ŽIVOT

U protekla 24 sata zabilježena su 24 nova slučaja koronavirusa

Za oboljele od covida-19 uskoro stižu prve doze remdesivira

Objavljeno 04.08.2020
Ivona Amidžić

U protekla 24 sata zabilježena su 24 nova slučaja zaraze virusom SARS-CoV-2 te je broj trenutno oboljelih (aktivnih slučajeva) u Hrvatskoj danas ukupno 647, piše Index. Među njima je 117 pacijenata na bolničkom liječenju, a od toga je na respiratoru sedmero pacijenata.

Jedna osoba je preminula. Od 25. veljače 2020., kada je zabilježen prvi slučaj zaraze u Hrvatskoj, do danas je ukupno zabilježeno 5318 osoba zaraženih novim koronavirusom, od kojih je 154 preminulo, a 4517 se oporavilo.

U samoizolaciji je trenutno 2490 osoba.

Do danas je ukupno testirano 123.199 osoba, od toga 1133 u posljednja 24 sata.

Stožer civilne zaštite Republike Hrvatske je prihvatio prijedlog Stožera civilne zaštite Vukovarsko-srijemske županije i primjenu Odluke o uvođenju nužne epidemiološke mjere za Vukovarsko-srijemsku županiju produljio za 15 dana, tj. do 19. kolovoza 2020. godine, što znači da će se svadbene svečanosti na području Vukovarsko-srijemske županije i dalje moći odvijati samo u krugu najuže obitelji.

Markotić o lijeku

Za oboljele od covida-19 uskoro stižu prve doze remdesivira, potvrdila je u intervjuu za Večernji list ravnateljica Klinike za infektivne bolesti Dr. Fran Mihaljević Alemka Markotić.

U razgovoru Markotić odgovara na pitanja koja su izazvale dvojbene informacije što se tiče samog virusa te govori o realnosti skorog dolaska cjepiva, uvjetima polaska djece u školu i planu kako će to izgledati.

Jesen će nam, ne dvoji ova stručnjakinja, biti teža ponajprije zbog drugih virusa koji dijelom izazivaju slične simptome pa postoji opravdan strah da se ne zaguši zdravstveni sustav.

O nastavi u školama

Djeca će krenuti u školu, ali uvjeti u kojima će se nastava odvijati razlikuju se praktički od škole do škole, zbog infrastrukture i veličine razreda.

“S obzirom na kapacitete različitih škola i infrastrukturne razlike nemoguće je donijeti za sve jednake i jednoznačne upute pa će se u pojedinim sredinama i potencijalnim situacijama preporuke morati povremeno modificirati i za neke situacije i mjesta donositi i izdvojeno.”

Na pitanje o tome jesu li djeca doista otpornija te je li točno da nisu toliko često prijenosnici korone Markotić navodi teoriju “trenirane imunosti” o kojoj struka puno raspravlja te nastoji utvrditi je li moguće da djeca, inače mahom sklona raznim infekcijama, zbog toga imaju imunitet istreniran na viruse pa su tako otpornija i na ovaj.

“Iako za sada nema puno međunarodnih iskustava o širenju novog koronavirusa među školskom djecom, jer je u dosta zemalja škola bila obustavljena, pojedinačna ispitivanja i primjeri upućuju na to da djeca, za razliku od gripe, nisu važni prijenosnici SARS-CoV-2”, kazala je Markotić.

Za simptome “ljetnog vala” Markotić kaže da nisu primijetili bitnije razlike u kliničkoj slici u usporedbi s bolesnicima iz prve faze, no bit će potrebno detaljno analizirati kliničke podatke.

Remdesivir će biti dostupan kroz mehanizme zajedničke nabave u Europskoj uniji, a interes je svaka zemlja članica morala iskazati još prije nekoliko mjeseci. “Očekujemo da će prve dostupne doze lijeka uskoro biti dostupne”, kazala je Markotić, donosi Večernji list.

foto: pixabay

Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?

VEZANE VIJESTI

Iako više nije stanje epidemije i opasnost od virusa SARS-COV-2 je manja, bolesnici na bolničkom liječenju, osobito oni najteži, mogu razviti teški oblik COVID-19. Preporuka Ravnateljstva KBC-a Osijek glasi: jedan, maksimalno dva posjetitelja po bolesniku, uz obvezno nošenje zaštitne maske

KBC Osijek – Nakon duže od tri godine dopušteni posjeti bolesnicima

Posjeti bolesnicima hospitaliziranim u Kliničkom bolničkom centru Osijek ponovno su dopušteni! Bolnica je u vezi s tim postupila u skladu Više…

Stožer prestaje s radom, a odluke vezane uz eventualnu potrebu pridržavanja određenih mjera zaštite, s obzirom na to da virus i dalje egzistira među pučanstvom, donosit će Ministarstvo zdravstva

Vlada proglasila kraj epidemije, Capak i Beroš objavili što se sve mijenja

Vlada je na današnjoj sjednici proglasila kraj epidemije koronavirusa. Stožer prestaje s radom, a odluke vezane uz eventualnu potrebu pridržavanja Više…

Europski je tjedan cijepljenja koje je najbolja prevencija protiv zaraznih bolesti, ali i jedno od najvećih javno zdravstvenih dostignuća 20. stoljeća

U svijetu je broj cijepljene djece u padu, a u Hrvatskoj se po pitanju povjerenja u cjepiva osjetno promijenio trend u posljednje četiri godine

Ključnom porukom „Velika nadoknada cijepljenja“ ovaj se tjedan pod pokroviteljstvom Svjetske zdravstvene organizacije obilježavaju ovogodišnji Svjetski i Europski tjedan cijepljenja. Više…

VIŠE IZ KATEGORIJE

Informirani, zainteresirani i aktivni građani mogu imati ključnu ulogu u poboljšanju sustava gospodarenja otpadom, donoseći pozitivne promjene u svojim zajednicama

Participacija građana kao ključ ekološki održivog upravljanja otpadom: Primjer iz Osijeka

Vrijedni volonteri, djeca i mladi njih 22, iz i oko Bajera JUG2 izvukli su oko 200 kg otpada

[FOTO] Djeca i mladi očistili Bajer Jug2!

U nedjelju će netko iz Portanove otići bogatiji za 3.000 eura A čeka nas i kiša balona s nagradama. Portanova u nedjelju radi po redovnom radnom vremenu.

Danas u Portanovi magic show i torta za djecu, a sutra stiže mirror crew – ljudi od ogledala!