GOSPODARSTVO

Ugovor je potpisan: Imat ćemo potpuno novu Tvrđu?!

''Očekujemo strpljenje građana koji žive u Tvrđi, ali nakon toga će sigurno biti uređena na najljepši mogući način'' - istaknula je ministrica Žalac.

  Objavljeno 09.02.2019
  Antonela Verković

  Ugovor za projekt “Razvoj i unaprjeđenje osječke Tvrđe“ vrijedan 90 milijuna kuna, u petak su u Osijeku potpisali ministrica regionalnog razvoja i fondova EU Gabrijela Žalac, gradonačelnik Ivan Vrkić i ravnatelj Središnje agencije za financiranje i ugovaranje (SAFU) Tomislav Petric.

  Od 90 milijuna kuna, 64,5 milijuna kuna je bespovratnih sredstava iz EU fondova, rečeno je prilikom potpisivanja Ugovora u osječkom Muzeju Slavonije.

  Projektom se, uz ostalo, predviđa obnova kompletne infrastrukture u osječkoj povijesnoj gradskoj jezgri, sanitarne odvodnje i kanalizacije, DTK mreže i vodovodne mreže, što će izvoditi Hrvatska elektroprivreda (HEP) i HEP toplinarstvo, te postavljanje nove javne rasvjete i novo popločenje Tvrđe.

  Ministrica Žalac izjavila je kako je ovo najveći strateški projekt u sklopu osječke ITU urbane aglomeracije, za koju su predviđena ukupna sredstva od 39 milijuna eura. Radovi na obnovi kompletne infrastrukture osječke Tvrđe trebali bi potrajati oko četiri godine.

  Očekujemo strpljenje građana koji žive u Tvrđi, ali nakon toga će sigurno biti uređena na najljepši mogući način, a kulturna baština biti još ljepša i privlačnija za turiste, naglasila je Žalac.

  Kada je u pitanju sufinanciranje iz EU fondova, dodala je, na osječkom području trenutno se provode projekti vrijedni 1,4 milijarde kuna, a u Osječko-baranjskoj županiji projekti vrijedni 3,4 milijarde kuna, što govori o pojačanim aktivnostima na provedbi takvih projekata, koji bi trebali imati učinke na gospodarstvo i zapošljavanje.

   

  U kompleksu Tvrđe provodi se nekoliko projekata vrijednih 170 milijuna kuna

  Gradonačelnik Vrkić rekao je da se u povijesnom kompleksu Tvrđe trenutno provodi nekoliko projekata vrijednih oko 170 milijuna kuna. Ocijenio je kako je suradnja s Vladom i nadležnim Ministarstvom na ovakvim projektima dokaz da Osijek i Slavonija nisu zaboravljeni.

  Ravnatelj SAFU Tomislav Petric podsjetio je da je ovo, nakon započete obnove stare austro-ugarske vojne pekare i Trga Vatroslava Lisinskog, treći projekt koji se odnosi na obnovu kulturne baštine u Tvrđi, ali ujedno i najzahtjevniji, jer obuhvaća kompletnu povijesnu cjelinu i radove koje će se odvijati na oko 30 tisuća kvadratnih metara.

  Slijedi raspisivanje javnog natječaja za odabir izvođača radova, nakon čega će biti poznata vremenska dinamika projekta, a procjenjuje se da bi radovi, ovisno o procesu javne nabave, mogli početi u jesen ove godine.

  Ministrica Gabrijela Žalac i ravnatelj SAFU Tomislav Petric danas će posjetit  Beli Manastir, gdje će, uz gradonačelnika Tomislava Roba, potpisati ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava za projekte koji se financiraju iz Europskih strukturnih i investicijskih fondova u financijskom razdoblju 2014.-2020., za projekt “Izgradnja PEER centra” , u prigradskom naselju Šećerani.

  FOTO: Youtube screenshot

  Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?

  VEZANE VIJESTI

  Osječko-baranjska županija je najuspješnija hrvatska županija u energetskoj obnovi javnih zgrada

  Počinje energetska obnova još 10 zgrada u Osječko-baranjskoj županiji

  Župan Osječko-baranjske županije Ivan Anušić potpisao je ugovore za radove na energetskoj obnovi 10 zgrada javne namjene u okviru projekta Energetska Više…

  Tradicionalna manifestacija još od 2014. godine... Znamo i zašto ;)

  Polako se bliži večer vina i umjetnosti u Tvrđi

  Večer vina & umjetnosti manifestacija je koja se već tradicionalno održava od 2014. godine u osječkoj Tvrđi (Kazamat). Jedna je Više…

  Na što se sve planira potrošiti 17 milijuna kuna?

  Osijek vraća mladost OŠ Mladost!

  Uskoro će započeti radovi na OŠ Mladost na Sjenjaku koja je izgrađena početkom 80-ih godina prošlog stoljeća, a koju tijekom Više…

  VIŠE IZ KATEGORIJE

  Trenutno raspoloživa radna mjesta, po odabiru stručnjaka sa specijaliziranog portala za traženje poslova – Posao.hr-a

  Poslovi, poslovi: Tražite posao? Donosimo novitete iz Posao.hr ‘kuhinje’

  Niža cijena zakupnine svakako je stimulativna ordinacijama za obavljanje zdravstvene djelatnosti u slabije razvijenim, ruralnim područjima

  Zakup ordinacija za liječnike na području Osječko-baranjske županije već od 1 kune