POLITIKA

Ugostiteljsko-turistička škola Osijek sredstvima EU postaje regionalni centar kompetentnosti

Ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava iznosi 71.458.878,12 kuna

  Objavljeno 28.06.2020
  Ivona Amidžić

  Ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava u iznosu 71.458.878,12 kuna u sjedištu Osječko-baranjske županije u Osijeku potpisali su ministar turizma Gari Cappelli i ravnatelj Ugostiteljsko-turističke škole Osijek Blaško Menalo.

  Riječ je o realizaciji projekta u komu je Ugostiteljsko-turistička škola imenovana za regionalni centar kompetentnosti u sektoru ugostiteljstva i turizma, jedan od šest takvih u Hrvatskoj. To je ujedno jedan od 25 projekata regionalnih centara kompetentnosti u Hrvatskoj među kojima su dva s područja naše županije (drugi je Elektrotehnička i prometna škola Osijek u sektoru elektrotehnike i računarstva). Projekt se 85 posto financira sredstvima iz Europskog socijalnog fonda, a 15 posto iz državnog proračuna, pa dodijeljena sredstva pokrivaju 100 posto prihvatljivih troškova.

  “Ovim potpisom Osječko-baranjska županija kreće u jedan sjajan projekt, a osiguranih 71 milijun kuna moraju se utrošiti do kraja 2023. godine. Na ovaj način Hrvatska pokazuje da se na turizam ne gleda samo kroz brojke nego i na kvalitetu kadrova, koji sada nedostaju Hrvatskoj”, kazao je ministar Gari Cappelli.

  Župan Ivan Anušić je naglasio kako su Osječko-baranjska županije i uopće istok Hrvatske bili i do sada rasadnik kadrova koji je u pravilu odlazio raditi na more ili dalje. – Ovim projektom želimo omogućiti da učenici koji završe ove škole i ostanu ovdje, a kada govorimo o turizmu i ugostiteljstvu mislim da će za njih uskoro ovdje biti jako puno posla, što nam je i cilj. Drago nam je što smo uspjeli osigurati sredstva za dva centra kompetencije na području naše županije, čime smo povećali kvalitetu školovanja učenika, pa ćemo imati puno kvalitetnije kadrove u budućnosti. Naša zadatak je osigurati radna mjesta kako bi ovdje ostali – rekao je župan.

  Regionalni centar kompetentnosti u ugostiteljstvu i turizmu u Osijeku provodit će projekt „VirtuOS – uspostava regionalnog centra kompetentnosti u sektoru turizma i ugostiteljstva“. Glavne aktivnosti bit će usmjerene na provedbu obrazovanja, usavršavanja i osposobljavanja u ugostiteljstvu i turizmu temeljenog na radu, a prema potrebama poslodavaca. Aktivnosti projekta provodit će se u partnerstvu s osnivačem Osječko-baranjskom županijom, Udrugom djece i mladih s poteškoćama u razvoju Zvono te s poslodavcima HUP-Zagreb d.d., Sunčane toplice d.o.o. i Palisada d.o.o. Kroz projekt je osigurana suradnja s četiri srednje strukovne škole s područja Slavonije i Baranje koje pružaju obrazovanje iz turističkog i ugostiteljskog smjera, kao i Ekonomskim fakultetom u Osijeku i Filozofskim fakultetom Osijek.

  Regionalni centar kompetentnosti će dobiti novu opremu, nove smještajne kapacitete za učenike i učitelje, više konkretne prakse za učenike, ulazak učenika u svijet rada, tijesnu suradnju s poslodavcima te edukaciju učitelja.

  Ugostiteljsko-turistička škola Osijek 19. lipnja 2020. godine potpisala je ugovor o korištenju bespovratnih sredstava s Ministarstvom regionalnog razvoja i fondova EU u iznosu od 24.214.510,51 kuna, uz 100 posto financiranje iz EU fondova. Potpisivanjem ugovora Škola dobiva sveukupno 95.673.388,63 kuna za uspostavu Regionalnog centra kompetentnosti u sektoru turizma i u ugostiteljstva.

  Elektrotehnička i prometna škola 14. veljače 2020. godine potpisala je ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava s Ministarstvom regionalnog razvoja i fondova EU u vrijednosti 29.942.296,47 kuna, a očekuje potpis ugovora za još 43.102.561,87 kuna, što će u konačnici iznositi 73.044.858,34 kune.

  foto: OBŽ

  Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?

  VEZANE VIJESTI

  Kancelarka Merkel posebno je izrazila zadovoljstvo zbog rezultata u politici proširenja EU ostvarenih tijekom hrvatskog predsjedanja

  Hrvatsko predsjedanje u okolnostima bez presedana

  Njemačka kancelarka Angela Merkel je u razgovoru s premijerom Andrejom Plenkovićem, izrazila zadovoljstvo rezultatima hrvatskog predsjedanja EU u politici proširenja Više…

  Nemogućnost održavanja fizičkih sastanaka dovela je u pitanje i samo funkcioniranje Vijeća EU

  Za dva dana završava prvo hrvatsko predsjedanje Vijećem EU

  Za dva dana završava prvo hrvatsko predsjedanje Vijećem EU, koje je u proteklih šest mjeseci uspjelo osigurati redovito funkcioniranje te Više…

  Očekuje se da će Konferencija započeti s radom nakon konačnog dogovora između europskih institucija, do kraja 2020. godine, uzimajući u obzir epidemiološke uvjete

  Vijeće EU pod predsjedanjem Hrvatske usvojilo stajalište o Konferenciji o budućnosti Europe

  Vijeće EU je pod predsjedanjem Hrvatske usvojilo stajalište o Konferenciji o budućnosti Europe za pregovore s ostalim institucijama EU, priopćila Više…

  VIŠE IZ KATEGORIJE

  Promatrat će rad izbornih povjerenstava i biračkih odbora u Hrvatskoj i u inozemstvu te rad Državnog izbornog povjerenstva

  Ove godine 7.500 promatrača koji nadziru izbore, 2016. bilo ih je više od 12.000

  "Obrisali smo stavak u kojem je bilo rečeno da zaraženi ne mogu glasati i dodali smo članak u kojem definiramo kako mogu glasati"

  Zaraženi koronavirusom će ipak moći glasati, evo uputa…

  "Tražimo otvaranje svih bitnih podataka tijela javnih vlasti građanima"

  Gong: Izbori su prilika za novi početak i izgradnju boljeg sustava