ŽIVOT

U tijeku velike energetske obnove OŠ Vijenac i OŠ Mladost

U ovim projektima Grad Osijek očekuje minimalno 60 posto ušteda na energentima

Objavljeno 22.05.2020
Ivona Amidžić

U tijeku su energetske obnove OŠ Vijenac i OŠ Mladost kojima Grad Osijek očekuje minimalno 60 posto ušteda na energentima. Oba projekta vrijedna su više od 13 milijuna kuna, a 60 posto iznosa sufinancirano je sredstvima Kohezijskog fonda Europske unije.

Radove izvodi osječka tvrtka Massa d.o.o. koja, unatoč epidemiji koronavirusa, ovih dana završava prvu fazu radova, odnosno uređenje jednoga dijela ovojnice zgrade. No do početka iduće školske godine, učenici i učitelji obiju škola mogu očekivati nastavak obrazovanja u potpuno obnovljenim prostorima.

“Riječ je o školama koje su zbog dotrajalog životnog vijeka bile energetski neučinkovite i trošile neprihvatljive količine energije, stoga je osnovni cilj ovih projekata ušteda energije, prvenstveno toplinske”, ističe pročelnica Ljiljana Belajdžić uz napomenu da se radi o dva ista projekta koja obuhvaćaju zamjenu stolarije, uređenje pročelja sa svim slojevima termoizolacije, uređenje krova, pokrova, sustava grijanja i ventilacije u dvorani, kao i priključenje na informacijski sustav za gospodarenje energijom.

Ivan Ćurić, direktor Masse dodaje da će se u obje škole zamijeniti i rasvjeta kako bi se ostvarile uštede i u potrošnji električne energije.

“Nakon 57 godina naša škola će zasjati u novom ruhu, ponosni smo što ćemo imati gotovo novu školu kada se učenici u potpunosti vrate”, kaže ravnateljica OŠ Vijenac Vesna Vrbošić, ne skrivajući zadovoljstvo dinamikom radova i suradnjom s dionicima projekta.

Zamjenik gradonačelnika Boris Piližota ističe kako je Grad Osijek u dosadašnje energetske obnove pet osnovnih škola i tri vrtića uložio 80 milijuna kuna te da se s ove dvije škole približava iznosu od 100 milijuna: “Ovo su mi jedni od najdražih projekata jer su održivi, jer većinu sredstava povlačimo iz fondova Europske unije i po završetku mijenjaju vizuru naših naselja. Omogućavaju bolje uvjete našim učenicima i učiteljima i što je najvažnije ušteđena sredstva možemo preusmjeriti na druge investicije.”

foto: Grad Osijek

Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?

VEZANE VIJESTI

Riječ je o javnom natječaju za dodjelu sredstava regionalnim turističkim zajednicama na turistički nedovoljno razvijenom području i kontinentu u 2024.

Turističkim zajednicama dodijeljeno preko 6 milijuna eura za 155 projekata

Danas je održana 32. sjednica Turističkog vijeća Hrvatske turističke zajednice na kojoj su članovi Vijeća, između ostalog, usvojili odluke o Više…

Nakupine plastike i dalje gore unutar podzemnog požara. Preporuka je da se hrana, prvenstveno voće i povrće, dobro opere i guli prije konzumacije, da se izbjegava konzumacija lisnatog povrća i isto tako, kada govorimo o hrani za životinje, jako je važno da životinje, također ne jedu hranu koja je bila izložena tom dimu. Iz tog razloga su bile preporuke da se životinje drže na zatvorenom.

U ponedjeljak nema nastave u pojedinim osnovnim i srednjim školama, preporuka je da se sve aktivnosti na otvorenom ne održavaju

Nakon danas (8. listopada 2023. Godine) održane sjednice Stožera civilne zaštite Osječko-baranjske županije, u prostorijama Osječko-baranjske županije održana je konferencija Više…

Medijsko obrazovanje važno je za održavanje zdrave ravnoteže online i offline aktivnosti pod sloganom "U ravnoteži – online i offline"

Počeli 6. Dani medijske pismenosti

Pod sloganom „U ravnoteži – online i offline” počeli su šesti Dani medijske pismenosti, u organizaciji Agencije za elektroničke medije Više…

VIŠE IZ KATEGORIJE

Motociklisti će se okupiti u caffe baru B.M.W. (Vukovarska cesta 152) od 8, 30 sati, a polazak za Aljmaš organiziranom defileu je predviđen u 10,00 sati.

Blagoslov motora i vozača Aljmaš 2024.

Bogat izbor ornamentalnih i tropskih biljaka, proizvoda i opreme za hortikulturu i florikulturu, cvijeće, ukrasno bilje, vrtne sadnice, med i slično tome kao i zanimljive radionice i gastro ponuda vas očekuju na Proljetnom festivalu u Čepinu

[NAJAVA] Proljetni festival u Čepinu

Informirani, zainteresirani i aktivni građani mogu imati ključnu ulogu u poboljšanju sustava gospodarenja otpadom, donoseći pozitivne promjene u svojim zajednicama

Participacija građana kao ključ ekološki održivog upravljanja otpadom: Primjer iz Osijeka