ŽIVOT

Udruga NE-ovisnost obilježila 20 godina rada

Za 20 godina Udruga je od grupe entuzijasta izrasla u respektabilnu organizaciju koja pokriva sva područja borbe protiv ovisnosti. Samo kroz njihov program rehabilitacije do sada je prošlo gotovo 1.100 osoba, a kroz projekte resocijalizacije i prevencije oko 5.000 osoba

Objavljeno 14.11.2023
Matija Ivanković

U dvorani Nadbiskupijskog vikarijata u Osijeku danas (14. studenoga 2023. godine) održana je prigodna svečanost povodom 20. obljetnice postojanja i rada Udruge za borbu protiv ovisnosti „NE-ovisnost“. Nazočnima su se obratili predsjednik Udruge Tomislav Mišetić, gradonačelnik Grada Osijeka Ivan Radić te zamjenik župana Osječko-baranjske županije Josip Miletić. Zaslužnim članovima Udruge i partnerima dodijeljene su zahvalnice, a potom je održana i projekcija dokumentarnog filma „20 godina Udruge NE-ovisnost“.

– Za 20 godina Udruga je od grupe entuzijasta izrasla u respektabilnu organizaciju koja pokriva sva područja borbe protiv ovisnosti. Samo kroz naš program rehabilitacije do sada je prošlo gotovo 1.100 osoba, a kroz projekte resocijalizacije i prevencije oko 5.000 osoba, na što smo izuzetno ponosni. Razvijamo se i dalje, okrećemo se novim izazovima i vrstama ovisnosti, u prvom redu mislim na ovisnost o ekranima. Isto tako radimo i na tomu da se naši djelatnici educiraju kako bi pokrili i nova područja. Bavimo se isključivo punoljetnim ovisnicima, od 18 do 65 godina, s tim da mlađe osobe dolaze uglavnom zbog ovisnosti o igricama, ekranima i modernim tehnologijama, a stariji su obično ovisnici o alkoholu. Izlaz iz ovisnosti nije jednostavan niti lak, kompleksan je to problem, ali izlaz je moguć i postoji „svjetlo na kraju tunela“ – rekao je Tomislav Mišetić, predsjednik Udruge „NE-ovisnost“.

Dodao je kako se u zadnje vrijeme bilježi blagi pad broja ovisnika o opijatima, ali se povećava broj osoba s ponašajnim ovisnostima, što će u budućnosti biti veliki problem jer još uvijek ne postoji strukturirana prevencija za to područje. – I na tom planu nastojimo dati naš doprinos, no smatram da to treba riješiti na razini države – zaključio je.

Zamjenik župana Josip Miletić čestitao je članovima Udruge na 20 godina rada, kao i udrugama koje su dodatno uključene uz rad Udruge, zahvalio im na kvalitetnom radu i svemu što su do sada napravili te poželio uspješan daljnji rad.

– Udruga „NE-ovisnost“ ima podršku Osječko-baranjske županije i imat će je i u narednom razdoblju. Važno je naglasiti da je Udruga puno toga učinila na prevenciji ovisnosti o mnogim lošim i negativnim stvarima. Zdravstvena i socijalna slika na području naše županije je relativno dobra, a naravno uvijek može biti bolja, čemu doprinose ova Udruga i druge brojne institucije. Županija im pomaže i izravnim financijskim sredstvima, ali i u organizacijskom smislu što god se može. Bitno je da oko te skupine ljudi, kojima treba pomoć, postoje stručne osobe koje će prepoznati da im ta pomoć treba te da sustav funkcionira i na tom području. Dakako, prevencijom uvijek činimo puno više nego kasnijim rješavanjem, pa želimo da prevencija bude ključ rješavanja i ovog problema – naglasio je Miletić.

