GOSPODARSTVO

U prvoj fazi programa Zaželi zaposleno je gotovo 1.300 žena i pružena skrb za više od 6.000 starijih

Anušić: Projekti su izuzetno važni za teže zapošljive žene i osobito osobe starije životne dobi te osobe u nepovoljnom položaju

  Objavljeno 26.06.2020
  Ivona Amidžić

  U Osječko-baranjskoj županiji u prvoj fazi programa ”ZAŽELI pomoć u kući – osnaživanje i aktiviranje žena na tržištu rada“ zaključeno je 59 projekata, od kojih su provoditelji 39 projekata jedinice lokalne uprave i Osječko-baranjska županija, a 20 nevladine organizacije. Osječko-baranjska županija je kroz projekt osigurala bespovratna sredstva u iznosu od 8,6 milijuna kuna, a njegovom provedbom zaposleno je gotovo 1.300 žena te pružena skrb za više od 6.000 starijih osoba i osoba u nepovoljnom položaju.

  Danas su župan Ivan Anušić, pročelnica Upravnog odjela za zdravstvo i socijalnu skrb Ivana Stanić i pročelnica Upravnog odjela za investicije, razvojne projekte i fondove Europske unije Nataša Tramišak održali su konferenciju za medije na kojoj su predstavili proširenje projekta „ZAŽELI pomoć u kući“ za još 10 žena na područjima općina Darda, Draž, Antunovca i Vladislavci te Grada Belog Manastira.

  Kako je rekao župan Anušić, projekti su izuzetno važni za teže zapošljive žene i osobito osobe starije životne dobi te osobe u nepovoljnom položaju. Provedba Projekta počela je 14. prosinca 2018. godine i traje do 14. lipnja 2021. godine. Na poslovima administrativnog vođenja projekta zaposlena su tri koordinatora i 46 žena koje pružaju uslugu potpore i podrške za 184 krajnja korisnika – starijih osoba i osoba u nepovoljnom položaju, no preraspodjelom sredstava, odnosno izmjenom ugovora sada je zaposleno još 10 žena, pa je na projektu ukupno zaposleno 56 žena, a usluge pomoći i podrške na mjesečnoj razini pružaju se za ukupno 224 krajnjih korisnika.

  Pročelnica Upravnog odjela za zdravstvo i socijalnu skrb Ivana Stanić dodala je kako je Osječko-baranjska županije uspjela ostvariti glavne ciljeve Projekta, a to su zapošljavanje teže zapošljivih žena i pomoć osobama treće životne dobi.

  “Uz ove temeljne, kroz projekt smo ostvarili i druge aktivnosti. Osigurali smo 46 bicikala, invalidska kolica, proveli pet radionica, proveli postupak nabave za dodatnu edukaciju žena, te sada sredstva za dodatno zapošljavanje čime smo osigurali pružanje socijalne pomoći u kući za još 40 korisnica s područja Općine Antunovac. Projekt je od velikog značaja jer pridonosi kvaliteti života, a riječ je o apsolutno bespovratnim sredstvima ostvarenim kroz Europski socijalni fond. Svi uključeni u projekt zainteresirani za njegovo produženje, što ćemo i nastojati napraviti”, kazala je pročelnica Stanić.

  Naime, Ministarstvo rada i mirovinskog sustava je u sklopu Faze 2 ”ZAŽELI programa zapošljavanja” nedavno donijelo odluke o financiranju ukupno 131 projekata za područje cijele Republike Hrvatske, od kojih je 21 projekt jedinica lokalne samouprave i nevladinih organizacija na području Osječko-baranjske županije. Kako je Osječko-baranjska županija prepoznala važnost ovog projekta za razvitak naše županije, podnijet će prijedlog plana i za Fazu 2 programa Zaželi čim se za to steknu uvjeti sukladno uputama za prijavitelje.

  foto: OBŽ

  Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?

  VEZANE VIJESTI

  Projekt vrijedan 15-20 milijuna eura trebao bi se realizirati u nekoliko faza...

  Osječka pivovara potpisala novi projekt: “Izgradnja tvornice slada i pogona za preradu hmelja”

  U sjedištu Osječko-baranjske županije potpisan je Sporazum o suradnji između Pivovare d.o.o. Osijek s Fakultetom agrobiotehničkih znanosti Osijek, Prehrambeno-tehnološkim fakultetom Više…

  Ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava iznosi 71.458.878,12 kuna

  Ugostiteljsko-turistička škola Osijek sredstvima EU postaje regionalni centar kompetentnosti

  Ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava u iznosu 71.458.878,12 kuna u sjedištu Osječko-baranjske županije u Osijeku potpisali su ministar turizma Gari Više…

  Govorilo se i o povlačenju bespovratnih sredstava za poljoprivredu iz fondova Europske unije

  Održan okrugli stol o položaju mladih poljoprivrednika u Hrvatskoj

  U sjedištu Đakovačko-osječke nadbiskupije u Đakovu danas, 15. lipnja 2020. godine, u organizaciji Osječko-baranjske županije, Gimnazije Gaudeamus i Nadbiskupije održan Više…

  VIŠE IZ KATEGORIJE

  Donosimo aktualne i atraktivne vijesti s tržišta rada - Top 10 poslovnih prilika koje traže radnike

  U potrazi ste za novim poslom? Donosimo dobre vijesti…

  Donosimo aktualne i atraktivne vijesti s tržišta rada - Top 10 poslovnih prilika koje traže radnike

  Koronakriza ni vas nije štedjela? Pregledajte ove poslovne prilike

  Iako su im iz resornog ministvarstva poručili da nemaju razloga za strah, neki od njih boje se za svoju budućnost...

  Mljekari strahuju: Tko će nakon Megglea otkupljivati njihovo mlijeko?