OSJEČANI

U sklopu projekta „Tko ako ne ti“ djeca postavila novu klupicu u parku pokraj donjogradske tržnice

Osim postavljanja klupe ucrtana su i polja za dječju igru „Školice“ - Tijekom ljeta će se urediti još tri javne zelene površine na području Osijeka

Objavljeno 28.06.2019
Ivona Amidžić

“Tko ako ne ti“ projekt je koji provodi Zaklada Slagalica u suradnji s organizacijama civilnog društva koje djeluju na područjima mjesnih odbora i gradskih četvrti Grada Osijeka.

Cilj projekta je potaknuti građane na zajedničko kreiranje sigurnih, inkluzivnih i pristupačnih zelenih i javnih površina, posebice onih koje mogu i žele koristiti mladi, osobe starije životne dobi i osobe s invaliditetom iz obodnih gradskih četvrti.

Izviđački klub Javor prvi je krenuo s aktivnostima u sklopu projekta pa je tako jučer postavio novu klupu u parku kraj donjogradske tržnice. Ideja postavljanja nove klupe proizašla je na sastanku s predstavnicima Izviđačkog kluba Javor i Vijeća Gradske četvrti Donji grad, a osim postavljanja klupe, predstavnici IK Javor ucrtali su polja za dječju igru „Školica“ na prostoru donjogradske tržnice koja u popodnevnim satima služi kao dječje igralište.

Tako su jučer djeca i njihovi roditelji mogli isprobati tradicionalne igre za djecu poput skakanja u vreći, igranja školice, ali i ispitati svoju spretnost i koordinaciju tijela.

Projektu su se priključile organizacije civilnog društva koje djeluju na područjima gradskih četvrti i mjesnih odbora, a osim Izviđačkog kluba Javor svoje aktivnosti provest će i Udruga izviđača Slavonski hrast, predstavnici Mjesnog odbora Josipovac i predstavnici Mjesnog odbora Tenja.

Što se konkretno priprema?

Udruga izviđača Slavonski hrast opremit će i popraviti već postojeće sprave u sklopu izviđačkog parka na Bajeru (postavljanje novih koševa, postavljanje klupa na šetnici uz Bajer, obnova poučne staze oko jezera Bajer i dr.).

Mještani Mjesnog odbora Tenja uredit će park pokraj Hrvatskog doma Tenja postavljanjem klupa od drvenih paleta, koševa za otpatke i uređenjem stabala, dok će mještani Mjesnog odbora Josipovac urediti izletište uz staru Dravu s ciljem sigurnijeg korištenja tijekom cijele godine.

Uređenje obuhvaća obnovu krovišta na bungalovu Športsko ribolovnog kluba Linjak. Bungalov se nalazi na javnoj zelenoj površini koju prema iskazima mještana MO Josipovac, ali i predstavnika Osnovne škole Josipovac i Dječjeg vrtića Josipovac koriste za školu/boravak u prirodi, a brojni građani koriste kao izletište za okupljanje, druženje i razne druge prigode.

Obnova krovišta doprinijet će sigurnijem korištenju u slučaju kiše i za hladnijih dana.

Osiguravajući sigurne, inkluzivne i pristupačne zelene i javne prostore doprinosimo povećanju interakcije u zajednici koja može dovesti do većeg sudjelovanja građana – kako se ljudi upoznaju, spremniji su pomoći jedni drugima.

Projekt podržava zaklada C. S. Mott u okviru Programa “Globalni izazovi, lokalna rješenja” koji provodi Akademija za razvoj filantropije u Poljskoj”.

foto: IK Javor i Zaklada Slagalica

Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?

VEZANE VIJESTI

Učenicima u riziku siromaštva podijeljeno 244.181 obroka

Projekt „Vrijeme je za školski obrok 2“

Završna konferencija EU projekta „Vrijeme je za školski obrok 2“ održana je danas, 5. srpnja 2019. godine, u Velikoj vijećnici Skupštine Osječko-baranjske Više…

Ovo ljeto zabavite svoje mališane likovnom rapsodijom

Radionice ”Ljetni atelje”

Pridružite se radionicama pod nazivom “Ljetni atelje” u Muzeju likovnih umjetnosti. Ovog ljeta družimo se kroz 6 tjedana koji počinju Više…

Jedan dan s poletarcima na logorovanju interaktivna igraonica – predstava koja će uključivati elemente života u prirodi

Predstavljanje rada izviđača u GISKU

U organizaciji Udruge izviđača “Slavonski hrast” iz Osijeka i Ogranka Jug II Gradske i sveučilišne knjižnice Osijek, u četvrtak, 7. veljače 2019.godine s Više…

VIŠE IZ KATEGORIJE

Letovi će se izvesti na području kontinentalne i istočne Hrvatske na visini iznad 10 000 metara, uz pridržavanje svih sigurnosnih mjera...

Redovite letačke aktivnosti Eskadrile borbenih aviona HRZ-a

Provozajte se turističkim čamcem, gliserom, i pogledate Osijek i rijeku Dravu iz malo drugačijeg kuta!

Vožnje turističkim gliserom na Dravi