ŽIVOT

Ukrajinska bespilotna letjelica Tupolev 141 pala u Zagrebu?

Stručnjak: Rogoway vjeruje da se dron Tu-141 ozbiljno pokvario te od Ukrajine prešao preko cijele Mađarske ili dijelova susjednih zemalja sve do Hrvatske.

Objavljeno 11.03.2022
Petar Tauković

Malo iza 23 sata sinoć u velikom dijelu grada čuo se glasan prasak. Ubrzo se otkrilo kako je na Jarunskoj cesti, kod Studentskog doma Stjepan Radić, nešto udarilo u zemlju i stvorilo veliki krater. U tlu su ostali dijelovi konstrukcije za koje se ispostavilo da, po svemu sudeći, pripadaju letjelici.

Policija provodi očevid nakon što je jutros oko 03:00 sata dobila dojave građana o glasom prasku na području Jaruna.

Na mjesto dojave su žurno upućene policijske ophodnje koje su na zelenoj površini na adresi Jarunska bb pronašli krater, dok su u široj zoni pronašli dva padobrana, za koje smo također prethodno zaprimili dojave građana – naveli su iz policije te dodali:

– Na terenu su policijski timovi specijalizirani za postupanje i reagiranje kod ovakve vrste događaja te u ovom trenutku nema razloga za uznemirenost građana. Također, pozivaju građane da putem društvenih mreža ne dijele snimke i fotografije s mjesta događaja.

Svjedoci pada

Očevici su rekli kako je nešto s neba palo u zemlju, a te dojave su oko 3 sata iza ponoći potvrdili iz policije.

“Bio sam u sobi, čuo sam eksploziju. Prvo sam mislio da je bomba pala. Prvi sam paviljon do toga, bio je ogroman dim koji se širio. Ljudi su bježali i vrištali. Užasno je grunulo, tako da sam mislio da bombe padaju. Izašli smo, bojali smo se da nije netko stradao”, ispričao je jedan student za Index.

Kazao je kako se u zraku odmah osjećao jak neugodan miris.

“Nisam nikada osjetio takav smrad, čovjek koji je bio u vojsci je rekao da je to smrad zapaljenog kerozina”, rekao je za Index student koji je nakon praska došao na mjesto eksplozije iz Studetskog doma koji se nalazi nekoliko stotina metara dalje.

Indexov reporter razgovarao je s još jednim svjedokom.

Svjedok je rekao kako se prvo čulo kako nešto dolijeće velikom brzinom. Zatim je grunula eksplozija, a potom se, kaže očevidac, digao oblak dima, zemlje i zrakom se proširio jak smrad.
“Hvala bogu da sam živa”

U Facebook grupi “SD Stjepan Radić” svjedoci opisuju svoja iskustva. “Kažu da je avion pao i da je viđen jedan padobranac. Ništa potvrđeno zasad. Nema ni ozlijeđenih koliko se zna”, napisao je jedan svjedok.

“Ne znam što je bilo, ali eksplodiralo je dva metra od mene. Hvala Bogu što sam živa”, napisala je jedna studentica.

Išli smo prema domu kad smo vidjeli da nešto pada, rekao je student za HRT.

Stručnjak za vojnu avijaciju: Vjerujem da je to bespilotna letjelica Tu-141 i da je stigla iz Ukrajine

No na to pitanje možda je dao odgovor Tyler Rogoway, stručnjak za vojnu avijaciju i urednik rubrike The War Zone na portalu The Drive. Napisao je kako je detaljno proučio vizualne dokaze s fotografija i snimki iz Zagreba te da snažno vjeruje da se u glavnom gradu Hrvatske srušio Tu-141, bespilotna izviđačka letjelica. Rogoway vjeruje da se dron Tu-141 ozbiljno pokvario te od Ukrajine prešao preko cijele Mađarske ili dijelova susjednih zemalja sve do Hrvatske.

