ŽIVOT

U osječkom KBC-u otvorena Ambulanta za parodontologiju

Nakon punih 20 godina KBC Osijek ponovno ima Ambulantu za parodontologiju u mreži HZZO-a, jedinu sve do Zagreba

Objavljeno 14.12.2021
Ivona Amidžić

Nakon punih 20 godina KBC Osijek ponovno ima Ambulantu za parodontologiju u mreži HZZO-a, jedinu sve do Zagreba, što će brojnim pacijentima s istoka Hrvatske uštedjeti vrijeme i novac.

Ambulanta je na Zavodu za maksilofacijalnu i oralnu kirurgiju opremljena zahvaljujući sredstvima Osječko-baranjske županije i Grada Osijeka, te same bolnice i donacijama, a u prva dva mjeseca rada kroz nju je prošlo već 200 pacijenata.

Kako ističe Davor Jurlina, specijalist parodontologije u KBC-u Osijek, ova parodontološka ambulanta je specifična po tomu što je jedina na području od Iloka do Zagreba pod ugovorom HZZO-a koja se bavi spašavanjem i prevencijom parodontoloških pacijenata.

– Nastojimo produžiti vijek svakog zuba i spriječiti vađenje zuba te tako sačuvati dentalno, ali i sistemsko zdravlje pacijenata jer loši zubi utječu na sistemsko zdravlje, pa zapravo štitimo cijeli organizam. Na taj način poboljšat ćemo kvalitetu života naših pacijenata te im pružiti bržu terapiju jer više neće morati odlaziti u Zagreb – ističe Davor Jurlina.

Ambulantu su u ponedjeljak obišli osječki gradonačelnik Ivan Radić te zamjenik osječko-baranjskog župana Mato Lukić, uz obećanje kako će i u budućnosti nastaviti financijski pomagati KBC Osijek, iako nisu osnivači te ustanove.

– Ovo je jedina ambulanta za parodontologiju istočno od Zagreba u kojoj se ne liječe samo stanovnici pet slavonskih županija već i stanovnici sjevera Hrvatske. Grad Osijek je za opremanje izdvojio 85.000 kuna jer, iako nismo osnivač Kliničkog bolničkog centra, želimo da naši sugrađani imaju odlične uvjete liječenja u svom gradu, ali i da zdravstveni djelatnici imaju što bolje uvjete za rad. Zbog toga ćemo i u budućnosti nastaviti pomagati KBC u skladu sa svojim mogućnostima. U 2021. KBC-u smo odobrili 500.000 kuna financijske pomoći, uskoro ćemo izdvojiti i sredstva za ginekologiju, a već smo isplanirali novih 500.000 kuna za 2022. godinu – kazao je gradonačelnik Radić.

– Županija je u KBC Osijek u posljednje četiri godine uložila nešto više od tri milijuna kuna, što će u skladu sa svojim mogućnostima nastaviti i dalje. Nastojali smo izdvajati sredstva za opremanje gotovo svih Zavoda, a posebno bih izdvojio 750.000 kuna koje smo prošle godine namijenili za kupnju četiri respiratora nužnih u borbi protiv koronavirusa. Što se tiče Ambulante za parodontologiju, izuzetno je važno što će naši sugrađani konačno sve usluge dentalne specijalistike imati u gradu Osijeku – rekao je dožupan Lukić.

Ravnatelj KBC Osijek dr. sc. Željko Zubčić zahvalio je Osječko-baranjskoj županiji i Gradu Osijeku što KBC-u i financijski pomažu. – Uvijek se spremno odazivaju na naše upite da nam pomognu za kupnju nekih uređaja ili uređenje prostora te svake godine izdvoje određena sredstva iz svojih proračuna za KBC – kazao je ravnatelj Željko Zubčić.

Naglasio kako je u KBC ove godine ukupno uloženo oko 13-14 milijuna kuna. U zadnjih pet godina za medicinsku opremu KBC-a Osijek investirano je 145 milijuna kuna i 11-12 milijuna kuna za nemedicinsku opremu, čime se uspjelo zanoviti kritične točke, odnosno zavode gdje je bila zastarjela oprema.

foto: Grad Osijek

Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?

VEZANE VIJESTI

Cilj je prikupljanje sredstava za kupnju EKG uređaja i uređaja za mjerenje tlaka koji će se donirati Klinici za pedijatriju!

Ekonomski fakultet povodom 61. obljetnice organizira humanitarnu akciju za osječku pedijatriju

Ekonomski fakultet u Osijeku ove godine slavi 61. obljetnicu djelovanja, a ovu će posebnu prigodu obilježiti uz naglasak na jednu Više…

Svi gradonačelnici i načelnici izrazili su spremnost za uključivanje u Akcijski plan, do sada su osigurali mjesne domove za potencijalni veći prihvat osoba koje dolaze iz Ukrajine kao hitni i privremeni način zbrinjavanja

Izbjeglička kriza – Od ponedjeljka svoja vrata otvaraju Dječji kutak i ambulanta u Prihvatnom centru!

Prema podacima Prihvatnog centra Jug u Osijeku do danas su evidentirane 162 osobe pristigle s područja Ukrajine. Samo jučer tijekom Više…

U protekla 24 sata potvrđena su 82 nova slučaja zaraze koronavirusom, a obrađeno je 358 uzoraka

Nakon sedam mjeseci KBC-ov Respiracijski centar bez covid pacijenata

Prema do sada objavljenim podacima, u slavonskim je županijama zabilježeno 130 novih slučajeva zaraze koronavirusom, prenosi Radio Osijek. U Osječko-baranjskoj Više…

VIŠE IZ KATEGORIJE

„Predivnu sortu imamo, imamo znanja, imamo izuzetne rezultate, imamo struku koja nas podržava, ali na koncu, moramo se najviše uzdati u sebe"

Konferencija “GO – Graševina Osijek”: Graševina – lokomotiva koja će vući sve hrvatske sorte!

Spektakularne letjelice, koreografije vještih pilota i izložena oprema spremna je opet privući Osječane i ostale posjetitelje i ispuniti im poslijepodne dobrom zabavom

Ovog ljeta na nebo iznad Slavonije vraća se Osijek Air Show

Upozorenje DHMZ-a za osječku regiju: "BUDITE NA OPREZU zbog mogućih jačih grmljavinskih nevremena. Posebno pripazite u izloženim područjima"

JOŠ JEDNO UPOZORENJE za sjever, sutra i istok, Hrvatske, prijete velika tuča i jaki udari vjetra!