ŽIVOT

U osječkom Rondelu velikana otkrivena bista prirodoslovcu Miji Kišpatiću

Prije otkrivanja biste u Rektoratu osječkog Sveučilišta održan je znanstveni skup na kojemu je predstavljen rad Mije Kišpatića - piše Nacionalniportal.hr

Objavljeno 15.12.2018
Alan Srčnik

Uz biste Lavoslava Ružičke, Josipa Jurja Strossmayera i Vladimira Preloga,  u sklopu Rondela velikana u osječkoj baroknoj jezgri Tvrđi u subotu je otkrivena bista Mije Kišpatića, hrvatskog prirodoslovca i akademika te nekadašnjeg učenika osječke 3. Gimnazije – piše Nacionalniportal.hr, prenoseći Hina-u.

Bista je otkrivena u okviru Dana Matice hrvatske (MH), a inicijatori su bili osječki Zmajski stol Družbe „Braća hrvatskog zmaja“, osječki ogranak MH te Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti (HAZU), Osječko-baranjska županija i grad Osijek.

Prije otkrivanja biste u Rektoratu osječkog Sveučilišta održan je znanstveni skup na kojemu je predstavljen rad Mije Kišpatića.

Govoreći o Kišpatiću, predsjednik HAZU akademik Zvonko Kusić je rekao kako je otkrivanje biste „hvale vrijedna inicijativa da se osobama koje su u znanosti postigle ne samo uspjehe u domaćim okvirima nego su postigli uspjehe svjetskoga značaja oda počast”.

Kišpatić je 43 godine bio član HAZU-a i jako je puno učinio ne samo u svom užem području rada mineralogiji, nego je bio i opći prirodoslovac i važan za popularizaciju prirodoslovlja, istaknuo je Kusić.

„On je bio prvi hrvatski prirodoslovac koji je doktorirao na Zagrebačkom sveučilištu. Djelovao je i kao gimnazijski profesor a kasnije na fakultetu, bavio se i seizmologijom, biologijom i fizikom, dakle bio je erudita prirodoslovac i meni je drago da Osijek i Slavonija prepoznaju svoje značajne ljude iz prošlosti koji su često zanemarivani. To je važna poruka i za budućnost“, rekao je Kusić.

Predsjednik osječkog ogranka Matice hrvatske Ivica Završki je rekao kako je dodavanje četvrte biste Rondelu velikana “početak priče” o Aleji osječkih velikana. „Ona bi trebala u budućnosti nastavljati s obje strane Rondela i u njoj bi se nalazile biste zaslužnih Osječana, onih kojih više nema i živućih i onih koji će u budućnosti nečime zadužiti Osijek“, rekao je Završki.

Pročelnik osječkog Zmajskog stola Družbe „Braća hrvatskog zmaja“ Antun Tucak najavio je kako je u planu i projekt „Soba nobelovaca“  koje će se nalaziti u Trećoj gimnaziji.

Znanstvenom skupu u Rektoratu, među ostalima, nazočili su đakovačko-osječki nadbiskup i metropolit Đuro Hranić i nadbiskup đakovačko-osječki u miru Marin Srakić.

Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?

VEZANE VIJESTI

180 kerovaca o kojima skrbe prikupilo hrpu robe koja do sada nije bila izložena, a koja je spremna uveseliti nekog novog!

Udruga Pobjede poziva vas na posljednji ovogodišnji second hand sajam, POSH STORE!

Iz Udruge kažu da će biti najbolji do sada, da je 180 kerovaca o kojima skrbe prikupilo hrpu robe koja Više…

Na Facebooku je osnovana grupa s njegovim imenom gdje je nastala ideja o inicijativi...

Zlatko Dundović dobiva bistu: U pripremi organizacija regionalnog gastro turnira u pravljenju koktela

Zlatko Dundović, hrvatski branitelj i nakon toga profesor u Ugostiteljsko-turističkoj školi Osijek, preminuo je u lipnju nakon duge i teške Više…

VIŠE IZ KATEGORIJE

Za oko 2.600 učenika osmih razreda osnovnih škola za koje je Osječko-baranjska županija organizirala „Sajam obrazovanja“ je prezentirala sve na jednom mjestu te ponudila detaljne informacije o svim mogućnostima daljnjeg školovanja, kao i o zapošljavanju i stanju na tržištu rada.  

[FOTO] Sajam obrazovanja ponudio osmašima sve informacije o srednjim školama

U pratnji animatora, i profesora, djeca će se zabavljati te uz poučan sadržaj provoditi ljetne praznike.

Francuska alijansa – Ljeto s Franom

Potpuno se zatvara za promet Kapelska ulicu, u dijelu od od Mlinske do Kolodvorske, a radovi i nova privremena regulacija prometa će trajati do 31. srpnja 2024.

Obavijest o promjeni u privremenoj regulaciji prometa u Kapelskoj ulici koja se zatvara za promet