ŽIVOT

Učinkovitost provedenih larvicidnih tretmana je 96-100 posto. Grad je spreman u slučaju novog vodnog vala

Najavljen je visoki vodni val Dunava i Drave za 9. kolovoza, što znači da pojavu prvih odraslih jedinki očekujemo nakon blagdana Velike Gospe

Objavljeno 04.08.2023
Matija Ivanković

Zamjenik gradonačelnika Dragan Vulin u petak je na konferenciji za novinare izvijestio o brojnosti komaraca na području grada Osijeka i daljnjim planovima u okviru mjera njihovog suzbijanja.

– Na dan 3. kolovoza brojnost komaraca po klopkama je relativno zadovoljavajuća. Na području Halaševa je 454, ali u usporedbi s 18 000 koliko je bilo u Sarvašu, to je zaista podnošljivo. Retfala 64, centar grada 31, Tvrđavica 28, Donji grad 15. Brojke su pod kontrolom – izvijestio je zamjenik gradonačelnika Vulin.

Podsjetio je da je posljednji adulticidni tretman proveden 19. srpnja, jer nije bilo potrebe za novim preporukama. Izdane su i tri preporuke za larvicidne tretmane na području Halaševa, vikend naselja Karašica i Pampasa, koje su provedene 1. kolovoza. Učinkovitost tih tretmana kreće se od 96 do 100 posto, a Nastavni zavod za javno zdravstvo Osječko-baranjske županije nastavlja redovito kontrolirati brojnost komaraca.

– Nažalost, najavljen je visoki vodni val Dunava i Drave za 9. kolovoza, što znači da pojavu prvih odraslih jedinki očekujemo nakon blagdana Velike Gospe. Ako do toga dođe, spremni smo larvicidno tretirati sva poplavna područja koja okružuju grad Osijek temeljem sporazuma potpisanog sa susjednim općinama. Podsjetit ću i da je Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja dalo dozvolu za larvicidni tretman Kopačkog rita i, ako dođe do ovog većeg vodnog vala, tu ćemo dozvolu i iskoristiti – rekao je Vulin.

Izvijestio je i kako je do danas provedeno 127 preporuka NZJZ-a OBŽ, za što je utrošeno 986 000 eura, što uključuje i tretmane i monitoring i nadzor.

– Sve preporuke NZJZ-a OBŽ su provedene, a tako će biti i ubuduće. Na raspolaganju ove godine imamo 1,5 milijuna eura, od čega je u proračunu Grada Osijeka osigurano 700 000 eura, Osječko-baranjska županija osigurala je 200 000 eura, a Vlada Republike Hrvatske 600 000 eura – dodao je.

– U ovim ljetnim mjesecima na području grada Osijeka i svih prigradskih naselja mogli smo provoditi sve aktivnosti na otvorenom, od sportskih, kulturnih, ali i ugodnog boravka i druženja. U slučaju potrebe osigurat ćemo dodatna sredstva, tako da naše sugrađanke i sugrađani mogu biti mirni. Borba protiv komaraca neće stati – zaključio je zamjenik gradonačelnika Vulin.

Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?

VEZANE VIJESTI

Obavljene su sve predradnje za učinkovitu borbu protiv komaraca, a natječaj za izvođača tretmana je u tijeku te će ugovori biti potpisani prije početka sezone

S rekordnih 1,9 milijuna eura Osijek spreman za novu sezonu komaraca

S rekordnih 1,9 milijuna eura Osijek i okolne općine spremni su za novu sezonu komaraca, poručio je u srijedu na Više…

Stožer i operativne snage CZ OBŽ odgovorile na sve izazove visokog vodenog vala na Dravi

Ukinuto stanje pripravnosti u OBŽ

Vodostaj rijeke Drave na području Osječko-baranjske županije već nekoliko dana je u opadanju (trenutno u Osijeku iznosi 264 cm, a Više…

Ne možemo pričati o sustavu suzbijanja najezde komaraca jer isti ne postoji, zakonska regulativa teret stavlja na jedinice lokalne samouprave koje nemaju (financijske) kapacitete za rješavanje ovog problema

Vlašić Iljkić: “Tretiranja su prekasno započela, najezda komaraca ozbiljno utječe na kvalitetu života ljudi”

Vlada je u svibnju ove godine usvojila rebalansom proračuna amandman iz redova vladajućih saborskih zastupnika i to onaj koji se Više…

VIŠE IZ KATEGORIJE

U Auro Domus poslovnicama diljem Hrvatske ti klijenti svakodnevno dobivaju nekoliko stotina ili tisuća eura. I vrlo često se iznenade činjenicom da su u zamjenu za slomljeni lančić ili ogrlicu koju ne nose godinama mogli u samo nekoliko trenutaka dobiti dovoljno sredstava za zatvore minus na tekućem računu ili si priušte nešto što su dugo željeli.

Požurite i iskoristite visoke cijene: Otkup zlata sada se najviše isplati

Biciklijada se i ove godine organizira u znak podrške nacionalnoj kampanji Hrvatskog knjižničarskog društva za osobe s teškoćama čitanja i disleksijom "I ja želim čitati"

FFOS-ova BICIKLIJADA 2024.

Izvučen je dobitnik 3.000 eura za shopping u Portanovi,  čak 50 trgovina u Portanovi nudilo je rođendanske popuste, mađioničar, disco hostese i ljudi od stakla (Mirror crew) napustili su Portanovu, velika rođendanska torta se pojela, šampanjac popio, a svih 150 nagrada koje su bile sakrivene u mnoštvu balona je pronađeno.

[FOTO] Trgovački centar Portanova proslavio 13. rođendan uz vrijedne nagrade, shopping s popustima i pregršt iznenađenja za posjetitelje