GOSPODARSTVO

Ugovor je potpisan: Imat ćemo potpuno novu Tvrđu?!

''Očekujemo strpljenje građana koji žive u Tvrđi, ali nakon toga će sigurno biti uređena na najljepši mogući način'' - istaknula je ministrica Žalac.

  Objavljeno 09.02.2019
  Antonela Verković

  Ugovor za projekt “Razvoj i unaprjeđenje osječke Tvrđe“ vrijedan 90 milijuna kuna, u petak su u Osijeku potpisali ministrica regionalnog razvoja i fondova EU Gabrijela Žalac, gradonačelnik Ivan Vrkić i ravnatelj Središnje agencije za financiranje i ugovaranje (SAFU) Tomislav Petric.

  Od 90 milijuna kuna, 64,5 milijuna kuna je bespovratnih sredstava iz EU fondova, rečeno je prilikom potpisivanja Ugovora u osječkom Muzeju Slavonije.

  Projektom se, uz ostalo, predviđa obnova kompletne infrastrukture u osječkoj povijesnoj gradskoj jezgri, sanitarne odvodnje i kanalizacije, DTK mreže i vodovodne mreže, što će izvoditi Hrvatska elektroprivreda (HEP) i HEP toplinarstvo, te postavljanje nove javne rasvjete i novo popločenje Tvrđe.

  Ministrica Žalac izjavila je kako je ovo najveći strateški projekt u sklopu osječke ITU urbane aglomeracije, za koju su predviđena ukupna sredstva od 39 milijuna eura. Radovi na obnovi kompletne infrastrukture osječke Tvrđe trebali bi potrajati oko četiri godine.

  Očekujemo strpljenje građana koji žive u Tvrđi, ali nakon toga će sigurno biti uređena na najljepši mogući način, a kulturna baština biti još ljepša i privlačnija za turiste, naglasila je Žalac.

  Kada je u pitanju sufinanciranje iz EU fondova, dodala je, na osječkom području trenutno se provode projekti vrijedni 1,4 milijarde kuna, a u Osječko-baranjskoj županiji projekti vrijedni 3,4 milijarde kuna, što govori o pojačanim aktivnostima na provedbi takvih projekata, koji bi trebali imati učinke na gospodarstvo i zapošljavanje.

   

  U kompleksu Tvrđe provodi se nekoliko projekata vrijednih 170 milijuna kuna

  Gradonačelnik Vrkić rekao je da se u povijesnom kompleksu Tvrđe trenutno provodi nekoliko projekata vrijednih oko 170 milijuna kuna. Ocijenio je kako je suradnja s Vladom i nadležnim Ministarstvom na ovakvim projektima dokaz da Osijek i Slavonija nisu zaboravljeni.

  Ravnatelj SAFU Tomislav Petric podsjetio je da je ovo, nakon započete obnove stare austro-ugarske vojne pekare i Trga Vatroslava Lisinskog, treći projekt koji se odnosi na obnovu kulturne baštine u Tvrđi, ali ujedno i najzahtjevniji, jer obuhvaća kompletnu povijesnu cjelinu i radove koje će se odvijati na oko 30 tisuća kvadratnih metara.

  Slijedi raspisivanje javnog natječaja za odabir izvođača radova, nakon čega će biti poznata vremenska dinamika projekta, a procjenjuje se da bi radovi, ovisno o procesu javne nabave, mogli početi u jesen ove godine.

  Ministrica Gabrijela Žalac i ravnatelj SAFU Tomislav Petric danas će posjetit  Beli Manastir, gdje će, uz gradonačelnika Tomislava Roba, potpisati ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava za projekte koji se financiraju iz Europskih strukturnih i investicijskih fondova u financijskom razdoblju 2014.-2020., za projekt “Izgradnja PEER centra” , u prigradskom naselju Šećerani.

  FOTO: Youtube screenshot

  Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?

  VEZANE VIJESTI

  Dva reciklažna dvorišta "Gornji grad" i "Retfala" počela su se graditi u Osijeku

  U Osijeku počela izgradnja dva reciklažna dvorišta

  Dva reciklažna dvorišta “Gornji grad” i “Retfala” počela su se graditi u utorak u Osijeku gdje je ministar zaštite okoliša i energetike Više…

  Vrkić odgovorio kako je to ''jednako kao kad bi netko u Španjolskoj pročitao da grad Osijek kupuje 'Barcelonu'''.

  Vrkić opovrgnuo nagađanja: Arriva ne ulazi u vlasničku strukturu GPP-a!

  Jučer je održana sjednica Gradskog vijeća, što je naša fotoreporterka i zabilježila. Kako je bilo? Pogledajte na fotografijama! Na sjednici Više…

  Važnost uvjeta, u kojima mali Osječani rastu i razvijaju se, prepoznata je i u pogledu potrebe za energetskom obnovom jaslica i vrtića ...

  Mihajlović: Radovi na energetskoj obnovi triju vrtića gotovi do studenog!?

  Kada se radi o kvaliteti života naših najmlađih sugrađana, gotovo da ne postoji stvar koja se ne bi našla na Više…

  VIŠE IZ KATEGORIJE

  Belišćanski HDZ-ovci motivirani, tvrde, zahtjevima zabrinutih građana grada Belišća, šalju slike šlepera sa smećem!?

  Belišće se guši u nepoznatom smeću?

  Izgradnju sufinancira Europska unija, no po projektu kojeg su radili zajednički agencija Roda ('antunovačka RRA') i općina Antunovac

  Nataša Tramišak na ‘Fejsu’ objavila kako teku radovi u Antunovcu

  Grad Osijek objavljuje javnu raspravu o prijedlogu urbanističkog plana uređenja kompleksa “Gradski vrt”

  Plan uređenja kompleksa “Gradski vrt”