ŽIVOT

Ukop uvodi 50% popusta na staklene lampione radi očuvanja okoliša

Plastični lampioni su problematični za recikliranje zbog parafina - Korištenje staklenih lampiona jeftinije je i bolje za okoliš!

Objavljeno 14.06.2019
Ivona Amidžić

Cijeli naš planet zagađen velikim količinama plastike koje stvaraju sve veći problem iz dana u dan. Što se tiče lampiona na grobljima radi se o velikom zagađenju plastikom.

Na samim grobljima najveća količina plastike potiče od ostataka lampiona, koje građani stavljaju na grobna mjesta. Kako bi pokušali smanjiti količinu te plastike, Ukop će svoj doprinos, kao gradska tvrtka, dati staklenim lampionima koje stavljaju na tržište po akcijskim cijenama.

Od sljedeće srijede pa do kraja rujna svake će srijede biti aktivan popust na staklene lampione u visini od 50%.

“Smatramo da će ta akcija dati građanima mogućnost da lakše prijeđu s plastičnih na staklene lampione koji daleko manje zagađuju okoliš. Svake srijede u našoj cvjećarnici Centar i u našoj cvjećarnici Sveta Ana, građani će imati popust na sve vrste staklenih lampiona. Tih lampiona u ponudi imamo velik broj čija je cjenovna kategorija od 14 pa do 130 kuna, ovisno o veličini”, navodi direktor osječkog komunalnog poduzeća Ukop, Hrvoje Ostrički.

Bitna za građane, osim ekološke osvještenosti, je i činjenica kako je korištenje staklenih lampiona u pravilu jeftinije od korištenja plastičnih.

“Ako usporedimo, cijena jednog staklenog lampiona je 14 kuna. S akcijskom cijenom od 50% njegova cijena pada na sedam kuna. U njega ide uložak koji košta pet kuna i na temelju samo četiri upotrebe, tj. četiri uloška, sveukupna cijena iznosi 27 kuna. Plastični lampion slične veličine košta osam kuna, uložak se ne može mijenjati tako da za četiri upotrebe treba kupiti četiri lampiona od kojih svaki košta 8 kuna, što za četiri upotrebe iznosi 32 kune”, ističe Ostrički.

Vidi se ušteda od pet kuna kod korištenja staklenog lampiona i četiri puta manje otpada samo na ovom primjeru, gdje je lakše reciklirati jedan stakleni nego četiri plastična lampiona.

“I dalje se u pravilu većinom kupuju plastični lampioni. To je stvar navike ljudi. Baš zato radimo ovu akciju, kako bismo podigli svijest i pokušali promijeniti navike naših korisnika. Naš dugoročni cilj jest istisnuti plastične lampione iz prodaje, ali za sada ih i dalje imamo u ponudi. Osim staklenih i plastičnih imamo i baterijske lampione koji koštaju od 20 do 40 kuna i njihovo je trajanje 150 dana. U budućnosti u ponudu namjeravamo staviti i lampione koji se napajaju sunčevom energijom, tj. solarne lampione. To je isto jedno rješene koje je isplativo, a čuva okoliš”, dodaje Ostrički.

Po procjeni se godišnje na 20 groblja skupi otprilike 2.000 do 2.200 kubičnih metara otpada isključivo od lampiona!

Ostrički napominje kako je otpad od plastičnih lampiona specifična vrsta otpada. To je plastika koja je zagađena parafinom i vrlo je problematična za obradu, odnosno za recikliranje.

“Da se korištenje plastike smanji za samo 10-20% to bi bio jako veliki uspjeh, ali vidjet ćemo kako će ova akcija proći kod građana”, završava Ostrički.

ukop_6_14062019_osijeknews

Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?

VEZANE VIJESTI

McDonald's Hrvatska predstavio je nove papirnate slamke, držače za balone i novu čašu bez plastičnog poklopca za McFlurry sladoled...

McDonald’s uvodi papirnate slamke – Do 2025. godine koristit će isključivo recikliranu ambalažu

McDonald’s Hrvatska predstavio je nove papirnate slamke, držače za balone i novu čašu bez plastičnog poklopca za McFlurry sladoled kao Više…

Provjerite popuste u cvjećarnicama i prilagođeno radno vrijeme

Završene pripreme groblja za blagdan Svih svetih – postavljene i dodatne kamere

Iz Ukopa javljaju kako su završene pripreme groblja za nadolazeći blagdan Svih svetih: na svim je grobljima trava pokošena, stabla Više…

Znanstvenici su se usredotočili na proučavanje bipolarnog poremećaja, teške depresije, poremećaja osobnosti, shizofrenije, epilepsije i Parkinsonove bolesti

Mentalne bolesti češće na područjima s onečišćenim zrakom

Zagađenje zraka može povećati rizik od ozbiljnih mentalnih bolesti kao što je depresija, otkrili su znanstvenici u novoj studiji koja Više…

VIŠE IZ KATEGORIJE

Danas ju redovito gledamo na malim ekranima :D

Prepoznajete li djevojčicu sa slike?

Bolovi u vratnom dijelu kralježnice jedan su od vodećih uzroka invalidnosti u svijetu

Pravi uzrok bolova u vratu nema baš veze s lošim držanjem

Znate kako Facebook diše, a zanima vas digitalni marketing? Onda je ovo predavanje za vas!

“Kako pisati statuse na Facebooku i od toga zarađivati?” (13.11. u 18)