ŽIVOT

U Vinkovcima potpisan sporazum o pokretanju studija računarstva

"Uvijek smo prije govorili da je IT naša budućnost, ali nije, ona je sadašnjost i mi se već danas možemo pohvaliti s dvadesetak tvrtki koje se ozbiljno bave tim poslom"

Objavljeno 18.02.2021
Ivona Amidžić

Vinkovci bi na jesen, od nove akademske 2021./2022. godine u suradnji s Fakultetom elektrotehnike, računarstva i informacijskih tehnologija Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera iz Osijeka trebali dobiti preddiplomski studij računarstva, prenosi Radio Osijek.

“Uvijek smo prije govorili da je IT naša budućnost, ali nije, ona je sadašnjost i mi se već danas možemo pohvaliti s dvadesetak tvrtki koje se ozbiljno bave tim poslom, koje su prepoznate i izvan Hrvatske, koje su plod mukotrpnog rada individualaca, koje su iznikle iz početne ideje koju je netko od njih imao, a danas zapošljavaju ljude”, rekao je vinkovački gradonačelnik Ivan Bosančić uoči potpisivanja sporazuma o suradnji za pokretanje dislociranoga preddiplomskog redovitog stručnog studija računarstva u Vinkovcima.

Osim Bosančića, supotpisnici su bili vukovarsko-srijemski župan Božo Galić, dekan Fakulteta elektrotehnike, računarstva i informacijskih tehnologija u Osijeku Drago Žagar i direktor vinkovačkog Centra kompetencija za istraživanje i razvoj Ivan Amroš.

Prema tom sporazumu, Fakultet elektrotehnike, računarstva i informacijskih tehnologija obvezuje se upisati najmanje 25 i najviše 40 studenata u prvoj godini, a nastava će se održavati u Tehničkoj školi Ruđera Boškovića, koja ima potrebnu infrastrukturu, rekao je Ivan Ambroš.

“Kod otvaranja studija vodili smo se potrebama tržišta rada i sporazumu su prethodila pisma namjere mnogih naših tvrtaka s područja Vukovarsko-srijemske županije, a koje su izrazile potrebu upravo za ovim profilom kadra”, istaknuo je Ambroš.

Prema riječima župana Bože Galića, pokretanjem preddiplomskoga studija drvne tehnologije prošle jeseni u Vinkovcima učinjen je velik pomak u izobrazi potrebnih kadrova za gospodarstvo županije, a ovo je, kako je ocijenio, nova nadogradnja, i to vrlo kvalitetna jer se bez informatike i elektrotehnike ne može zamisliti budući razvoj u bilo kojem području.

Dekan osječkog Fakulteta elektrotehnike, računarstva i informacijskih tehnologija Drago Žagar rekao je kako vjeruje da će se na vinkovačkom studiju školovati kvalitetni stručnjaci.

Stručni studij računarstva u Vinkovcima trajat će šest semestara, a studenti će njegovim završetkom steći 180 ECTS bodova i zvanje stručnog prvostupnika inženjera računarstva.

foto: unsplash

Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?

VEZANE VIJESTI

"Slavonija je poljoprivredni kraj te kao znanstvena ustanova imamo nekakvu odgovornost da u tom području razvijamo projekte"

Novi europski projekt na FERIT-u

Projekt “Razvoj ekspertnog sustava za upravljanje proizvodnjom i preradom prehrambenih proizvoda” vrijedan je gotovo 9 milijuna kuna, a sufinancira se Više…

Vi ste nasljednici hrabrih hrvatskih branitelja koji su se pod znakovljem ratnih brigada borili i ginuli za našu Domovinu, rekao je ministar Banožić

Obilježena 14. obljetnica ustrojavanja Gardijske oklopno-mehanizirane brigade

Polaganjem vijenaca kod spomenika poginulim pripadnicima 5. gardijske brigade „Slavonski sokolovi“ i misnim slavljem u kapelici u vojarni 5. gardijske Više…

Raspisana su tri natječaja za prijam u kadetsku službu na Sveučilište u Zagrebu i Sveučilište u Splitu

MORH raspisao natječaje za prijam u kadetsku službu

Ministarstvo obrane Republike Hrvatske raspisalo je u petak, 26. veljače 2021. godine javne natječaje za prijam u kadetsku službu na: Više…

VIŠE IZ KATEGORIJE

Na bolničkom liječenju nalazi se 106 osoba oboljelih od COVID-19

U OBŽ 28 novopozitivnih, preminule četiri osobe

Strože epidemiološke mjere uvode se i u Primorsko-goranskoj, Dubrovačko-neretvanskoj i Zagrebačkoj županiji

Od ponedjeljka strože mjere u Osječko-baranjskoj županiji

Na području Osječko-baranjske županije u samoizolaciji se trenutno nalazi 1.551 osoba.

Na koronavirus novopozitivno 88 osoba, preminule dvije osobe