KULTURA

“Udovice” u prigodi Dana crvenih haljina

"Već treću godinu zaredom obilježavamo Dan crvenih haljina po uzoru na Amerikance, a projekt smo započeli prvi u Hrvatskoj"

Objavljeno 04.02.2021
Ivona Amidžić

Dramska premijera “Udovica” Sławomira Mrożeka u režiji Jasmina Novljakovića igrat će se u osječkom HNK u prigodi Dana crvenih haljina, a u sklopu projekta Žene u crvenom u petak, 5. veljače, u 20 sati, prenosi Radio Osijek.

“Već treću godinu zaredom obilježavamo Dan crvenih haljina po uzoru na Amerikance, a projekt smo započeli prvi u Hrvatskoj. Cilj ove međunarodne kampanje jest podizanje svijesti o važnosti prevencije, dijagnostike i kontrolekardiovaskularnih bolesti kod žena”, kaže pročelnica Upravnog odjela za zdravstvo, socijalnu skrb i hrvatske branitelje Osječko-baranjske županije Ivana Stanić.

“Udovice” (nastale 1992.), od svih se Mrožekovih tekstova ponajviše približavaju Esslinovoj definiciji teatra apsurda iz šezdesetih godina prošlog stoljeća. Riječ je o metafizičkoj drami koja u formi farse tretirasuštinu smrti, slučajnost i beznađe postojanja, ljudsku tragediju. Za Mrožeka svojstveno, radnja se odvijau simetriji, kroz likove koji su u parovima: Udovica Prva i Udovica Druga, Gospodin Prvi i Gospodin Drugikoji se uzajamno ubijaju u dvoboju. Udovica Prva nakon smrti Gospodina Prvog doznaje da ju je pokojnikvarao s Udovicom drugom i obratno. Simetriju građe ove drame samo prividno narušava Konobar koji je jedini bez para, a koji svojim monolozima komunicira s publikom te zapravo igra ulogu internog redatelja,onako kako Udovica Treća (samo prividno bez para) personificira Smrt.

“Veliki je izazov postaviti ovu predstavu u Osijeku u ovo vrijeme”, rekao je redatelj Jasmin Novljaković ističući bliskost poljskog i hrvatskog mentaliteta te primjerenost teatra apsurda upravo za ova vremena.

foto: HNK Osijek

Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?

VEZANE VIJESTI

"Sretni smo što uopće radimo, jer u većini svjetskih kazališta nema predstava. Svjesni smo svega i nije nam teško raditi probe i dvokratno i poštovati sve epidemiološke mjere"

“Dječak koji je govorio Bogu” u osječkom HNK

U HNK u Osijeku u tijeku su probe za veliku ansambl predstavu “Dječak koji je govorio Bogu”, temeljenu na istoimenom Više…

"Pozivamo sve ljude dobre volje da se odazovu akciji i sami pridonesu pomoći kupnjom ulaznice od 50 kuna na blagajni kazališta"

Humanitarni program HNK-a za stradale na Banovini

Nakon Novogodišnjeg koncerta, osječki HNK nastavio je prikupljati novac za potresom pogođene stanovnike na Banovini – do 15. siječnja traje Više…

U četvrtak, 19. studenoga u 19.30 sati

U HNK prigodni program pod nazivom „Žene Vukovara – od priče do razgovora“

Položaj žena u društvu kroz povijest nikada nije bio jednostavan i lak. Agresija. Rat. Vukovar. Kako je biti ženom u Više…

VIŠE IZ KATEGORIJE

“Lanterna: knjiga mrak rastjeruje” je besplatna edukacija namijenjena mladima od 18 do 30 godina

Svjetski savez mladih Hrvatska otvorio je prijave za književno-edukativne radionice “Lanterna: knjiga mrak rastjeruje”.

Osim filma Zašto skačem, u Kino klubu ovaj tjedan možete pogledati i mnoge druge naslove koji su na programu...

Novi filmski tjedan u kinu Urania nastavlja s projekcijom dokumentarca “Zašto skačem”

Cilj Gradske i sveučilišne knjižnice Osijek jest osnaživanje zajednice svojih korisnika

Čitateljski klub za odrasle “Matilda”