Objavljeno je da je Ukrajina posljednjih dana puštala u rad brze bespilotne letjelice iz sovjetskog doba nakon ruske invazije na zemlju. Ukrajina je jedini poznati trenutni operater Tu-141, piše Rogoway. Kaže kako je na tajanstveni pad u Zagrebu i mogućnost da se radi o bespilotnoj letjelici iz Ukrajine prvi upozorio tviteraš Darkstar_OSINT te da su u pregledu olupine i dostupnih izvješća zaključili da samo jedna letjelica odgovara dijelovima pronađenima u Zagrebu te da se radi o Tu-1421.

Jedno krilo je, piše dalje, ostalo uglavnom netaknuto, što je omogućilo potvrdu slutnje da se radi upravo u tom dronu. “Ipak, činjenica da je ovaj dron odletio tako daleko od kursa istovremeno je zbunjujuća i alarmantna. Ali to ne bi bio prvi gubitak Tu-141 u ratu. Još jedan je pao u Ukrajini prije samo nekoliko dana”, piše Rogoway.

Tu-141 je fascinantan komad hardvera iz sovjetske ere koji je Ukrajina nadogradila i učinila korisnim nakon invazije na Krim 2014. Zrakoplov je više krstareći projektil nego tradicionalna bespilotna letjelica, raketno se lansira i leti na unaprijed određenom kursu, pojašnjava se na The War Zone.

Ako se ova nagađanja doista pokažu točnima, pad sovjetske bespilotne letjelice korištene u Ukrajini na Zagreb bio bi jedan od najbizarnijih događaja dosad u ratu Rusije i Ukrajine.

Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?

VEZANE VIJESTI

Akcijsko slikanje je vrsta umjetnosti koja na ovim prostorima nije zastupljena zbog samog načina izvedbe. U akcijskom slikanju ne postoje oblici, ne postoje slikarska pravila, a ono što je u prvom planu jest osoba koja slika i način na koji ona stvara tu sliku.

Bivši vojnik postao umjetnik, a svoje znanje širi i na druge! Upoznajte Martina koji je vojsku zamijenio ateljeom i bojama

Martin Lešković ima tek 23 godine, ali po onome čime se bavi i što je sve radio, usudili bismo se Više…

Ovogodišnje izdanje najutjecajnijeg gaming eventa u regiji i jednog od najvećih gaming sajmova na svijetu priprema najatraktivniji i najnoviji gaming sadržaj

Najatraktivniji gaming sadržaj čeka vas na velikom Reboot InfoGameru 2023 powered by A1

Reboot InfoGamer 2023 powered by A1 počinje ovaj četvrtak u 10:00, a u paviljonima 8A, 9 i 11A Zagrebačkog velesajma Više…

Pizza Festival u Zagrebu, dobra glazba, osvježavajuća pića i mirisne pizze - recept za super provod. Možemo li i mi napraviti pizza festival u Osijeku?

[FOTO] U Zagrebu otvoren festival najpopularnijeg jela na svijetu – Pizza festival

Slasne pizze, odlična glazba i rashlađena pića igraju glavnu ulogu u novoj gastro avanturi koja se od četvrtka, 23.6. do Više…

VIŠE IZ KATEGORIJE

Portanova ne radi na Uskrs i uskrsni ponedjeljak ali sve do petka 29. ožujka u Portanovi popularni Zecoš koji u periodu od 17 do 19 sati vrijeme provodi u šetnji Portanovom i druženju s najmlađim posjetiteljima.

Uskršnja kupovina u Portanovi

Među prvima u svijetu: Istraži putovanje budućnosti i pridruži se testiranju DTC-a uz podršku MUP-a i AKD-a

Putuj svijetom uz putovnicu u mobitelu

Na Trgu Sv. Trojstva u Tvrđi Majstori kotlića Slavonije i Baranje za građane će pripremati 2000 porcija fiš-paprikaša

Na Veliki petak tradicionalna podjela fiš paprikaša