Stambeni krediti u funkciji poticanja gospodarstva“, u okviru kojega će, svatko po jedan postotni poen, subvencionirati stambene kredite za kupnju stanja ili kuće na području Grada Osijeka. Osječani, odnosno kreditno sposobni hrvatski državljani s prebivalištem i radnim odnosom na području Grada Osijeka, tako bi prijavom na ovaj natječaj mogli ostvariti stambeni kredit s kamatom od 0,49 do 1,2% u prvih deset godina otplate, ovisno o tome s kojom poslovnom bankom dogovore kredit, a neovisno o svojoj dobi.

  Upitani o razlozima uključivanja u ovu značajnu demografsku mjeru, iz Gradske uprave odgovaraju kako su se nakon omogućavanja posebnih pogodnosti za IT sektor i investitore u Eko-industrijskoj zoni Nemetin, odlučili pomoći građanima u rješavanju stambenoga pitanja, a sve poradi pozitivnog utjecaja na broj radno aktivnog stanovništva te sprječavanja odljeva radne snage.

  Programa društveno poticane stanogradnje (POS)

  Uz projekt poticanja gospodarstva kroz subvencioniranje stambenih kredita, krajem prošloga mjeseca Grad Osijek najavio je i nastavak Programa društveno poticane stanogradnje (POS) u okviru kojega će se izgraditi stambene zgrade te Osječanima omogućiti kupovina ili najam stana uz obročnu otplatu po pristupačnijim uvjetima od tržišnih. Najavom ovoga programa, gradski oci iznova su istaknuli težnju za privlačenjem i zadržavanjem potrebne radne snage u gradu na Dravi.

  Nastavno na temu radno aktivnoga stanovništva, vrijedi podcrtati kako su slavonskoj metropoli podatci s Hrvatskoga zavoda za mirovinsko osiguranje već neko vrijeme blagonakloni. Naime, u prosincu 2018. evidentirano je 48.419 zaposlenih osoba, dok je za manje od pola godine broj zaposlenih porastao na 48.981. Milozvučan je zaključak, da se u prvoj polovici 2019. zaposlenost povećala za 562 osobe, što znači da Osijek bilježi porast novozaposlenih od preko 110 osoba mjesečno. Najveći rast zabilježen je u kategorijama zaposlenih kod pravnih osoba i obrtnika.

  Istovremeno, nezaposlenost u gradu Osijeku je na rekordno niskoj razini. S posljednjim danom travnja, evidencija Hrvatskoga zavoda za zapošljavanje bilježi samo 4.846 nezaposlenih, za razliku od kraja 2018. kada je broj nezaposlenih iznosio 5.337 osoba. Nezaposlenost se, dakle, u samo četiri mjeseca smanjila za 491 osobu, što povlači zaključak da Osijek mjesečno bilježi pad od 100 nezaposlenih.

  Gradska uprava ulaže 7 milijuna kuna u poticanje razvoja poduzetništva

  Premda je u vremenu odlaska mladih potrebno s oprezom dičiti se ovim podatcima, neosporno je da su pokazatelj stanovitoga uzleta osječkog gospodarstva, i to na krilima brojnih poticaja i olakšica koje Grad Osijek nudi svojim poduzetnicima. Ove godine, primjerice, osječka Gradska uprava na čelu s  Ivanom Vrkićem ulaže 7 milijuna kuna u poticanje razvoja poduzetništva, što je gotovo 30 puta veći iznos od skromnih 237.378 kuna iz 2016. Kroz osam različitih mjera Osječani izdvajaju 2,5 milijuna za jačanje konkurentnosti i podupiranje poduzetnika početnika, a 4,5 milijuna osigurali su za novo zapošljavanje.

  Na koncu, studija Svjetske banke Doing Business u EU 2018. smjestila je Osijek na drugo mjesto po lakoći poslovanja u Republici Hrvatskoj, stoga se opravdano možemo nadati kako će administrativni aparat u sinergiji s osječkim poduzetnicima iznjedriti još uspješnije gospodarske i demografske rezultate.

  foto: youtube (screenshot)

  Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?

  VEZANE VIJESTI

  Navedeni javni pozivi za dodjelu potpora u 2019., otvoreni su do 31. listopada

  Potpore za novo zapošljavanje na području Grada Osijeka

  Javni pozivi za dodjelu potpora iz Općeg programa poticanja razvoja poduzetništva u 2019., otvoreni su do 31. listopada. Ove potpore Više…

  "Za one koji ove godine nisu našli odgovarajući stan ili kuću za ovaj rok prijava, moći će to učiniti dogodine, u ožujku i rujnu 2020."

  Rekordan broj zahtjeva – 3.706 mladih prijavilo se na subvenciranje stambenog kredita

  Jučerašnjim danom zatvorile su se prijave za subvencionirane stambene kredite, a ove godine srušen je rekord – u Agenciju za pravni promet Više…

  Pridružite se prvom Gastro Crawlu u Hrvatskoj - Akcije imaju Činkos, Hamburgilla, Fabrique, Merlon, Beckers...

  Iskoristite akcije na klopu i cugu, slikajte ih i osvojite put u Barcelonu ili Lisabon

  U utorak, 8. listopada, METRO obilježava četvrti „Dan mojeg poslovanja“ prvim gastro Crawlom u Hrvatskoj posvećenim malim i srednjim poduzetnicima, a Više…

  VIŠE IZ KATEGORIJE

  U otvorenju konferencije sudjelovao je i zamjenik gradonačelnika Boris Piližota koji je istaknuo kako živimo u vremenu ubrzanog razvoja tehnologija i softvera, ali i kako iza takvog napretka zapravo stoji čovjek.

  Čovjek – najvažniji resurs današnjice

  Osijek je s nestrpljenjem dočekao dan kada je zamjenik gradonačelnika Boris Piližota s ministrom zaštite okoliša i energetike Tomislavom Ćorićem službeno otvorio novoizgrađena reciklažna dvorišta u Gornjem gradu i Retfali

  Otvorena reciklažna dvorišta u Gornjem gradu i Retfali

  Ranije ovog mjeseca SAD je dao zeleno svjetlo za nametanje carina na robu iz EU-a

  Trump razmatra nametanje dodatnih carina Europskoj uniji, ali ne želi biti “preokrutan”