SPORT

U sjeni događaja oko Superlige novi format Lige prvaka

Sudjelovat će 36 umjesto dosadašnja 32 kluba, ukida se natjecanje po skupinama i svakom se klubu osigurava igranje deset utakmica u zajedničkoj ligi...

    Objavljeno 21.04.2021
    Ivona Amidžić

    U sjeni događaja oko pokretanja nove Superlige, koju je osnovalo 12 europskih velikana, Izvršni odbor Europske nogometne federacije (UEFA) u ponedjeljak je odobrio novi format klupskih natjecanja od sezone 2024/25.

    Reforme su uslijedile nakon savjetovanja s predstavnicima svih članica UEFA-e, a reformu su podržali i Upravni odbor Europskog udruženja klubova (ECA) i UEFA-in odbor za klupska natjecanja koji je sastavljen od većine klupskih predstavnika.

    Sudjelovat će 36 umjesto dosadašnja 32 kluba. Ukida se natjecanje po skupinama i svakom se klubu osigurava igranje deset utakmica u zajedničkoj ligi.

    Svakom će klubu biti zajamčeno najmanje 10 ligaških utakmica protiv 10 različitih protivnika (pet domaćih i pet gostujućih), a ne šest utakmica protiv triju momčadi kao što je do sada bio slučaj.

    Prvih osam klubova bi nakon deset kola izborilo plasman u osminu finala. Klubovi plasirani od 9. do 24. mjesta igrali bi play-off za osminu finala, a posljednjih 12 klubova bi završilo natjecanje.

    Zbog većeg broja utakmica (180 umjesto 96 sadašnjih u uvodnoj fazi, odnosno čak 225 po novom sustavu natjecanja, od početka do finala), igrat će se ne samo utorkom i srijedom, već i četvrtkom.

    Plasman u Ligu prvaka i dalje će ovisiti o učinku momčadi u nacionalnim prvenstvima. Jedno od dodatnih mjesta pripast će trećeplasiranom klubu domaćeg prvenstva članice na petoj poziciji ljestvice Uefinih nacionalnih saveza, a još jedno mjesto bit će dodijeljeno nacionalnom prvaku, proširujući s četiri na pet broj klubova koji će plasman ostvariti kroz takozvani “put prvaka”.

    Posljednja dva mjesta pripast će klubovima s najvišim klupskim koeficijentom u posljednjih pet godina koji nisu ostvarili izravan plasman prvu fazu Lige prvaka, ali su se plasirali u kvalifikacije za Ligu prvaka, Europsku ligu ili Europsku konferencijsku ligu.

    “Novi format podržava status i budućnost nacionalnih prvenstava u cijeloj Europi, zadržavajući načelo rezultata u nacionalnim prvenstvima kao preduvjet plasmana, ali i iznova potvrđuje načelo solidarnosti. Ovaj format će i dalje nuditi priliku za ostvarenje sna bilo koje momčadi sudjelovanjem u Ligi prvaka i to zahvaljujući rezultatima postignutim na terenu”, kazao je predsjednik UEFA-e Aleksander Čeferin.

    “Istodobno će omogućiti dugoročnu održivost, prosperitet i rast svim sudionicima u europskom nogometu, a ne samo sićušnom, samoizabranom kartelu. Nogomet je društveno i kulturno blago, obogaćeno vrijednostima, tradicijom i osjećajima podijeljenim na cijelom našem kontinentu. Kao upravljačko tijelo, UEFA ima ulogu zaštititi to naslijeđe, vodeći brigu o razvoju nogometa u Europi za nacionalne saveze, lige, klubove, igrače i navijače na svim razinama,” dodao je predsjednik.

    Slične promjene formata primijenit će se i na Europsku ligu (osam utakmica u ligaškoj fazi) i Europsku konferencijsku ligu (šest utakmica u ligaškoj fazi).

    (Hina)

    foto: unsplash

    Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?

    VEZANE VIJESTI

    Policija će snimati prije, tijekom i poslije utakmice, ulazi u stadion bit će otvoreni od 18 sati. Na snazi će biti posebna sigurnosna procedura te posebna regulacija prometa na prilazima stadionu

    Nogometna utakmica između Hrvatske i Turske u Opus Areni

    Na stadionu Opus Arena u četvrtak, s početkom u 20,45 sati, odigrat će se nogometna utakmica Europskih kvalifikacija za EURO Više…

    U srazu FC Vorskla (UKR) i FC Flora Talinn (EST) pobjedu su ostvarile Ukrajinke, a u dvoboju između domaćina SFK 2000 Sarajevo i ŽNK Osijek slavile su naše Osječanke!

    UEFA Liga prvakinja: Osječanke izborile finale!

    Na stadionu ‘Asim Ferhatović Hase’ u Sarajevu (BiH), u srijedu, 6. rujna odigrane su prve dvije utakmice kvalifikacijskog turnira UEFA Više…

    NK Osijek pokazao je prepoznatljivu upornost i organiziranu igru, dok je HNK Gorica pokazala svoju napadačku snagu i dinamičan stil nogometa

    NK Osijek trijumfirao nad HNK Goricom, Tomas: zadovoljan sam što nismo primili pogodak

    Nogometni entuzijasti imali su uzbudljiv prikaz vještine, odlučnosti i timskog rada 20. kolovoza 2023. kada je NK Osijek došao do Više…

    VIŠE IZ KATEGORIJE

    Na natjecanju je sudjelovalo 28 plivačkih klubova sa gotovo 500 natjecatelja. Odličnim nastupima isplivani su osobni rekordi i norme za nastup na Kadetskom prvenstvu Hrvatske.

    PK Osijek na “Festivalu plivanja” u Zagrebu

    KK Esseker su predstavljale kadetkinje i juniorke pojedinačno i ekipno

    Karate klub Esseker na prvenstvu Hrvatske za kadete i juniore u katama

    Na tom jakom turniru su nastupile su i dvije članice taekwondo kluba „Osijek“, juniorke Dora Dragovan (-49kg) i Nina Vicković (-68kg)

    Taekwondo klub Osijek na turniru “Galeb trophy – Serbia open 2024“