CRNA KRONIKA

Umro je Đorđe Balašević, panonski mornar

Liječnici su poduzeli sve, ali do poboljšanja njegovog stanja nije dolazilo. Danas popodne mu se stanje dodatno pogoršalo uslijed ranijih kroničnih zdravstvenih problema

  Objavljeno 19.02.2021
  Petar Tauković

  ĐORĐE BALAŠEVIĆ preminuo je danas u 67. godini, od posljedica borbe s upalom pluća i zaraze koronavirusom.

  Podsjetimo, Balašević je prije tri dana primljen u Infektivnu kliniku Kliničkog centra Vojvodine u Novom Sadu. Kako saznaje Blic, imao je koronavirus i bio je u lošem stanju.

  Liječnici su poduzeli sve, ali do poboljšanja njegovog stanja nije dolazilo. Danas popodne mu se stanje dodatno pogoršalo uslijed ranijih kroničnih zdravstvenih problema.

  Balašević je preminuo tri mjeseca prije 68. rođendana.

  Đorđe Balašević rođen je 11. svibnja 1953. godine u Novom Sadu. Gimnaziju je napustio u trećem razredu pa je ispite polagao izvanredno. Upisao je geografiju jer, po vlastitom priznanju, na prijemnim ispitima nije bilo matematike. Osnovna ambicija u srednjoj školi bila mu je da postane nogometaš.

  Kada je kao 17-godišnjak ležao bolestan, jedna muha u sobi inspirirala ga je da napiše svoju prvu pjesmu Otkud muva. Zatim je počeo pisati prepjeve stranih hitova za emisiju Muzički klub, a s prijateljem koji se snalazio na gitari započeo je svirati. Godine 1977. pristupio je akustičkoj grupi Žetva s kojom je u listopadu te godine snimio neobavezan tango U razdeljak te ljubim. Pjesma je preko noći postigla ogromnu popularnost, tako da je singl prodan u 180.000 primjeraka.

  Početkom 1978. godine Balašević napušta Žetvu i s Vericom Todorović osniva Rani Mraz. Budući da se nisu rastali kao prijatelji, novu grupu je nazvao inspirirajući se sibirskom poslovicom: “Ako se nadaš dobroj žetvi, čuvaj se ranog mraza.”

  S pjesmom Moja prva ljubav Rani Mraz sudjeluje na festivalu Opatija 78. Kroz Rani Mraz je prošlo puno glazbenika, a gitaru je jedno vrijeme svirao i nogometaš Slobodan Pavković. Tijekom 1978. godine izbacuju seriju hit singlova.

  Više na index.hr

  Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?

  VIŠE IZ KATEGORIJE

  Prisutan je procvat prodaje lažnog cjepiva na "dark webu" s dobavljačima koji nude "tajnu isporuku", isporuku preko noći i plaćanja u bitcoinu

  Interpol: Zaplijenjeno na tisuća doza lažnog cjepiva protiv Covida

  Na mjestu događaja očevid obavljaju policijski službenici Policijske uprave osječko-baranjska u suradnji s inspektorom zaštite od požara

  Nakon požara u stambenoj zgradi u jednom stanu pronašli mrtvo tijelo nepoznate osobe

  Seizmološka služba potres je zabilježila jutros u 5 sati i 37 minuta

  Novi potres magnitude 4.2 kod Gline