GOSPODARSTVO

U Osječko-baranjskoj županija Arriva završava jednomjesečno testiranje električnog autobusa

Arriva Hrvatska je predstavila eCitaro i interno i eksterno te evaluira ​​autobus u smislu kvalitete izrade i testira vozilo kako bi se utvrdile performanse u stvarnom uvjetima kao i potrošnja energije

    Objavljeno 28.11.2022
    Matija Ivanković

    U ponedjeljak 28. studenoga 2022. na Autobusnom kolodvoru Osijek predstavnici Arrive Hrvatska prezentirali su čelnicima Osječko-baranjske županije aktivnosti koje Arriva grupa poduzima u cilju dekarbonizacije javnog prijevoza i održivosti općenito. Po završetku prezentacije nazočni su se uputili na vožnju električnim autobusom eCitaro. Ovo vozilo s nultom emisijom CO2 Arriva će do kraja tjedna testirati na linijama unutar Osječko-baranjske županije.

    Predstavljanu i testnoj vožnji nazočili su župan Osječko-baranjske županije Ivan Anušić, pročelnica Upravnog odjela za gospodarstvo Osječko-baranjske županije Ivana Katavić Milardović te generalni direktor Arrive za Hrvatsku Dražen Divjak, predsjednik Uprave Panturista Saša Ilić, direktorica transformacije za kontinentalnu Europu u Arriva grupi Marina Pandurević, voditeljica EU financiranja u Arriva grupi Anita Toni i Igor Krpan, voditelj prometne službe.

    Arriva grupa, jedan od pionira održivosti i zelene mobilnosti, pokrenula je brojne inicijative diljem Europe za poticanje implementacije učinkovitijih i ekološki održivih sustava mobilnosti. U okviru svog putovanja ka održivosti, ovo je prvi put da Arriva grupa u Hrvatskoj provodi probnu vožnju autobusa s nultom emisijom i to s potpuno novim vozilom Evobusa (Mercedes-Benz), eCitaro C2 E-Cell.

    “Ponosni smo što je Arrivi Hrvatska pripala čast da bude prvi prijevoznik kojem je omogućeno jednomjesečno testiranje ovog vozila u stvarnim uvjetima. Naime, ekološka vozila su naša budućnost i želimo biti predvodnici u njihovom uvođenju kako u Osječko-baranjskoj županiji, tako i u svim županijama u kojima Arriva posluje.“ – istaknuo je Dražen Divjak, generalni direktor Arrive za Hrvatsku.

    „Osječko-baranjska županija prati rad Arriva grupe na području županije, ali i cijele Hrvatske i iznimno pohvalnim smatramo njihovo uključenje u zajednicu putem društveno odgovornog ponašanja koje su pokazali osobito u korona krizi kada su vraćali polog za ugovorena učenička putovanja, donacijama kojima potiču sport te putem drugih aktivnosti. Nizom projekta pokazali su da su lideri u održivosti, uvodeći nove tehnologije s ciljem prilagodbe europskim direktivama, ali i promicanjem ekološki prihvatljivijeg prijevoza kako bi postali tvrtka s neutralnim klimatološkim utjecajem“ – rekao je župan Anušić.

    Nakon što ga je ranije tijekom mjeseca testirala u Svetoj Nedelji te prošlog tjedna u Požeško-slavonskoj županiji, Arriva ovog tjedna evaluaciju električnog autobusa završava u Osječko-baranjskoj županiji. Ovu zelenu inicijativu Arriva Hrvatska je provodila tijekom studenog pod motom: “Za tvoj grad s nultom emisijom“. 

    Performanse eCitara na testu u Hrvatskoj

    Testiranje električnog autobusa najnovije generacije eCitaro marke Mercedes-Benz omogućit će Arrivi da demonstrira razinu kvalitete i operativne sposobnosti integralno dizajniranog autobusa s nultom emisijom. Riječ je o gradskom vozilu niskopodne izvedbe, s dvoja vrata, kapaciteta do 85 putnika, dužine 12,1m koji je pogonjen električnom energijom pohranjenom u baterijama kapaciteta 396kWh, s dosegom od 303 km i maksimalnom brzinom 80 km/h. Zahvaljujući najnovijim sigurnosnim sustavima i značajkama kao što su Preventive Brake Assist, Sideguard Assist, 360° surround view, ESP i ASR ovo vozilo ubraja se u najsigurnije gradske autobuse.

    Arriva Hrvatska je predstavila eCitaro i interno i eksterno te evaluira ​​autobus u smislu kvalitete izrade i testira vozilo kako bi se utvrdile performanse u stvarnom uvjetima kao i potrošnja energije.

    Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?

    VEZANE VIJESTI

    Već duže vrijeme gradski prijevoznici u Hrvatskoj prikupljaju podatke od svih proizvođača autobusa na električni pogon...

    Najnoviji model električnog gradskog autobusa: Jesu li ovo novi GPP-ovi autobusi?

    U sklopu najave proljetne promocije najnovijeg modela električnog gradskog autobusa, predstavnici tvrtke Auto Hrvatska, posjetili su danas GPP. Već duže Više…

    VIŠE IZ KATEGORIJE

    Za posjetitelje je otvoren sva tri dana od 10.00 do 19.00 sati, a ponuđena im je kvalitetna oprema za lov i ribolov, kao i prezentacije ponude lovišta i ribolovnih mjesta i uvjeta, natjecanja u pripremi fiša, lovačkog čobanca i drugih jela jedinstvenih okusa, izložbe lovačkih pasa, izložbe fotografija, dakako uz bogatu eno i gastro ponudu

    [FOTO] U Gospodarskom centru OBŽ otvoren 19. Sajam lova, ribolova i turizma SALORI

    Pripreme za proslavu rođendana Portanove krenule. U tijeku je nagradna igra u kojoj jednu/jednoga od vas očekuje besplatan shopping u vrijednosti 3.000 eura!

    Uputite se u Portanovu jer je svaki vaš račun prilika za osvojiti 3000 eura!

    Posao ovaj tjedan nude Tehmont-Gradnja, Obrt za ugostiteljstvo "BOTA", Studenac, Hering d.d., EMSO e-mobility solutions, pogledajte odgovara li što vašoj potrazi

    Nova otvorena radna mjesta u OBŽ