GOSPODARSTVO

U osječkom IT parku otvoren IT poslovni centar vrijedan 8,7 milijuna eura

Centar se prostire na 4000 četvornih metara, a sadrži modularnu konferencijsku dvoranu s oko 300 sjedećih mjesta, 30ak ureda, coworking prostor, informatički laboratorij, ugostiteljski objekt i druge sadržaje

    Objavljeno 09.04.2024
    Matija Ivanković

    U osječkom IT parku završeni su radovi na izgradnji i opremanju IT poslovnog centra vrijedni 8,7 milijuna eura, od čega je gotovo polovica bespovratni novac Europske unije. Centar se prostire na 4000 četvornih metara, a sadrži modularnu konferencijsku dvoranu s oko 300 sjedećih mjesta, 30ak ureda, coworking prostor, informatički laboratorij, ugostiteljski objekt i druge sadržaje.

    Otvorenju centra u ponedjeljak su, između ostalih, nazočili gradonačelnik Osijeka Ivan Radić, zamjenik župana koji  obnaša dužnosti župana Osječko-baranjske županije Mato Lukić, državni tajnik u Ministarstvu regionalnog razvoja i fondova Europske unije Domagoj Mikulić, direktor tvrtke OS Centar Antonio Lozančić i predsjednik Osijek Software Cityja Mihael Tomić.

    „ Danas je jedan jako lijep dan za grad Osijek, za IT scenu u gradu Osijeku. Kao što možete vidjeti iza mene otvaramo jednu modernu zgradu IT poslovnog centra na području IT parka. Ukupna vrijednost IT parka je 9,6 milijuna eura, a vrijednost same zgrade IT poslovnog centra je 8,7 milijuna eura. Krenuli smo s izgradnjom u listopadu 2022. godine. Rok je bio 14 mjeseci, tako da su svi rokovi ispoštovani. Zgrada je na 4 tisuće kvadrata i ovdje planiramo da će raditi oko 200 ljudi iz IT sektora koji je jedan od najbrže rastućih u cijelim svijetu, pa tako i gradu Osijeku. U ovom trenutku imaju oko 1500 zaposlenih. Mi i na ovaj način pokazujemo da smo partneri našim poduzetnicima, u ovom slučaju  našem IT sektoru s kojim imamo odličnu suradnju. Ovdje je cilj da  se stvori sinergijski učinak između samih tvrtki kako bi neke od njih danas, sutra stasale u veće tvrtke i zapošljavale još veći broj naših sugrađana. „- izjavio je osječki gradonačelnik Radić te dodao da se prvi stanari očekuju u lipnju ove godine.

    „Koristim priliku čestitati gradu Osijeku i gradonačelniku Radiću, cijelom njegovom timu i gradskoj upravi na još jednoj velikoj investiciji. Samo ću vas podsjetiti, da smo otprilike prije 4 godine na ovom mjestu stajali na jednoj šikari, na jednoj livadi koja nije imala smisla u širem centru grada Osijeka gdje smo i bivšu gradsku vlast nagovarali da se upravo ovako nešto i sagradi. Evo, nakon 3 i pol godine vidimo gdje se nalazimo da je zgrada od 4 tisuće kvadrata gotova i da će se uskoro useliti u nju novi gospodarstvenici.“- izjavio je obnašatelj dužnosti župana Mato Lukić tijekom svečanosti otvorenja.

    „Grad Osijek je veliki, možda i najveći korisnik sredstava EU u RH. Jedan od projekata koji su realizirali je i ovaj fenomenalni IT park koji će uskoro postati dom jednom većem broju IT stručnjaka i IT tvrtki. Drago mi je da MRRFEU moglo sudjelovati u ovako jednom projektu s preko 4 milijuna eura, financiranom kroz ITU mehanizam.“- izjavio je državni tajnik Mikulić i podsjetio da je Osijeku kroz ITU mehanizam na raspolaganju novih 55 milijuna eura.

    Centrom upravlja novoosnovana gradska tvrtka OS centar, a direktor tvrtke Antonio Lozančić rekao je da velika potražnja za novim prostorom, te da će uskoro raspisati i natječaj za zakup prostora s početnom cijenom od 8 eura po četvornome metru.

