OSJEČANI

Udruga Devet Života moli za pomoć – Bolesne, napuštene, ozlijeđene, tek okoćene, sve trebaju pomoć

Grad više plaća za zbrinjavanje tijela uginulih životinja nego za zbrinjavanje i kastraciju živih

Objavljeno 18.05.2020
Ivona Amidžić

Nekoliko smo puta pisali o Udruzi Devet Života, jedinoj udruzi u Hrvatskoj koja ima mali stacionar za prijem bolesnih i ozlijeđenih mačaka. Nažalost, prostor je jako mali, kapaciteta za samo devet kaveza za oporavak.

“Izgradile smo ga od popucalih ruševnih zidova do mjesta na kojem nam zavide i neke od veterinarskih ambulanti. Činimo sve da mačke koje nemaju nikoga imaju najbolju skrb, sigurnost i mir”, kažu volonterke iz Udruge, ali dodaju: “I koliko god bile ponosne na njega, stacionar je najtužnije mjesto.”

Svaka u svom kavezu sklupčane leže najteže ozlijeđene mačke grada Osijeka. Iako su kroz povijest patile, činjenica je da se njihova patnja nastavila i do danas. Neke je pregazilo vrijeme i nemar ljudi, neke su zlostavljane, neke su gonjene nagonom završile pod kotačima automobila.

Zbog nepoštivanja Zakona o zaštiti životinja koje se događa na sve strane udruga preuzima brojne životinje te zbog toga u samo jednoj veterinarskoj ambulanti imaju trošak koji se mjesečno kreće između 8.000,00 do 15.000,00 kuna, a koji nastaje zbog velikog broja ozlijeđenih mačaka te provođenja kastracija kao prevencije u borbi protiv napuštenih.

Pored tog iznosa veliki trošak im je i hrana za mačke (kako obična, tako i medicinska) te pijesak i podlošci za bolesne i nepokretne mačke.

Grad više plaća za zbrinjavanje tijela uginulih životinja nego za zbrinjavanje i kastraciju živih

“Kako u Republici Hrvatskoj, pa tako i u Osijeku ne postoji i nema nikakva služba niti postoji sklonište koje zadovoljava i ima uvjete za držanje mačaka, tako je naša primarna zadaća postala skrb i borba za dobrobit mačaka”, kažu volonterke.

Žalosno je da jedinice lokalne samouprave u cijeloj državi “plaćaju” za mačke, ali samo kad su mrtve. Higijeničarska služba u Osijeku je tako za odvoz lešina mačaka u prošloj godini naplatila od Grada 18.720,00 kn.

“Mi nemamo kome ispostaviti račun, mi smo prisiljene moliti da nam pomognete donacijom, kako bi mogle nastaviti s radom”, žalosno mole volonterke jer muku muče iz mjeseca u mjesec.

Nije na odmet napomenuti ni da Udruga devet života broji samo pet volonterki, nema redovan izvor prihoda, financira se isključivo iz donacija i nema zaposlenih.

Detaljnije s radom Udruge možete se upoznati na:

Pomoći možete donacijom na račun ili donacijom u naravi.

Humanitarni telefon za donacije: 060/98-98-98 (6,25 kn)

Ukoliko želite donirati hranu i druge potrepštine javite nam se u inbox na Facebook stranici ili na e-mail: [email protected]

Kunski račun: HR3923400091110475218, poziv na 00 i datum
PayPal account: [email protected]
Devizni račun: Udruga za dobrobit i zaštitu mačaka i pasa “9 života” Osijek

Privredna banka Zagreb d.d. Račkoga 6, 10.000 Zagreb,

IBAN račun HR 3923400091110475218

SWIFT CODE PBZGHR2X

foto: Udruga Devet Života

Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?

VEZANE VIJESTI

Nacionalna kampanja Saveza izviđača Hrvatske „HAPPYCENTAR – Igračke nove za mirnije snove“ namijenjena djeci iz potresom pogođenih područja

Izviđački klub Javor Osijek uključio se u Nacionalnu kampanju „HAPPYCENTAR”

Projekt HAPPYCENTAR – “Igračke nove za mirnije snove” namijenjen je djeci na potresom pogođenim područjima, prenosi Radio Osijek. Donacijama građana Više…

22 zabavna dana u, za javnost zatvorenoj, grupi naučit će vas sve što trebate znati o veganstvu, uz pomoć iskusnih i stručnih mentora i nutricionista

Udruga Pobjede poziva vas na “Super izazov 22”

“Lijepo siječanjsko jutro, nedjeljno,  hladan zrak očišćen suncem mi štipa nosnice, zato brzo ulazim u toplu azilsku kuću gdje vatra Više…

"Kako je udruga postala poznatija tako se i broj dojava utrostručio, a mi ne možemo skupiti 11.000 kn samo za veterinarske troškove"

Apel za pomoć Udruge Devet Života: “Budućnost ove udruge u vašim je rukama”

Udruga Devet Života jedina je volonterska udruga na ovim prostorima koja se brine za napuštene, zlostavljane i ozlijeđene mačke, često Više…

VIŠE IZ KATEGORIJE

Projektom su razvijena četiri edukativna programa s temama prilagodbe klimatskim promjenama kroz mjere očuvanja zdravih ekosustava u istočnoj Hrvatskoj

Generacija prilagodbe: Mladi istočne Hrvatske na čelu klimatske adaptacije

Predavanje će se održati u učionici 54 na Filozofskom fakultetu u Osijeku (Lorenza Jägera 9) s početkom u 18 sati te je otvoreno za javnost.

Najava predavanja izv. prof. dr. sc. Hrvoja Klasića “Ima li povijesti bez ustaša i partizana”?

Šetnja obiluje zanimljivostima za koje sigurno niste znali te pokojim iznenađenjem (op.a. pandur Mirko u lovu na vesele prolaznike).

Nova storytelling tura osječkom Tvrđom