GOSPODARSTVO

U prvih šest mjeseci ove godine donirano je 930.424 kilograma hrane

"Podaci o količini donirane hrane u blagom su porastu i to unatoč otegotnim okolnostima uslijed epidemioloških mjera"

  Objavljeno 10.09.2020
  Ivona Amidžić

  U prvih šest mjeseci ove godine donirano je 930.424 kilograma hrane, što je za 6,3 posto više u odnosu na isto razdoblje prošle godine, objavilo je u srijedu Ministarstvo poljoprivrede.

  “Podaci o količini donirane hrane u blagom su porastu i to unatoč otegotnim okolnostima uslijed epidemioloških mjera”, ističu iz Ministarstva u objavi na svojim internetskim stranicama.

  Pritom naglašavaju da je sprječavanje nastanka otpada od hrane jedna od značajnih strateških tema Ministarstva, a važnost održive proizvodnje i potrošnje hrane postaje sve važnije u vrijeme Covid-19 pandemije.

  “IT sustav za doniranje hrane – ‘e doniranje’ pokazao se od velike pomoći za vrijeme Covid-19 pandemije u provedbi izvanredne mjere pomoći malim mljekarama s problemima u poslovanju uzrokovanih korona krizom, u sklopu koje je otkupljeno oko 176 tona mliječnih proizvoda koji su besplatno distribuirani prema 78 posrednika u lancu doniranja hrane te su na kraju našli svoj put do osoba u potrebi”, navode iz Ministarstva.

  Ministarstvo zadnjih zadnjih godina intenzivno radi na unapređenju sustava doniranja hrane te povećanju količina donirane hrane. Bitno je omogućiti sve preduvjete da sigurna i kvalitetna hrana, a koja bi iz određenih razloga mogla završiti kao otpad, pronađe svoj put do osoba u potrebi, poručuju iz resora poljoprivrede.

  Pritom podsjećaju da su 2018. godine pokrenuli sustav e-doniranje, kojim se olakšava i ubrzava preraspodjela viškova hrane i omogućuje bolja komunikacija između donatora i posrednika te kontinuirana suradnja sa svim dionicima u lancu doniranja hrane.

  Ministarstvo nastavlja raditi na povećanju broja donatora u IT sustavu za doniranje hrane te poziva sve subjekte u poslovanju s hranom i humanitarne organizacije koje se bave posredovanjem u doniranju hrane da se uključe u e-doniranje te doprinesu društveno i okolišno odgovornom te socijalno osjetljivom poslovanju svojih tvrtki, odnosno udruženja, poručuju iz Ministarstva poljoprivrede.

  (Hina)

  foto: pixabay

  Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?

  VEZANE VIJESTI

  U odnosu na isto razdoblje lani izvoz je povećan 7,3 posto, a uvoz 9,1 posto, dok je deficit narastao 12,6 posto

  Hrvatska je sve snažnije ovisna o uvozu s tržišta EU-a

  Kriza uzrokovana korona virusom dodatno je potaknula uvoz hrane i povećala deficit hrvatske poljoprivrede, pokazuje objavljena analiza konzultantske tvrtke Smarter. Više…

  Grad Osijek je za njegovu sanaciju uspio osigurati 85 posto bespovratnih sredstava, odnosno 60 milijuna kuna iz europskog Kohezijskog fonda

  Kreće sanacija odlagališta otpada u Sarvašu – Ugovor potpisan prošli tjedan

  Ugovor vrijedan 7,5 milijuna kuna za sufinanciranje sanacije zatvorenog odlagališta komunalnog otpada Sarvaš potpisali su koncem prošloga tjedna gradonačelnik Osijeka Više…

  Njome se naglašava aktivna ulogu i odgovornost svih dionika u sustavu sigurnosti hrane

  Mobilna aplikacija HRana informira građane o povlačenju ili opozivu proizvoda s tržišta

  Ministarstvo poljoprivrede i AKD razvili su mobilnu aplikaciju HRana koja promptno informira građane o povlačenju ili opozivu proizvoda s tržišta, Više…

  VIŠE IZ KATEGORIJE

  Donosimo aktualne i atraktivne vijesti s tržišta rada - Top 10 poslovnih prilika koje traže radnike

  Tražite posao? Otvorena su ova radna mjesta…

  Besplatan prijevoz vlakom za redovite studente, nove linije, novi vlak!

  Poboljšanje i modernizacija željezničkog putničkog prijevoza na području Slavonije i Baranje

  Najvažnija vijest tiče se proračuna Grada Osijeka koji je u prvih šest mjeseci izvršen u iznosu 315 milijuna kuna

  Gradska blagajna u plusu unatoč pandemiji, razjašnjene teme komaraca i rasvjete