GOSPODARSTVO

Ugovor je potpisan: Imat ćemo potpuno novu Tvrđu?!

''Očekujemo strpljenje građana koji žive u Tvrđi, ali nakon toga će sigurno biti uređena na najljepši mogući način'' - istaknula je ministrica Žalac.

  Objavljeno 09.02.2019
  Antonela Verković

  Ugovor za projekt “Razvoj i unaprjeđenje osječke Tvrđe“ vrijedan 90 milijuna kuna, u petak su u Osijeku potpisali ministrica regionalnog razvoja i fondova EU Gabrijela Žalac, gradonačelnik Ivan Vrkić i ravnatelj Središnje agencije za financiranje i ugovaranje (SAFU) Tomislav Petric.

  Od 90 milijuna kuna, 64,5 milijuna kuna je bespovratnih sredstava iz EU fondova, rečeno je prilikom potpisivanja Ugovora u osječkom Muzeju Slavonije.

  Projektom se, uz ostalo, predviđa obnova kompletne infrastrukture u osječkoj povijesnoj gradskoj jezgri, sanitarne odvodnje i kanalizacije, DTK mreže i vodovodne mreže, što će izvoditi Hrvatska elektroprivreda (HEP) i HEP toplinarstvo, te postavljanje nove javne rasvjete i novo popločenje Tvrđe.

  Ministrica Žalac izjavila je kako je ovo najveći strateški projekt u sklopu osječke ITU urbane aglomeracije, za koju su predviđena ukupna sredstva od 39 milijuna eura. Radovi na obnovi kompletne infrastrukture osječke Tvrđe trebali bi potrajati oko četiri godine.

  Očekujemo strpljenje građana koji žive u Tvrđi, ali nakon toga će sigurno biti uređena na najljepši mogući način, a kulturna baština biti još ljepša i privlačnija za turiste, naglasila je Žalac.

  Kada je u pitanju sufinanciranje iz EU fondova, dodala je, na osječkom području trenutno se provode projekti vrijedni 1,4 milijarde kuna, a u Osječko-baranjskoj županiji projekti vrijedni 3,4 milijarde kuna, što govori o pojačanim aktivnostima na provedbi takvih projekata, koji bi trebali imati učinke na gospodarstvo i zapošljavanje.

   

  U kompleksu Tvrđe provodi se nekoliko projekata vrijednih 170 milijuna kuna

  Gradonačelnik Vrkić rekao je da se u povijesnom kompleksu Tvrđe trenutno provodi nekoliko projekata vrijednih oko 170 milijuna kuna. Ocijenio je kako je suradnja s Vladom i nadležnim Ministarstvom na ovakvim projektima dokaz da Osijek i Slavonija nisu zaboravljeni.

  Ravnatelj SAFU Tomislav Petric podsjetio je da je ovo, nakon započete obnove stare austro-ugarske vojne pekare i Trga Vatroslava Lisinskog, treći projekt koji se odnosi na obnovu kulturne baštine u Tvrđi, ali ujedno i najzahtjevniji, jer obuhvaća kompletnu povijesnu cjelinu i radove koje će se odvijati na oko 30 tisuća kvadratnih metara.

  Slijedi raspisivanje javnog natječaja za odabir izvođača radova, nakon čega će biti poznata vremenska dinamika projekta, a procjenjuje se da bi radovi, ovisno o procesu javne nabave, mogli početi u jesen ove godine.

  Ministrica Gabrijela Žalac i ravnatelj SAFU Tomislav Petric danas će posjetit  Beli Manastir, gdje će, uz gradonačelnika Tomislava Roba, potpisati ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava za projekte koji se financiraju iz Europskih strukturnih i investicijskih fondova u financijskom razdoblju 2014.-2020., za projekt “Izgradnja PEER centra” , u prigradskom naselju Šećerani.

  FOTO: Youtube screenshot

  Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?

  VEZANE VIJESTI

  Vraćanje duga Vinkovcima: izgradnja nove vinkovačke knjižnice - nekadašnja izgorjela u Domovinskom ratu i nikad nije izgrađena nova

  Više od 16 milijuna kuna za kulturne projekte u Vukovarsko-srijemskoj županiji

  Ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek najavila je u utorak tijekom radnog posjeta Vukovarsko-srijemskoj županiji ulaganje u ovoj godini više od Više…

  Prosjek predanih zahtjeva za izradu vozačkih dozvola je 50-ak zahtjeva na dan, a u ponedjeljak ih je za cijelu PU vukovarsko-srijemsku bilo 84

  Vinkovci: Nakon nesreće ministrice Žalac navala na vozačke dozvole

  U ponedjeljak, prvoga radnog dana ovog tjedna, nakon subotnje prometne nesreće u kojoj je ministrica Gabrijela Žalac u Vinkovcima bez valjane vozačke dozvole automobilom Više…

  Vrkić je rekao da je dosad gradska uprava u Tvrđu uložila 170 milijuna kuna

  Dva milijuna eura za centar za posjetitelje Tvrđe

  Pročelnica osječkoga Upravnog odjela za programe Europske unije Kornelija Mlinarević najavila je da bi Osijek u sljedeće dvije godine trebao Više…

  VIŠE IZ KATEGORIJE

  Udahnuli nekoliko puta, restartirali računalo ... a onda?

  PC anarhija – što kada vas računalo ne sluša?

  Kako to već biva kad ste roditelj - i za Uskrs darivate djecu tj. kupujete igračke koje nosi zec :D

  Što pokloniti našim najdražima za Uskrs? Mi znamo!

  Eon Lighting ima sve potrebne mogućnosti osvjetljenja

  Novootvorena trgovina EON Lighting u Mallu Osijek