    Predsjednik udruge Osijek Software City Mihael Tomić ocijenio je ovaj projekt krunom suradnje između Grada Osijeka i udruge Osijek Software City i IT sektora, te zaključio da IT park Osijek daje dodatnu težinu cijeloj IT industriji u ovoj regiji.

    IT park Osijek strateški je projekt Grada Osijeka čiju izgradnju je podržala i Vlade Republike   Hrvatske. Riječ je o poduzetničkoj zoni od iznimnog značaja za prepoznatljivost grada Osijeka kao regionalnog IT središta, a okupit će čitavu osječku IT zajednicu na jednome mjestu. Osim što će riješiti infrastrukturne probleme brojnim lokalnim poduzetnicima, omogućit će i otvaranje novih radnih mjesta, privući druge domaće i inozemne tvrtke te zadržati mlade talente u Osijeku.

    IT park nalazi se u širem središtu Osijeka uz jednu od glavnih gradskih prometnica koja je neposredno povezana s južnom obilaznicom, a uz zonu postoje javni gradski prijevoz, biciklistička i pješačka staza.

    Na prostoru od oko 26.000 m² komunalno i infrastrukturno je uređeno deset zemljišnih čestica, veličine od 1200 do 2300 m2, a na jednoj od njih izgrađen je IT poslovni centar.

    „Sam ovaj centar i ovaj dio grada će dobiti još veće značaj kada preko puta bude sagrađen novi KBC Osijek čija se vrijednost procjenjuje na oko 700 milijuna eura. „ – ističe osječki gradonačelnik te dodaje da Grad Osijek u ovom trenutku bilježi rekordno visoku zaposlenost i rekordno nisku nezaposlenost.

    „2021. godine  i danas, 3 godine nakon što sam preuzeo odgovornost za vođenjem Osijeka, mi u gradu Osijeku imamo 2700 zaposlenih više. U ovom trenutku je u tijeku veliki investicijski zamah u gradu Osijeku, ogromni projekti, vrijednosti 350 milijuna eura. „ – zaključio je osječki gradonačelnik Ivan Radić.

    Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?

    VEZANE VIJESTI

    Zgrada će, između ostaloga, sadržavati konferencijsku dvoranu dostupnu tvrtkama unutar parka, tridesetak uredskih prostora i zajednički coworking prostor. Na području IT poslovnog centra (središnje zgrade) trebalo raditi dvjestotinjak ljudi

    Radovi na središnjoj zgradi IT parka u punom jeku

    Potencijal za razvoj i širenje IT scene u Osijeku prepoznat je prije nekoliko godina kada se i rodila ideja o Više…

    Gradonačelnik Ivan Radić i župan Ivan Anušić danas su obišli gradilište buduće središnje zgrade osječkog IT parka, koja će biti za manje tvrtke...

    FOTO: Gradonačelnik Radić i župan Anušić obišli gradilište IT parka

    Gradonačelnik Ivan Radić i župan Ivan Anušić danas su posjetili gradilište središnje zgrade osječkog IT parka, s njima su također Više…

    "Iduće godine ćemo početi sajmovati u veoma modernom prostoru gospodarskog centra..."

    (FOTO) Svečano otvoreni 28. Osječki proljetni sajam i 22. obrtnički sajam

    Danas je na sajamskom prostoru Pampas svečano otvoren 28. Osječki proljetni sajam i 22. obrtnički sajam koji će se održati Više…

    VIŠE IZ KATEGORIJE

    Brzi put do posla vodi preko posao.hr. Pregledajte 10 posebno odabranih pozicija koje su dostupne za vas ovog tjedna!

    Ponuda slobodnih radnih mjesta ovoga tjedna. Pogledajte gdje se možete zaposliti!

    Osijeku odobreno 22,5 milijuna eura bespovratnoga europskoga novca za drugu fazu projekta Modernizacija tramvajske infrastrukture, odnosno nastavak njegove provedbe u okviru Programa Konkurentnost i kohezija 2021. – 2027

    Osijeku za modernizaciju tramvajske infrastrukture dodijeljeno 22,5 milijuna eura

    Gospodarstvo Osječko-baranjske županije pokazuje stabilan rast i razvoj kao rezultat svih uvedenih mjera i nastojanja stvaranja pozitivnog poduzetničkog ozračja

    Osječko-baranjska županija bilježi rekordan rast gospodarstva