ŽIVOT

U Udruzi Devet Života volonterke zajedničkim snagama kupile prostor za Udrugu i mačke

"Sretne smo iako je kuća trošna i stara i treba puno ulaganja, no ne bojimo se. Znamo da ćete biti uz nas i svi vi koji nam pomažete platiti račune, liječenja, koji nam donirate hranu, koji nam uplaćujete za kastracije, jer bez vas ne bi bilo Udruge."

Objavljeno 21.01.2022
Ivona Amidžić

Osječka Udruga Devet Života godinama se pokušava izboriti za nekakvu pomoć od Grada i prostor gdje bi se lakše nosile sa svim nedaćama koje su snašle i njih i nesretne mace Grada Osijeka. Godinama to pada na gluhe uši.

Sada su rekle dosta! Volonterke iz Udruge Devet Života zajedničkim su snagama uz pomoć donacija kupile nekretninu kao prostor za Udrugu i mačke.

Godinama se Udruzi i obećavao prostor koji bi joj mogao biti dan na korištenje, a komunikacija je tekla od Grada Osijeka do čak Ministarstva državne imovine, jer se jedno vrijeme trebala odviti zamjena dvaju prostora koji bi Grad dobio na korištenje od Republike Hrvatske. O tome možete više pročitati ovdje.

No, kako je vrijeme prolazilo, Ministarstvo nije odgovaralo, onda kad je i odgovorilo sve je “taman” krenulo: inspekcija je “taman” otišla provjeriti prostor, nalog je “taman” izdan, i tako unedogled. Nakon više od osam mjeseci čak smo se pokušali i javiti Ministarstvu da vidimo gdje je zapelo, no odgovora nije bilo.

Udruga je više puta bila na rubu gašenja jer se sastoji od samo nekoliko volonterki koje brinu o otprilike stotinu mačaka koje su, ne svojom krivnjom, ozlijeđene, bolesne, tek rođene pa bačene ili napuštene svoj život skoro skončale na ulici. Jedine su u Hrvatskoj koje imaju i stacionar, ali su i za njega Gradu plaćale zakup, uz mjesečne veterinarske troškove i do 15.000 kuna, a da i ne spominjemo svu potrebnu hranu, pijesak, podloške i ostale potrepštine za životinje.

Iako je prema zakonu Grad zadužen za zbrinjavanje životinja, takva se praksa nikad nije provodila. Udruga je potvrdila kako u svih deset godina njihovog rada niti jedan gradonačelnik, pročelnik ili bilo tko drugi iz Grada nije obišao njihov stacionar, interesirao se što i kako rade, koliko imaju mačaka na skrbi, kako plaćaju veterinarske račune, imaju li mačke hrane i slično.

Volonterke više nisu mogle čekati. Zajedno uz pomoć donatora, i to čak potpunih stranaca iz Njemačke, Švicarske i Velike Britanije, volonterke su skupile dovoljan iznos i kupile nekretninu.

“Daleko od toga da je ovo kraj naše borbe i da nam sve brige nestaju. Dapače, ovo je tek početak”, poručuju volonterke, iako su odlučne kako će uz pomoć svih nas, malih i velikih, Osječana i ostalih pratitelja po Hrvatskoj i Europi uspjeti izgurati i ova teška vremena.

Sve ostale detalje donosimo u njihovoj emotivnoj objavi koju prenosimo u cijelosti:

“Vrijeme je jedno od najvrjednijih sredstava i resurs koji ne možemo vratiti.

Vrijeme je bilo potrebno kod postizanja određenih ciljeva, radi dobivanja perspektive za stvari koje su nam bitne, za odlučivanje mjera koje trebamo poduzeti da bismo postigle određeni cilj.

I zaključile smo da je vrijeme čekanja prošlo.

Odmalena nas uče da budemo strpljivi, skromni i poslušni. Odmalena nas uče da budemo realni i razboriti, pristojni, fini i uviđavni. Uče nas da su neke stvari izvan našega dohvata, bile one materijalne ili nematerijalne prirode. Možda su nas u jednom trenutku i obeshrabrili oni koji nikada nisu bili dovoljno hrabri pokušati sami pa su istu tu šansu pokušali uskratiti i nama.

Odlučile smo krenuti ispočetka, svojim koracima u svom smjeru, jer znamo da ono što zaista želimo zaslužujemo i da nam to pripada.

Neki jednostavno ne razumiju granice onoga što je jednoj osobi prihvatljivo. Granica čekanja koju smo si postavile prošla je. Nismo ni ogorčene ni ljute, možda smo samo razočarane, jer su nas toliko dugo zavlačili obećanjima.

U svakoj komunikaciji najvažnije je čuti ono što nije rečeno. Kroz godine rada naučile smo čuti neizrečeno i naučile smo protumačiti tišinu.

No kakve već jesmo, strastveno smo vjerovale da možemo sve, jer imamo jasan cilj. Naravno, do tog cilja nismo mogle potpuno same. Iako tu gdje živimo i radimo u najmanjoj mjeri cijene naš rad i postignuća, srećom ima onih koji nas prate izdaleka. Zahvaljujući vama koji nas svakodnevno pratite i potpomažete naš rad, pokrenule smo se s mrtve točke.

