ŽIVOT

Udruga oboljelih od leukemije i limfoma skuplja plastične čepove – Što rade s njima?

Otkrivamo koji se čepovi mogu skupljati, zašto je ova akcija bitna te što se događa s čepovima nakon što ih predate Udruzi

Objavljeno 22.01.2020
Ivona Amidžić

Ako ste ikad ambalažu od pića nosili na otkup znate da većina otkupljivača traži da se skinu čepovi. Razlog tome je vrlo slaba organizacija recikliranja čepova u Hrvatskoj, čak su se donedavno vozili u Kinu na preradu. Dom zdravlja Osijek se u travnju prošle godine uključio u humanitarnu akciju „Plastičnim čepovima do skupih lijekova“, a humanitarna se akcija nastavlja i dalje. No, kakvu ulogu ovdje imaju ti čepovi?

Prikupljanje plastičnih čepova omogućuje Udruzi oboljelih od leukemije i limfoma da reciklažom čepova osiguraju financijska sredstva za nabavu skupih lijekova oboljelima od teških malignih bolesti. Za kilogram plastičnih čepova Udruga oboljelih od leukemije i limfoma dobije kunu i 20 lipa.

Javlja se pitanje gdje dalje idu ti čepovi?

Cilj ove akcije je pomoć Udruzi oboljelih od leukemije i limfoma da reciklažom prikupljenih čepova osiguraju financiranje nabave skupih lijekova oboljelima od teških malignih bolesti pri čemu treba naglasiti i doprinos očuvanju okoliša, kako recikliranje čepova u Hrvatskoj inače nije praksa.

“Naše društvo odlučili smo potaknuti na zbrinjavanje plastičnih čepova iz više razloga”, pojašnjavaju iz Udruge oboljelih od leukemije i limfoma.

Razlozi koje navode su:

  • lako ćemo ih prikupiti
  • mogu se reciklirati
  • ako se reciklirani materijali u određenom omjeru dodaju u svježi materijal preradom se postiže niža cijena proizvoda
  • želimo smanjiti emisiju raznih kancerogenih spojeva koji nastaju spaljivanjem plastike
  • slabo je razvijena prerada plastičnih čepova u Hrvatskoj (donedavno su se vozili u Kinu na preradu)

Prikupljeni čepovi se iz Doma zdravlja Osijek odvoze u prostore Osječko-baranjske županije nakon čega se dostavljaju Udruzi oboljelih od leukemije i limfoma.

Iz Udruge navode kako imaju osiguran veliki prostor za skladištenje čepova sklopivši Ugovor o suradnji s GKP Čakom iz Čakovca te imaju domaće ovlaštene otkupljivače otpadne plastike koji će preuzeti prikupljene količine plastičnog otpada (plastične čepove).

Kakvi se čepovi mogu skupljati?

U akciju se mogu uključiti svi prikupljajući SVE VRSTE plastičnih ambalažnih čepova (čepovi s boca od vode, sokova, jogurta, ulja, kave, omekšivača…), a koji se mogu odložiti u posebno označene posude Doma zdravlja Osijek na lokaciji Centar – Park kralja Petra Krešimira IV/6, prizemlje sjever (kod kioska) i prizemlje jug (kod laboratorija).

Neka druga mjesta na kojima se mogu ostaviti čepovi su:

  • Mall Osijek – prvi kat, kod Policije
  • u zgradi OBŽ-a (Županijska 4)

Čepove samostalno skupljaju i određene škole, čime ne samo da svojim učenicima stvaraju navike brige za okoliš i recikliranja, već im usađuju i vrijednosti koje promiče humanitarna pomoć.

“Ne bacajte plastične čepove, donirajte ih!” pozivaju iz Doma zdravlja optimistični kako će se i ove godine akcija pokazati plodonosnom.

Pomozimo im svi u tome!

Sve dodatne informacije o Udruzi i njenom radu možete saznati na njihovoj službenoj Facebook stranici.

foto: Facebook (screenshot – Udruga oboljelih od leukemije i limfoma)

Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?

VEZANE VIJESTI

Akcije se redovno provode, a do sada je prikupljeno ukupno 20.020 kilograma plastičnih čepova!!

Akcija sakupljanja čepova: Sakupljeno skoro 3 tone, pridružila se i PP Slatina, spektakularna rozeta…

Jučer, 23. svibnja 2022. godine, s početkom u 11 sati, u dvorištu Policijske uprave osječko-baranjske tvrtki Drava International Osijek predani Više…

"Veliko hvala našem dragom umjetniku, akademskom kiparu Nikoli Falleru, što se odazvao na ovu našu veliku avanturicu po suncu, nacrtao nam cvijet, radio s djecom i fotografirao dronom konačni rad"

(FOTO i VIDEO) Napravili spektakl! Za akciju sakupljanja čepova u OŠ Retfali složili golemu rozetu!!

U subotu, 21. svibnja 2022. godine u dvorištu Osnovne škole „Retfala“ u Osijeku održana je radionica izrade „retfalačke rozete“, odnosno Više…

Snimak dronom će poslužiti za izradu plakata za prikupljanje plastičnih čepova, koji se prikupljaju kao pomoć za kupovinu skupih lijekova preko Udruge oboljelih od leukemije i limfoma

Učenici OŠ “Retfala” prave ogromnu rozetu od raznobojnih čepova u dvorištu škole – U planu i dron!

Društvo “Naša djeca” grada Osijeka i kipar Nikola Faller u suradnji s Policijskom upravom Osječko-baranjskom, Regionalnim klubom IPA Osječko-baranjske, Plesnim Više…

VIŠE IZ KATEGORIJE

Riječ je o kongresu translacijske medicine, jednom od novijih područja u medicini koje se bavi implementacijom saznanja iz temeljnih kliničkih znanosti u kliničku praksu, a ovogodišnja tema je Pedijatrija

Osijek domaćin 5. OSCONA – međunarodnog kongresa mladih liječnika i studenata biomedicinskog područja

U Zeko-expressu bit će organiziran zabavni program, a djecu će dočekati uskrsni zeko s darovima.  Ovo je idealna prilika za sve mališane koji se nikada nisu vozili vlakom i to još s uskrsnim zekom :)

Uskoro kreće Zeko-express

Zamjenica gradonačelnika Jasenka Crnković poručila je kako Osijek kroz ovu manifestaciju, ali i cjelokupnu turističku ponudu, potvrđuje da je najuspješnija kontinentalna destinacija gradskog turizma

Uskrs u Osijeku: Najavljen bogat blagdanski [PROGRAM]