ŽIVOT

Umirući domobran Šokčevićeve 78. pukovnije odlazi na Facelift u Zagreb

Spomenik umirućem domobranu koji se nalazi u Parku kralja Držislava danas je skinut te odlazi na restauraciju u Zagreb...

Objavljeno 04.10.2022
Iven Jurić

Spomenik Umirućem domobranu Šokčevićeve 78. pukovnije kolokvijalno poznatiji kao Spomenik umirućem vojniku koji se nalazi u Parku kralja Držislava danas je skinut te će biti transportiran na restauraciju u Zagreb, u Osijek će se vratiti za dva mjeseca.

Na incijativu ravnatelja Muzeja likovnih umjetnosti u suradnji Muzeja Slavonije, OBŽ-a i Grada Osijeka spomenik je maknut.

Kipar Robert Frangeš Mihanović 1897. godine za Osijek je izradio spomenik palim vojnicima Šokčevićeve pukovnije. Spomenik je nekoliko puta mijenjao mjesto, a 1945. je uklonjen zbog naziva, simbolike i poruke.

Kada je kip otkriven 1898., dobio je niz pohvala, a danas se smatra jednim od najznačajnijih javnih spomenika hrvatske moderne i prvom impresionističkom skulpturom u hrvatskoj umjetnosti.

Spomenik je izliven u svijetloj nepatiniranoj bronci, a postavljen je na visoko kameno postolje. Skulptura je oblikovana u dinamičnoj kompoziciji koja prikazuje trenutak ranjavanja vojnika. Na skulpturi se isprepliću elementi secesije, simbolizma i impresionizma.

U Osijek je vraćen 1964. godine i postavljen u dvorište današnjeg Muzeja likovnih umjetnosti. Restauriran je 1991. za izložbu “Tisuću godina Hrvatske skulpture”, a od 1996. godine se nalazi u Parku kralja Držislava.

Završetak restauracije je 30. listopada 2022. godine, predviđeno je da se Spomenik vrati na originalnu poziciju u Perivoj kralja Tomislava.

Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?

VEZANE VIJESTI

Na festivalu će se provesti 20 radionica i demonstrativnih aktivnosti iz područja znanosti, tehnologije, inženjerstva, umjetnosti i matematike, a u sklopu njih brojne zanimljive aktivnosti

[NAJAVA] STEAM festival za djecu

Udruga STEAM centar u subotu, 10. lipnja organizira festival za djecu od 4 do 14 godina pod nazivom STEAM fest. Festival  Više…

Sajam antikviteta održava se svake prve subote u mjesecu i postao je tradicija, a jeste li znali da je on prvi puta održan davne 2005. godine?

Sajam antikviteta čeka vas i sutra na starom mjestu, tamo gdje nostalgija počinje

Svake prve subote u mjesecu od 9 do 14 sati posjetite Park kralja Držislava te na mnoštvu štandova pronađite unikatne Više…

Slikanje na otvorenom održat će se u subotu od 10 do 14 sati

Umjetnost u Parku kralja Držislava

U subotu, 08. svibnja 2021. godine, od 10 do 14 sati u Parku kralja Držislava, Udruga za razvoj zajednice KREAKTIVA Više…

VIŠE IZ KATEGORIJE

Izvučen je dobitnik 3.000 eura za shopping u Portanovi,  čak 50 trgovina u Portanovi nudilo je rođendanske popuste, mađioničar, disco hostese i ljudi od stakla (Mirror crew) napustili su Portanovu, velika rođendanska torta se pojela, šampanjac popio, a svih 150 nagrada koje su bile sakrivene u mnoštvu balona je pronađeno.

[FOTO] Trgovački centar Portanova proslavio 13. rođendan uz vrijedne nagrade, shopping s popustima i pregršt iznenađenja za posjetitelje

Jesi li se ikada osjećao/a diskriminirano/a zbog svog rodnog identiteta, ili si možda svjedočio/la takvom ponašanju u profesionalnom ili društvenom okruženju? Što misliš o suzama? Je li normalno da dečki plaču?

“Uđi u moje konversice” – radionica Info centra za mlade

Motociklisti će se okupiti u caffe baru B.M.W. (Vukovarska cesta 152) od 8, 30 sati, a polazak za Aljmaš organiziranom defileu je predviđen u 10,00 sati.

Blagoslov motora i vozača Aljmaš 2024.