POLITIKA

U županijama zaposleno duplo više ljudi nego prije 18 godina

Zaposlenost najviše rasla u prvoj godini nakon izbora

  Objavljeno 23.03.2021
  Darija Kovačić

  U posljednjih 18 godina, nakon četiri kruga lokalnih izbora, broj zaposlenih u općinama povećao se više nego dva i pol puta, u županijama se udvostručio, dok se broj zaposlenih u gradskim lokalnim organima vlasti povećao za 50 posto, javlja Index.

  Najveći grad Zagreb, oko čijeg će se upravljanja najviše lomiti koplja na predstojećim izborima u svibnju, povećao je broj zaposlenih u gradskom poglavarstvu za 21 posto.

  Prema zadnjem raspoloživom podatku, krajem 2019., u 576 jedinica lokalne i regionalne samouprave bilo je zaposleno 19.047 službenika i namještenika, odnosno 2409 zaposlenih u županijama, 10.777 u gradovima i 5861 u općinama.

  U Zagrebu je bilo zaposleno ukupno 3085 službenika i namještenika, navodi bivša ministrica uprave Dubravka Jurlina Alibegović, sada znanstvenica Ekonomskog instituta Zagreb koja se u svom radovima najviše bavi funkcioniranjem lokalne uprave.

  Pokazalo se da je zaposlenost na lokalnoj razini najviše rasla u prvoj godini nakon izbora, nakon što dođe do smjene vlasti u gradovima, općinama i županijama.

  Podataka za 2020. još nema, no sudeći po stanju na kraju 2019. u odnosu na 2018., kadrovske službe imale su pune ruke posla i pred kraj ovoga mandata.

  Primjerice, porast zapošljavanja u 2019. u odnosu na 2018. evidentan je u općinama za 7.3 posto i županijama 2.3 posto, dok je broj službenika i namještenika u gradovima ostao nepromijenjen u odnosu na 2018. godinu, ali je u Zagrebu povećan 4 posto.

  Nakon lokalnih izbora, u pravilu, slijedi odluka župana, gradonačelnika i općinskih načelnika o potrebi povećanog zapošljavanja, tvrdi Jurlina Alibegović što dokazuje i podacima na temelju broja zaposlenih.

  Foto: unsplash

  Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?

  VEZANE VIJESTI

  Najmanje građana glasovalo u Osječko-baranjskoj županiji

  Više od petine birača izašlo na izbore do 16.30 sati

  Na izborima za 12 zastupnika koji će u Europskom parlamentu predstavljati Hrvatsku zabilježena je dobra izlaznost za sada. Prema Državnom Više…

  Župani su se složili da će prijenos poslova državne uprave, potaknuti funkcionalnu decentralizaciju koju Hrvatska zajednica županija zagovara niz godina

  Zajednica županija: Jačanjem međunarodne suradnje i reorganiziranjem NUTS 2 sustava ravnomjerniji regionalni razvoj

  Hrvatski župani okupljeni u četvrtak u Virovitici na sjednici Izvršnog odbora Hrvatske zajednice županija (HZŽ), složili su se kako će prijenos poslova državne Više…

  VIŠE IZ KATEGORIJE

  Lista kandidata NLDT za Općinsko vijeće nije značajno promijenjena u odnosu na listu iz 2017. godine

  Nezavisna lista Dražena Tonkovca u Čepinu predstavila svog kandidata, zamjenika i listu

  Strože epidemiološke mjere uvode se i u Primorsko-goranskoj, Dubrovačko-neretvanskoj i Zagrebačkoj županiji

  Od ponedjeljka strože mjere u Osječko-baranjskoj županiji

  Kandidati su ustrajni u namjeri da Osijek opet bude veliki, srednjeeuropski grad jer je to pravo lice Osijeka

  Berislav Mlinarević predstavio kandidate za zamjenike gradonačelnika Osijeka