Gradonačelnik Grada Osijeka Ivan Radić istaknuo je da je Udruga, nastala na entuzijazmu, izrasla u prepoznatljivu i na lokalnoj i nacionalnoj razini. – Grad Osijek dobro surađuje s Udrugom, a i u idućem razdoblju nastavljamo partnerski rad. Udruga pomaže u zapošljavanju osobama koje su se resocijalizirale, koje više nisu ovisnici, što je hvalevrijedna gesta, što je pomoć tim osobama, ali se ujedno razbija predrasude o bivšim ovisnicima – kazao je gradonačelnik.

Udruga za borbu protiv ovisnosti “NE-ovisnost” nastala je 2003. godine na inicijativu rehabilitiranih ovisnika i bavi se svim oblicima borbe protiv ovisnosti (ovisnosti o drogama i drugim opojnim sredstvima, alkoholu te kockanju/klađenju). Udruga kroz redovne aktivnosti i pojedinačne projekte pokriva sva područja borbe protiv ovisnosti, od prevencije, upućivanja na liječenje, savjetovanja i rehabilitacije ovisnika, resocijalizacije rehabilitiranih ovisnika, smanjenje šteta nastalih kao posljedica ovisnosti do zapošljavanja rehabilitiranih ovisnika.

Udruga djeluje kroz terapijsku zajednicu u Vrbici (kapacitet 34 muške osobe) te savjetovalište, stambenu zajednicu, dnevni boravak i socijalnu zadrugu NEOS u Osijeku (socijalna zadruga se bavi digitalnim tiskom i izradom suvenira, promidžbenih materijala i sličnih proizvoda, zapošljava rehabilitirane ovisnike).

Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?

VEZANE VIJESTI

Retfalačka ekipa okupljena ispred liste Tomislava Mišetića i udruge Hoćemo je s organizatorima IPA Hrvatska sekcija osnovala i prvi vrtićki malonogometni klub - Sunčica! :)

FOTO Dečki iz Retfale napravili vrtićarcima mini nogometno igralište, klinci oduševljeni!

IPA Hrvatska Sekcija, utemeljena je 2001. godine, u Malinskoj na otoku Krku. Primljena je u punopravno članstvo International Police Association Više…

Složna ekipa volontera, poduzetnika, običnih ljudi, stanovnika ove gradske četvrti koji se okupljaju oko nezavisne liste Tomislav Mišetić pomažu građanima Retfale

Nezavisna lista Tomislava Mišetića dijeli pakete i Božićnice za 47 retfalačkih obitelji

Oni pomažu starijim osobama, samcima, obiteljima u potrebi i bez primanja. To su dečki iz osječke retfale i već 4 Više…

Kako biste saznali sve najvažnije o psećoj sreći te okušali i svoju sreću u nekoj od zanimljivih igara koje su organizatori pripremili za vas, dođite (bilo sa psom ili bez) na besplatnu radionicu

Besplatna edukacija za vas i vaše ljubimce u parku za pse “Žućo”

Razna istraživanja govore u prilog tome koliko imamo benefita od života s ljubimcem. No, također bismo se trebali pitati koliko Više…

VIŠE IZ KATEGORIJE

Šarić je vodeći refrakcijski i transplantacijski kirurg s dvadesetogodišnjim iskustvom u području laserske korekcije vida te u području transplantacijske kirurgije, a iza njega je više od 25 000 zahvat

Renomirani hrvatski oftalmolog Dean Šarić poručuje: “Zbog mobitela će za 10 do 15 godina pola čovječanstva biti kratkovidno”

Lorena Balić osvojila je nagradu #BeCroactive 'Lokalni heroj' kao pojedinka, volonterka, koja je u radu s djevojčicama u dobi od 6 do 10 godina, pod kapom ŽNK Osijek i projekta 'Princeze u kopačkama'

BeCroactive – Lorena Balić je “Lokalni heroj” u 2023.

Zbivanja su grupirana na tri strane – na središnjem Trgu Svetog Trojstva dominira glavna atrakcija, koja već treću godinu nudi pogled na grad, na Dravu s tridesetak metara visine – panoramski kotač.

[FOTO] Otvoren Advent u Osijeku – Očekuje nas puno različitih programa, na različitim lokacijama