U petak otvorenje osmog po redu WineOS-a [PROGRAM]
Osmi WineOS bit će sjajna prigoda za promociju lokalnih proizvođača vina, delicija i žestokih pića koji su ponovno u fokusu i zauzet će najveći broj izlagačkih mjesta
WineOS će ovoga vikenda doživjeti svoje osmo izdanje. Novi sajam vina, delicija i ugodnog življenja održat će se 13. i 14. siječnja u dvorani Gradski vrt. Glavni organizatori ponovno su udruga Dekanter i vinoteka Vinita uz svesrdnu pomoć suorganizatora, Osječko – baranjske županije i Grada Osijeka te turističkih zajednica Osječko – baranjske županije i Grada Osijeka.
Posjetitelje će dočekati 97 izlagačkih mjesta koja će i vinarima te ostalim izlagačima ponuditi komfor za rad s gostima, ali i za održavanje poslovnih sastanaka. Budući da će na nekim izlagačkim mjestima biti više proizvođača, ukupan broj izlagača premašit će 110. Osim izlagača s istoka Hrvatske, dolaze gosti iz ostalih vinskih regija Hrvatske te gosti iz BiH, Mađarske i Srbije.
„Najviše izložbenih mjesta i izlagača do sada, kao i nezapamćen interes za sudjelovanje na WineOS-u, najbolje govori u prilog tomu da smo na pravom putu. Izlagači i publika uvijek očekuju mnogo od nas i to im svake godine i pružamo. Osmi WineOS bit će sjajna prigoda za promociju lokalnih proizvođača vina, delicija i žestokih pića koji su ponovno u fokusu i zauzet će najveći broj izlagačkih mjesta. Siguran sam da će svi uživati u dva dana hedonizma“, rekao je predsjednik Organizacijskog odbora sajma te predsjednik udruge Dekanter Boris Ocić
Kao i prethodnih godina, zainteresirani će moći pratiti brojne edukativne radionice koje će iznova ponuditi nesvakidašnje priče i vina. Za vinske priče ponovno je zadužen poznati vinski bloger Željko Garmaz, a ukupno jedanaest radionica održat će se 12., 13. i 14. siječnja. U dvorani će se i ovaj put naći pozornica na kojoj će se tijekom oba dana održavati kulinarski show u sklopu kojega će vrhunski lokalni kuhari pripremati primamljive zalogaje te ih sljubljivati s lokalnim vinima. Ulaznice se mogu kupiti u pretprodaji u Vinoteci Vinita te na ulazu u dvoranu Gradski vrt tijekom trajanja sajma. Ulaznica za jedan dan stoji 20 €.
Podsjećamo da je prvo izdanje WineOS-a održano u prosincu 2014. godine u Arheološkom muzeju u Tvrđi, a na istoj je lokaciji bio i drugi WineOS. 2016. i 2017. sajam je bio održan u Esseker centru, a potom je uslijedila značajna promjena. Događaj je premješten na polovicu siječnja te je peto izdanje održano u tadašnjem Muzeju okusa početkom 2019. godine. Godinu kasnije napravljen je još jedan iskorak selidbom u dvoranu Gradski vrt na više od 1900 četvornih metara izlagačkog prostora. Nakon prisilne stanke 2021. godine, prošle je godine WineOS održan uz protupandemijske mjere, a ove godine se konačno vraća „u normalu“.
PROGRAM OSMOG IZDANJA SAJMA WINEOS
PETAK 13. siječnja:
DVORANA:
15,00 – početak sajma
15,10 – edukativni program u suradnji s Ugostiteljsko – turističkom školom
15,30 – cooking show, kuhar Saša Vojnović (restoran Lug)
16,05 – edukativni program u suradnji s Ugostiteljsko – turističkom školom
17,00 – svečanost otvorenja
17,30 – cooking show, kuhar Nebojša Rajkovic (Čingi – Lingi Čarda)
19,00 – cooking show, kuhar Željko Neven Bremec (gastronomski edukator)
21,00 – zatvaranje prvog dana sajma
15,45 – 20,00 – u stankama i tijekom kulinarskog showa na pozornici gostuju vinari
RADIONICE:
13,00 – Sve Kozlovićeve malvazije
14,30 – Uroboros, vino koje pomice granice mogućeg
16,00 – Omnibus Lector – chardonnay za najbolju vinsku psihoterapiju
17,30 – Umcani – Maleno selo vinskih remek-djela
SUBOTA 14. siječnja:
DVORANA:
15,00 – početak drugog dana sajma
15,30 – cooking show, kuhar Saša Vojnović (hotel Lug)
17,30 – cooking show, kuhar Željko Neven Bremec (gastronomski edukator)
19,00 – cooking show, kuhar iznenađenja
21,00 – zatvaranje osmog WineOS-a
15,45 – 20,00 – u stankama i tijekom kulinarskog showa na pozornici gostuju vinari
RADIONICE:
13,00 – Grgićev Pošip, vino koje je promijenilo odnos prema toj sorti
14,30 – Morski Ego Joze Galića
16,00 – Maurer i kadarka – od gravitacije i rock’n’rolla do vinograda iz 1880. godine
17,30 – Zašto je Nuićev Trnjak najbolji hercegovački crnjak?