Donacije iz inozemstva stigle su u božićno vrijeme i pokazale nam još jednom da su čuda moguća. Uplaćene su s jasnim ciljem i poticajem da ono što želimo napokon i ostvarimo. I jesmo, odlučile smo se za ono što smo čekale godinama. Za ono što nam je bilo obećano, ali obećanje nikad ispunjeno.

Hvala donatorima iz Njemačke, Švicarske, Velike Britanije, potpunim strancima koji nisu vezani za Osijek, hvala i našim ljudima koji su otišli u inozemstvo ostvariti svoje snove i sada su pomogli da se i naši snovi ostvare. HVALA jer smo zahvaljujući njima kupile malu kuću u okolici Osijeka.

Sretne smo iako je kuća trošna i stara i treba puno ulaganja, no ne bojimo se. Znamo da ćete biti uz nas i svi vi koji nam pomažete platiti račune, liječenja, koji nam donirate hranu, koji nam uplaćujete za kastracije, jer bez vas ne bi bilo Udruge.

Hvala vam svima od srca.

Daleko od toga da je ovo kraj naše borbe i da nam sve brige nestaju. Dapače, ovo je tek početak.

No više se nismo mogle vrtjeti na istom mjestu i ponavljati iste scenarije iz dana i dan, došlo je vrijeme za nove bitke, kada će nam vaša pomoć biti potrebnija nego ikada.”

Ako ste poželjeli odmah pripomoći Udruzi niste jedini. To možete napraviti na više načina.

Jedan od najbržih načina za doniranje Udruzi jest skeniranje barkoda putem mobilnog bankarstva. Barkod je prazan te sami upisujete iznos koji želite donirati.

“Vjerujte kada kažemo da nam je svaka kuna velika pomoć, radilo se doslovno o kuni, dvije, tri, pet, deset… Struja za stacionar nas je malo zatekla, no zimski su mjeseci i stacionar treba grijanje za sve bolesne mace koje se tamo oporavljaju. Veterinarski dug za prošli mjesec iznosi 14.000 kn, a uskoro očekujemo i račun za grijanje Kitten Rooma. Zato vas molimo iz dubine srca, pomozite nam skupiti kune za pokrivanje barem dijela tog ogromnog duga”, apeliraju volonterke jer njihove bitke ne prestaju.

Ostali podatci za uplate donacija navedeni su ispod:

Humanitarni telefon za donacije: 060 98 98 98 (6,25 kn)

NGO 9 LIVES
PayPal account: [email protected]

Svaka uplata na devizni račun treba sadržavati:

  • puni naziv i adresu platitelja i primatelja
  • IBAN platitelja i primatelja
  • naziv banke platitelja i primatelja
  • adresa banke platitelja i primatelja
  • SWIFT CODE banke platitelja i primatelja

Njihovi podatci:

  • Udruga 9 života Osijek
  • Privredna banka Zagreb d.d.
  • Račkoga 6
  • 10 000 Zagreb,
  • IBAN račun HR 3923400091110475218
  • SWIFT CODE PBZGHR2X

foto: Udruga Devet Života

Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?

VEZANE VIJESTI

Na izložbi će se moći vidjeti preko 40 šampionskih primjeraka svih starosnih razreda mačaka. Najpopularnije pasmine u svijetu felinologije Maine Coon i Britanska kratkodlaka mačka bit će zastupljene u svim bojama

[FOTO] Vrhunske pasminske mačke sljedeći vikend u Osijeku

Savez felinoloških društava Hrvatske u subotu, 11. studenoga, u Trgovačkom centru Portanova u Osijeku organizira već tradicionalnu revijalnu izložbu mačaka Više…

Gradski sportski savez osigurao je da biciklijada bude odrađena po pravilima, uz policijsku pratnju, tehničku pomoć i prvu pomoć. Planirani dolazak pred Azil je oko 11 sati, u koloni, gdje će vas dočekati 180 kerovaca željnih šetnji!

Bicikllijada – “Bajsom za azil”

Pozivamo sve naše sugrađane (a i one koji to nisu) da nam se pridruže na tradicionalnoj biciklijadi, koja se u Više…

Ovaj projekt odnosi se na sve građane s prebivalištem u Osijeku i okolici (Tenja, Višnjevac, Josipovac, Sarvaš, Klisa). Broj kastracija je ograničen i projekt će trajati dok ima sredstava, stoga se prijavite već danas.

Besplatna kastracija mačaka, posljednja u ovoj godini

Iako smo tijekom proteklih godina provodili projekte besplatnih kastracija, nažalost još uvijek ima nesavjesnih građana koji ne kastriraju već dopuštaju Više…

VIŠE IZ KATEGORIJE

Projektom su razvijena četiri edukativna programa s temama prilagodbe klimatskim promjenama kroz mjere očuvanja zdravih ekosustava u istočnoj Hrvatskoj

Generacija prilagodbe: Mladi istočne Hrvatske na čelu klimatske adaptacije

Ovaj događaj namijenjen je širokom spektru sudionika - od odgojitelja, učitelja, pedagoga i psihologa do sportskih djelatnika i roditelja, kao i svima onima koji se bave odgojem i edukacijom djece

[NAJAVA] Svjetski priznati stručnjak dr. Ranko Rajović ponovno u Osijeku (dijelimo kotizaciju)

Record store day će se održati ispred jedine osječke prodavaonice gramofonskih ploča VinylMania Osijek

Record store day u Osijeku