GOSPODARSTVO

Ugovor je potpisan: Imat ćemo potpuno novu Tvrđu?!

''Očekujemo strpljenje građana koji žive u Tvrđi, ali nakon toga će sigurno biti uređena na najljepši mogući način'' - istaknula je ministrica Žalac.

    Objavljeno 09.02.2019
    Antonela Verković

    Ugovor za projekt “Razvoj i unaprjeđenje osječke Tvrđe“ vrijedan 90 milijuna kuna, u petak su u Osijeku potpisali ministrica regionalnog razvoja i fondova EU Gabrijela Žalac, gradonačelnik Ivan Vrkić i ravnatelj Središnje agencije za financiranje i ugovaranje (SAFU) Tomislav Petric.

    Od 90 milijuna kuna, 64,5 milijuna kuna je bespovratnih sredstava iz EU fondova, rečeno je prilikom potpisivanja Ugovora u osječkom Muzeju Slavonije.

    Projektom se, uz ostalo, predviđa obnova kompletne infrastrukture u osječkoj povijesnoj gradskoj jezgri, sanitarne odvodnje i kanalizacije, DTK mreže i vodovodne mreže, što će izvoditi Hrvatska elektroprivreda (HEP) i HEP toplinarstvo, te postavljanje nove javne rasvjete i novo popločenje Tvrđe.

    Ministrica Žalac izjavila je kako je ovo najveći strateški projekt u sklopu osječke ITU urbane aglomeracije, za koju su predviđena ukupna sredstva od 39 milijuna eura. Radovi na obnovi kompletne infrastrukture osječke Tvrđe trebali bi potrajati oko četiri godine.

    Očekujemo strpljenje građana koji žive u Tvrđi, ali nakon toga će sigurno biti uređena na najljepši mogući način, a kulturna baština biti još ljepša i privlačnija za turiste, naglasila je Žalac.

    Kada je u pitanju sufinanciranje iz EU fondova, dodala je, na osječkom području trenutno se provode projekti vrijedni 1,4 milijarde kuna, a u Osječko-baranjskoj županiji projekti vrijedni 3,4 milijarde kuna, što govori o pojačanim aktivnostima na provedbi takvih projekata, koji bi trebali imati učinke na gospodarstvo i zapošljavanje.

     

    U kompleksu Tvrđe provodi se nekoliko projekata vrijednih 170 milijuna kuna

    Gradonačelnik Vrkić rekao je da se u povijesnom kompleksu Tvrđe trenutno provodi nekoliko projekata vrijednih oko 170 milijuna kuna. Ocijenio je kako je suradnja s Vladom i nadležnim Ministarstvom na ovakvim projektima dokaz da Osijek i Slavonija nisu zaboravljeni.

    Ravnatelj SAFU Tomislav Petric podsjetio je da je ovo, nakon započete obnove stare austro-ugarske vojne pekare i Trga Vatroslava Lisinskog, treći projekt koji se odnosi na obnovu kulturne baštine u Tvrđi, ali ujedno i najzahtjevniji, jer obuhvaća kompletnu povijesnu cjelinu i radove koje će se odvijati na oko 30 tisuća kvadratnih metara.

    Slijedi raspisivanje javnog natječaja za odabir izvođača radova, nakon čega će biti poznata vremenska dinamika projekta, a procjenjuje se da bi radovi, ovisno o procesu javne nabave, mogli početi u jesen ove godine.

    Ministrica Gabrijela Žalac i ravnatelj SAFU Tomislav Petric danas će posjetit  Beli Manastir, gdje će, uz gradonačelnika Tomislava Roba, potpisati ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava za projekte koji se financiraju iz Europskih strukturnih i investicijskih fondova u financijskom razdoblju 2014.-2020., za projekt “Izgradnja PEER centra” , u prigradskom naselju Šećerani.

    FOTO: Youtube screenshot

    Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?

    VEZANE VIJESTI

    Ugovor o zakupu državnog prostora sklapa se s najboljim ponuditeljem na vrijeme od 10 godina, a natječaj je otvoren do 27. listopada 2023. do 12 sati. 

    Državne nekretnine daju u zakup 34 poslovna prostora na deset godina

    Državne nekretnine raspisale su javni natječaj za zakup 34 poslovna prostora u Zagrebu, Bjelovaru, Bakru, Karlovcu, Matuljima, Osijeku i Rijeci. Više…

    Osim povećanja broja operacija i letova, danas je centralni događaj obnova putničke zgrade, koja je izgrađena davne 1980. Obnove će biti ne samo vizualna već i energetska i tehnička obnova

    Obnavlja se i rekonstruira putnički terminal Zračne luke Osijek

    Sporazum za izvođenje radova gradnje putničkog terminala Zračne luke Osijek, vrijedan 11,3 milijuna eura , potpisan je u utorak između Više…

    Prvi kontakt s putnikom koji dolazi u Osijek i Osječko-baranjsku županiju sada je jedna prekrasna zgrada po svom izvornom obliku koji je bio prije 125 godina

    [FOTO] obnovljena zgrada željezničkog kolodvora

    Završila je obnova zgrade osječkog željezničkog kolodvora, vrijedna oko četiri milijuna eura (bez PDV-a), a u četvrtak su je obišli Više…

    VIŠE IZ KATEGORIJE

    Svaki poduzetnički pothvat započinje dobrom poslovnom idejom. No, poduzetničkih ideja je bezgranično puno, a uspješne pothvate od neuspješnih dijeli – realizacija

    Od ideje do realizacije – novi besplatni seminar za poduzetnike

    Za posjetitelje je otvoren sva tri dana od 10.00 do 19.00 sati, a ponuđena im je kvalitetna oprema za lov i ribolov, kao i prezentacije ponude lovišta i ribolovnih mjesta i uvjeta, natjecanja u pripremi fiša, lovačkog čobanca i drugih jela jedinstvenih okusa, izložbe lovačkih pasa, izložbe fotografija, dakako uz bogatu eno i gastro ponudu

    [FOTO] U Gospodarskom centru OBŽ otvoren 19. Sajam lova, ribolova i turizma SALORI

    Pripreme za proslavu rođendana Portanove krenule. U tijeku je nagradna igra u kojoj jednu/jednoga od vas očekuje besplatan shopping u vrijednosti 3.000 eura!

    Uputite se u Portanovu jer je svaki vaš račun prilika za osvojiti 3000 eura!