ŽIVOT

Učenici se od sutra u Osijeku i okolnim mjestima vraćaju u školske klupe, kvaliteta zraka se popravlja

Drastično se smanjuje koncentracija svih spojeva čiju smo prisutnost detektirali u zraku na svim mjernim postajama. Radi se o spojevima kao što su formaldehid, benzen, etilbenzen, toluen, stiren, fenol i dioksini

Objavljeno 09.10.2023
Darija Kovačić

U ponedjeljak je u Osijeku održana sjednica Stožera civilne zaštite Osječko-baranjske županije nakon koje su javnosti na konferenciji za novinare iznesene najnovije informacije vezane uz stanje požarišta, kakvoću zraka i nastavu u školama.

Zapovjednik JVP-a Grada Osijeka Goran Ivković rekao je kako je policija izuzela dio tragova s požarišta, koji su fiksirani fotoaparatom, i dopustila nanošenje zemlje na dio požarišta koji se dosta izdimljavao, a vatrogasci ga nisu mogli dohvatiti opremom za gašenje.

– U suradnji s policijom dogovorili smo da na dio uz zapadnu ogradu možemo navoziti zemlju, od 7 sati je uključena mehanizacija. Vjerujem da ćemo uskoro i to riješiti, ostaje nam nekih 1000 kvadrata u samom centru požarišta. Sutra dolaze vještaci iz forenzičkog centra “Ivan Vučetić”, koji će izuzeti tragove, vjerujem da ćemo sutra moći završiti gašenje.

Ravnateljica Nastavnog zavoda za javno zdravstvo OBŽ Nataša Turić istaknula je kako se nastavlja kontinuirano praćenje kvalitete zraka na širem osječkom području, a riječ je o kvalitativnim i preliminarnim podacima.

– Drastično se smanjuje koncentracija svih spojeva čiju smo prisutnost detektirali u zraku na svim mjernim postajama. Radi se o spojevima kao što su formaldehid, benzen, etilbenzen, toluen, stiren, fenol i dioksini. Koncentracije svih spojeva padaju i sada su izrazito niske. Mjere i dalje vrijede, a najbitnije je da se što više boravi u zatvorenim prostorima dok traje izdimljavanje, a ono će se uskoro smanjiti. Puno je bolja situacija nego prethodnih dana – rekla je Turić.

Pročelnica županijskog Upravnog odjela za obrazovanje i mlade Miranda Glavaš-Kul rekla je da od sutra normalno s radom nastavljaju i srednje i osnovne škole kojima je osnivač Osječko-baranjska županija.

-Danas smo donijeli odluku da se od sutra u svim školama održava nastava jer je izdimljavanje izrazito malo i do kraja dana će biti postpuno zaustavljeno. Kako je kvaliteta zraka znatno bolja smatramo da učenici mogu krenuti na nastavu.

Zamjenik gradonačelnika i načelnik Stožera civilne zaštite grada Osijeka Dragan Vulin izvijestio je kako će od utorka škole i vrtići na području grada Osijeka raditi prema redovitom rasporedu.

– Stanje na požarištu je takvo da je izdimljavanje svedeno na minimum. Vjerujem da će do kraja dana u potpunosti biti sanirano, odnosno da ga više neće ni biti. Pratimo stanje kvalitete zraka i vidimo da su koncentracije svih plinova u izrazitom padu, uz činjenicu da je jučer tijekom dana puhao jak sjeverac koji je dobrim dijelom propuhao i očistio cijeli grad. Jučer smo preventivno odgodili nastavu, od sutra će se u svim osječkim osnovnim školama nastava odvijati normalno.

Govoreći o kvaliteti vode, izvijestio je da se analize vode kontinuirano provode od trenutka izbijanja požara te da do danas nisu zabilježene povećane koncentracije tvari koje bi mogle ugroziti zdravlje i sigurnost građana.

Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?

VEZANE VIJESTI

Nakupine plastike i dalje gore unutar podzemnog požara. Preporuka je da se hrana, prvenstveno voće i povrće, dobro opere i guli prije konzumacije, da se izbjegava konzumacija lisnatog povrća i isto tako, kada govorimo o hrani za životinje, jako je važno da životinje, također ne jedu hranu koja je bila izložena tom dimu. Iz tog razloga su bile preporuke da se životinje drže na zatvorenom.

U ponedjeljak nema nastave u pojedinim osnovnim i srednjim školama, preporuka je da se sve aktivnosti na otvorenom ne održavaju

Nakon danas (8. listopada 2023. Godine) održane sjednice Stožera civilne zaštite Osječko-baranjske županije, u prostorijama Osječko-baranjske županije održana je konferencija Više…

Rezultati ispitivanja pokazali su kako se radi o lokalnom onečišćenju jer su mjerni instrumenti zabilježili neznatno povećanje vrijednosti praćenih onečišćujućih tvari u zraku koje su nastale sagorijevanjem plastike

Rezultati kakvoće zraka na izmjerenim mjestima

Praćenje kvalitete zraka je 05. listopada 2023. godine provedeno na području Osijeka, Brijesta, Antunovca, Ivanovca, Ernestinova, Čepina, Hrastina i Šodolovaca. Više…

U Antunovcu nema škole ni danas, a zrak onečišćen. Smjer vjetra trenutno je nepovoljan za grad Osijek jer sada dim ide prema Osijeku

Plastika i dalje gori, a vjetar sada puše prema gradu Osijeku

“Dosta toga gori još, a smjer vjetra trenutno je nepovoljan za grad Osijek jer sada dim ide prema Osijeku. S Više…

VIŠE IZ KATEGORIJE

U Auro Domus poslovnicama diljem Hrvatske ti klijenti svakodnevno dobivaju nekoliko stotina ili tisuća eura. I vrlo često se iznenade činjenicom da su u zamjenu za slomljeni lančić ili ogrlicu koju ne nose godinama mogli u samo nekoliko trenutaka dobiti dovoljno sredstava za zatvore minus na tekućem računu ili si priušte nešto što su dugo željeli.

Požurite i iskoristite visoke cijene: Otkup zlata sada se najviše isplati

Biciklijada se i ove godine organizira u znak podrške nacionalnoj kampanji Hrvatskog knjižničarskog društva za osobe s teškoćama čitanja i disleksijom "I ja želim čitati"

FFOS-ova BICIKLIJADA 2024.

Izvučen je dobitnik 3.000 eura za shopping u Portanovi,  čak 50 trgovina u Portanovi nudilo je rođendanske popuste, mađioničar, disco hostese i ljudi od stakla (Mirror crew) napustili su Portanovu, velika rođendanska torta se pojela, šampanjac popio, a svih 150 nagrada koje su bile sakrivene u mnoštvu balona je pronađeno.

[FOTO] Trgovački centar Portanova proslavio 13. rođendan uz vrijedne nagrade, shopping s popustima i pregršt iznenađenja za posjetitelje