ŽIVOT

U probni rad svečano pušten Objekt za dvostupanjsku filtraciju u Vodovodu

Arsen u vodi za piće prirodnog je podrijetla i problem je ne samo Hrvatske, već i drugih zemalja u ovom dijelu Europe

Objavljeno 29.06.2020
Ivona Amidžić

U osječkom Vodovodu u probni je rad svečano pušten Objekt za dvostupanjsku filtraciju koji je financiran sredstvima EU fondova.

Investicija dogradnje postojećeg pogona za proizvodnju pitke vode u Osijeku, jedan je od šest ugovora u okviru EU Projekta „Poboljšanja vodno komunalne infrastrukture Grada Osijeka“, poznatijeg kao „Projekt Osijek“.

Kako je istaknuto, otvaranjem ovog objekta, Grad Osijek i Vodovod Osijek svrstavaju se među pionire borbe protiv arsena u vodi za ljudsku potrošnju. Naime, arsen u vodi za piće prirodnog je podrijetla i problem je ne samo Hrvatske, već i drugih zemalja u ovom dijelu Europe. Cilj je dogradnje i tehničko-tehnoloških zahvata na postrojenju za preradu vode, dovesti razinu arsena ispod 10 µg/L. Kao tehnološko rješenje odabrana je primjena dvostupanjske adsorpcije i filtracije te ozonizacije vode, pojasnio je direktor Vodovoda Ivan Jukić.

“Zaista smo ponosni što s današnjim danom možemo pustiti ovo postrojenje u probni rad. U roku od 4 mjeseca, siguran sam da ćemo završiti sve radove u okolišu i već u roku od mjesec dana ćemo dobiti prve uzorke skidanja arsena na ovom postrojenju. Ovo je iznimno važno za nas, posebno iz razloga jer mi koji živimo na području Osijeka, na ovoj aglomeraciji, nemamo mogućnost piti vodu iz drugih izvora, nego iz podzemnih izvora ili rijeke Drave. Naše primarno izvorište su podzemne vode i s ovim postrojenjem ćemo tu vodu dovesti na visoku tehnološku razinu. Mi smo uvijek isporučivali zdravstveno ispravnu vodu, a ovdje su naši zahtjevi bili da dođemo do 6 µg/L i siguran sam da ćemo već na prvom uzorkovanju imati rezultate”, istaknuo je direktor Vodovoda Ivan Jukić.

Zamjenica gradonačelnika Žana Gamoš pozdravila je sve uime gradonačelnika Ivana Vrkića te naglasila je kako Grad Osijek uvijek nastoji biti korak ispred, kada je riječ o standardu života Osječanki i Osječana.

“To upravo pokazujemo projektom dogradnje pogona proizvodnje pitke vode sustavom dvostupanjske filtracije gdje smo upravo pokrenuli probni rad koji će trajati naredna 4 mjeseca. Ovo je prvi ovakav projekt, ne samo u Republici Hrvatskoj, nego i u regiji i stoga smo kao grad Osijek iznimno ponosni i sretni te upućujemo čestitke svima koji su sudjelovali u ovom projektu vrijednom 66 milijuna kuna”, rekla je zamjenica gradonačelnika Žana Gamoš.

Ministar regionalnog razvoja i fondova Europske unije Marko Pavić kazao je kako je to jedan od najboljih primjera na koji način europski fondovi poboljšavaju život građana.

“Europski fondovi osiguravaju bolju kvalitetu života, osiguravaju zapošljavanje u Slavoniji i Baranji, osiguravaju bolje školstvo, bolje zdravstvo, a isto tako osiguravaju dostupnost pitke vode i bolju kvalitetu vode”, naglasio je ministar Marko Pavić.

foto: Grad Osijek

Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?

VEZANE VIJESTI

Potpisivanje ovog sporazuma mještanima općine Čepin donosi višestruke koristi. Jedna od njih je niža cijena vode. Naime, do sada je Urednost d.o.o vodu kupovala od Vodovoda - Osijek na ulazu u Čepin, a zbog gubitaka na mreži i do 35%, cijena je bila veća.

Stanovnicima općine Čepin uskoro niža cijena vode: Urednost d.o.o. i Vodovod – Osijek d.o.o. potpisali sporazum o postupku pripajanja

Danas je u vijećnici Općine Čepin potpisan sporazum o pripajanju Urednosti d.o.o. Vodovod – Osijeku d.o.o., kojeg su potpisali za Više…

U ovim projektima Grad Osijek očekuje minimalno 60 posto ušteda na energentima

U tijeku velike energetske obnove OŠ Vijenac i OŠ Mladost

U tijeku su energetske obnove OŠ Vijenac i OŠ Mladost kojima Grad Osijek očekuje minimalno 60 posto ušteda na energentima. Više…

Kvaliteta distribuirane vode niti u jednom trenutku nije upitna

Vodovod-Osijek provodi redoviti postupak ispiranja vodoopskrbne mreže 

U sklopu redovnih aktivnosti održavanja sustava javne vodoopskrbne mreže, VODOVOD-OSIJEK d.o.o. provodi proljetno ispiranje vodovodne mreže. Ispiranje mreže provodi se Više…

VIŠE IZ KATEGORIJE

Broj trenutno oboljelih (aktivnih slučajeva) u Hrvatskoj danas se tako popeo na ukupno 798

Nacionalni stožer: Broj novooboljelih danas 86

Nova Europass platforma, dostupna na 29 jezika, služi kao potpora građanima Europe da lakše naprave korak dalje u svojem profesionalnom razvoju

U jednom danu izrađeno preko 13 tisuća životopisa

U sklopu ove akcije izradili su 2.391 i podijelili 2.030 zaštitnih vizira koji se sastoje od nosača izrađenih 3D pisačem, zaštitne PET folije i elastične gume – pričvrsnice za korisnikovu glavu

Zahvala volonterima i Zajednici tehničke kulture na pomoći u borbi protiv pandemije