OSJEČANI

Učenici smjera Grafika i Web Dizajn – I danas šalju svoje radove inozemnim poslodavcima, a pomagali su i gradonačelničkim kandidatima

Naučili su da i od kuće bez problema mogu raditi za portugalske i turske tvrtke - Odličan feedback Erasmus + projekta "S Ruđericom po nove vještine"

Objavljeno 12.03.2024
Darija Kovačić

Kako je raditi u inozemstvu i to puno radno vrijeme u poduzećima čiji je rad usko vezan uz njihovu struku iskusili su učenici Tehničke škole i prirodoslovne gimnazije Ruđera Boškovića u okviru Erasmus + projekta „S Ruđericom po nove vještine“. Učenici 2. i 3. razreda smjera grafičar te 4. razred smjera web dizajn dva su tjedna u siječnju i veljači ove godine u portugalskom gradu Braga te turskom Dalamanu tijekom stručne prakse usavršavali svoja već stečena znanja te stjecali nova, radeći konkretne poslove, bok uz bok s tamošnjim zaposlenicima. Ovo je prvi put da je ova škola osigurala stručnu praksu i to pod vodstvom nastavnika Dinka Blaževića i Marijana Jovičića. Da je cilj postignut, pokazuje to što i po povratku u Osijek nije stalo sve na stečenom znanju i novim poznanstvima. Naime, neki učenici i danas obavljaju poslove za svoje poslodavce u inozemstvu!

Od agencija do dječjeg vrtića

– Dizajn koji radim šaljem u Tursku poslodavcu kod kojeg sam obavljala stručnu praksu i to mi je od velikog značaja, kaže učenica Dina Krolo. I nije jedina, jer primjerice, turski poslodavci u kontaktu su i s učenicom Antonijom Jerković koja im i po povratku, na njihov zahtjev, šalje svoje video i filmske uratke. Hoće li to uroditi možebitnim radom za tu tvrtku nakon završetka škole Antonija kaže da ne zna, no drago joj je što ionako hvalevrijedna stručna praksa nije ostala samo na tome, već su poslodavci s gotovo svim učenicima ostali u kontaktu. Ne čudi, jer su im tijekom dvotjedne prakse učenici bili od velike pomoći pa su čak izrađivali montaže i naljepnice za kandidate za gradonačelnika na izborima koji su tada u tom gradu bili u tijeku.

Ništa manje vrijedni nisu bili niti web dizajneri i grafičari koji su boravili u Portugalu. Radili su gotovo sve – od marketinga, do web stranica, programiranja, logotipa, kataloga, letaka i štošta drugo. U što boljem snalaženju pomoglo im je do tada stečeno iskustvo.

– Ono što sam učila u školi pomoglo mi je razumjeti kako primijeniti u praksi, a vjerujem da će mi i ubuduće biti potrebno, ispričala je učenica Marina Novoselić koja se, baš kao i učenica Marija Krolo, po prvi put susrela s klijentima, a zahvaljujući dobrom predznanju, kaže, treme nije bilo. Ističe to i Karolina Ulm kojoj je praksa omogućila uvid u rad s klijentima što će joj koristiti u budućnosti. Učenike iz Osijeka tamošnji su poslodavci odlično primili, detaljno im pojašnjavajući zadatke koje moraju izvršiti. Njihov rad, uz poslodavce, nadgledali su i njihovi nastavnici kojima je ovaj Erasmus+ projekt takve vrste prvi i polučio je, kažu, glavni cilj, a to je da učenici iz prve ruke mogu vidjeti kako nije nužno raditi za nekoga i fizički biti ondje. Dakako, puno je i ostalih prednosti ovakve stručne prakse koja nije uobičajena, ali je svakako poučna i vrijedna.

Pohvale za kompetencije

– U Portugalu su radili u devet, a u Turskoj u četiri tvrtke i ponosni smo što smo učenicima mogli priuštiti ogromno iskustvo, a što nam je i bio cilj. Uz to, nije isključena mogućnost i ponude poslova, a što se i dogodilo. Uz to, vidjeli su širinu poslova u grafičkim tvrtkama, ali i u vrtićima, agenciji za nekretnine, na televiziji i na drugim mjestima. Primjerice, u tvornici reketa prevodili su web na hrvatski jezik i trebali su otvoriti vrata hrvatske portugalskoj tvrtci. U dječjem vrtiću radili su redizajn web stranice i na taj način su vidjeli samu širinu poslova za koje se obučavaju u školi, ispričao je profesor Jovičić. I profesor Blažević složio se kako bi i ostale struke trebale osigurati prakse ovakvoga tipa. I naposljetku, no ne i manje važna jest činjenica da je feedback poslodavaca iz Portugala i Turske više nego odličan! Naime, profesori ističu kako su agencije, škole, tvrtke pa i hoteli u kojima su boravili učenici imali samo riječi hvale za mlade Osječane – od kompetencija u engleskom jeziku i u struci do razine kulture ponašanja.

– Rekli su nam da u svojim prethodnim razmjenama nisu imali kvalitetniju i bolju djecu, a što nam je velika pohvala. Naravno, u konačnici je najvažnije da su učenici ovim projektom puno dobili i tijekom dva tjedna. Osim što su obavili praksu, u svojim CV-ima upisana im je dodatna kompetencija, a što će im svakako biti od koristi pri zapošljavanju.

Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?

VEZANE VIJESTI

Riječ je o projektu vrijednom 1,25 milijuna kuna, a cilj mu je jačanje svijesti o održivom razvoju i klimatskim promjenama.

Erasmus+ okupio učenike iz Osijeka, Francuske, Španjolske i Portugala radi jačanja svijesti o klimatskim promjenama

Učitelji i učenici OŠ August Šenoa ugostili su u utorak 35 učitelja i učenika iz Francuske, Španjolske i Portugala u Više…

OŠ „Retfala“ domaćin je u ožujku gostima iz sedam različitih europskih zemalja u sklopu dvaju međunarodnih Erasmus+ KA2 projekata, Eco-Herit@ge Matters i The Power of Understanding...

Erasmus+ projekt u OŠ „Retfala“: Došli učenici i učitelji iz Portugala, Grčke, Italije i Rumunjske

Zamjenica gradonačelnika Jasenka Crnković nazočila je primanju učenika i učitelja iz Portugala, Grčke, Italije i Rumunjske u okviru Erasmus+ projekta Više…

Ideja za razmjenu mladih došla je od samih sudionika koji žele više pridonijeti očuvanju okoliša i planeta putem razmjena „zelenih“ ideja sa svojim vršnjacima iz drugih zemalja

Udruga Kreaktiva: U dva projekta sudjelovala čak 72 sudionika

Nakon uspješne provedbe čak dva Erasmus+ projekta u razdoblju od 18. –  25. srpnja 2021., Udruga Kreaktiva i njeni članovi Više…

VIŠE IZ KATEGORIJE

Predavanje će se održati u učionici 54 na Filozofskom fakultetu u Osijeku (Lorenza Jägera 9) s početkom u 18 sati te je otvoreno za javnost.

Najava predavanja izv. prof. dr. sc. Hrvoja Klasića “Ima li povijesti bez ustaša i partizana”?

Šetnja obiluje zanimljivostima za koje sigurno niste znali te pokojim iznenađenjem (op.a. pandur Mirko u lovu na vesele prolaznike).

Nova storytelling tura osječkom Tvrđom

"Šumska kraljica" je prva opera za djecu na svijetu skladana da je u cijelosti izvode djeca!

Dječja opera Šumska kraljica ponovno u Osijeku