POLITIKA

U osječke vrtiće ove će jeseni rekordnih 3611 djece

Na vijećničko pitanje o broju upisane djece u vrtiće, gradonačelnik je izvijestio kako je upisano 370 djece više u odnosu na prethodnu pedagošku godinu

    Objavljeno 08.07.2024
    Darija Kovačić

    Na 23. sjednici osječkog Gradskog vijeća, održanoj u ponedjeljak, 8. srpnja 2024., na dnevnom se redu našlo 18 točaka, uglavnom izvješća o radu gradskih poduzeća i institucija.

    Sjednici je nazočilo 26 vijećnika koji su u sklopu aktualnog sata gradonačelniku postavili 15-ak pitanja o aktualnim projektima.

    Na vijećničko pitanje o broju upisane djece u vrtiće, gradonačelnik je izvijestio kako je upisano 370 djece više u odnosu na prethodnu pedagošku godinu te istaknuo postignuća realizirana u razdoblju od 2021. godine.

    – Ove godine za vrtiće, odnosno predškolski odgoj i obrazovanje izdvajamo 11,6 milijuna eura, a 2021. godine kada sam postao gradonačelnik izdvajalo se 5,5 milijuna eura. Imamo značajno više i odgajateljica i novoupisane djece i skupina. U tijeku je natječaj za zapošljavanje 43 nove odgojiteljice na neodređeno vrijeme. U proteklih 30 godina Grad Osijek izgradio je dva nova vrtića, mi ćemo u našem mandatu realizirati šest novih. Novost je da ćemo prenamijeniti prostor u Školskoj ulici, s obzirom da u centru grada imamo veliku potrebu za vrtićima a nemamo gradskih zemljišta gdje možemo graditi, te ćemo tamo imati četiri skupine. U tijeku je izrada glavnog projekta – rekao je gradonačelnik Radić.

    Dodao je kako će u idućoj pedagoškoj godini biti 1007 novoupisane djece, za razliku od 2021. godine kada ih je bilo 530. Ukupno će u osječke vrtiće biti 3611 upisane djece, a prije tri godine bilo ih je 2848.

    – Uz izgradnje i dogradnje šest vrtića, ići će i energetska obnova vrtića na Mačkamami, a pripremamo i projekte za rekonstrukciju škola radi prelaska na cjelodnevnu nastavu. Prva škola će biti ona u Tenji – dodao je gradonačelnik.

    Na pitanje o izgradnji kružnog toka na raskrižju Bizovačke i Osječke ulice u Josipovcu gradonačelnik je odgovorio kako je javna nabava provedena i traje žalbeni rok, nakon čega će izvođač biti uveden u posao. Vrijednost radova je 362 tisuće eura, a rok njihovog izvođenja 120 dana.

    Osim kružnog toka, stanovnici Josipovca dobit će i biciklističku stazu u dužini od 4,7 km. Procijenjena vrijednost radova je 1,6 milijuna eura, jednako kao i ona koja će se graditi u Tenji. Oba projekta trenutačno prolaze evaluaciju nadležnog ministarstva.

    Na temu tretmana suzbijanja komaraca, gradonačelnik Radić rekao je kako je problem komaraca u gradu uvelike riješen te nema više situacija kao prije pet godine kada se gotovo nije moglo izaći iz kuće.

    – Bili smo u svim dnevnicima, da se ne može živjeti niti izaći iz kuće. Takvih slika danas više nemamo, unatoč rekordno visokom vodostaju u gradu u Osijeku. Učinili smo sve i činimo sve kako bi se slobodno moglo šetati gradom. U ovom trenutku je utrošeno je oko 800 tisuća eura, proveli smo svih 98 preporuka Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Osječko-baranjske županije – rekao je gradonačelnik Radić.

    Na sjednici su usvojena izvješća o obavljenoj financijskoj reviziji Grada Osijeka za 2022., izvješća o radu Dječjeg vrtića Osijek, Pučkog učilišta, Hrvatskog narodnog kazališta Osijek, Dječjeg kazališta Branka Mihaljevića u Osijeku, Gradske i sveučilišne knjižnice Osijek, Gradskih galerija, Kulturnog centra, Agencije za obnovu osječke Tvrđe u 2023. i druga.

    Snimka sjednice s dnevnim redom i pripadajućim materijalima dostupna je na https://www.osijek.hr/prijenos-sjednice/ .

    Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?

    VEZANE VIJESTI

    Od 14 točaka današnje sjednice Skupštine čak pet ih se ticalo turizma koji je izuzetno važna gospodarska grana Osječko-baranjske županije

    Turizam, poljoprivreda i potpore u središtu pozornosti na skupštini OBŽ

    Na dnevnom redu 27. sjednice Skupštine Osječko-baranjske županije, održanoj 31. siječnja 2024. godine u Velikoj vijećnici Županijske skupštine u Osijeku, Više…

    Vjeran Marijašević, predsjednik Gradske organizacije SDP-a Osijek, istaknuo je kako Hrvatska, Slavonija i Osijek zaslužuju bolje! Demografski trendovi su loši, zahvaljujući godinama lošeg upravljanja Vlade RH

    SDP: Omogućiti besplatne vrtiće za svu djecu

    Predsjednik SDP-a Hrvatske Peđa Grbin u subotu je iz Osijeka poručio kako SDP želi svoj djeci u Hrvatskoj omogućiti besplatne Više…

    "Prema danas izrečenome, gradonačelnik nas je poslušao i vratio osnovni kriterij koji je i prije postojao - prednost pri upisu u vrtić dobit će djeca oba zaposlena roditelja!"

    SDP Osijek – Pritisak GO SDP-a na gradonačelnika urodio je plodom!

    GO SDP je reagirao na medijsku konferenciju gradonačelnika Ivana Radića koju je danas (22.5.2023.) održao na temu upisa u dječje Više…

    VIŠE IZ KATEGORIJE

    Rebalansom je Proračun Osječko-baranjske županije povećan s 250,60 milijuna eura na 293,70 milijuna

    Rebalansom izglasan rekordan Proračun Osječko-baranjske županije

    Ovo mi je prvi posjet prelijepom Osijeku. Za nas je vrlo važno da Francuska Alijansa ostane jaka, omogućujući ljudima u regiji da uče francuski jezik i o francuskoj kulturi – rekao veleposlanik Fieschi

    Francuski veleposlanik Fieschi u nastupnom posjetu Osijeku

    Mato Lukić se zahvalio Andreju Plenkoviću i Ivanu Anušiću na potpori i aktivnostima u realizaciji projekata koji su omogućili da se danas o Osječko-baranjskoj županiji govori kao o županiji koja raste i usmjerena je na budućnost

    Obilježen Dan Osječko-baranjske županije