GOSPODARSTVO

Unikom pojašnjava nejasnoće oko iznosa na uplatnicama

Naglašavamo kako je ovdje riječ o zakonskoj obavezi prikaza duga u bilo kojem pa i najmanjem iznosu te da nam nije bio cilj unositi nemir među korisnike

  Objavljeno 08.02.2020
  Petar Tauković

  Zbog nekih komentara koji su se širili društvenim mrežama oko opravdanosti slanja uplatnica na 0,01 kn i sličnih malih iznosa, Unikom je priopćenjem izvjestio javnost i pojasnio o ćemu se radi i zašto to tako mora biti izvedeno.

  Prenosimo priopćenje iz Unikoma u cijelosti.

  Poštovani korisnici usluga odvoza komunalnog otpada,

  zbog dijela javnosti koji nije upućen u obaveze trgovačkog društva koje se tiču izdavanja obračunskog dijela računa i pripadajuće uplatnice, a u svrhu izbjegavanja prenošenja netočnih, nepotpunih ili zlonamjernih informacija, želimo pojasniti nekoliko činjenica.

  Zakonska obaveza Unikoma d.o.o. jest izdavanje obračunskog računa svakom korisniku usluge odvoza komunalnog otpada. S obzirom da su akontativne uplatnice koje šaljemo korisnicima temeljene na predviđenom broju mjesečnih odvoza miješanog komunalnog otpada u skladu s prosječnim brojem iznošenja u prethodnom obračunskom razdoblju ili u skladu s izjavom koju su korisnici sami ispunili, na kraju obračunskog razdoblja dužni smo priložiti obračun u kojem je vidljiv realni broj odvoza. Kod nekih korisnika, na razlikovnoj uplatnici prikazan je dug iz prethodnog razdoblja (zbog većeg broja odvoza u odnosu na broj odvoza koji je plaćen akontativnim uplatnicama ili zbog zateznih kamata za kašnjenje plaćanja u odnosu na datum dospijeća uplatnice), a dijelu korisnika koji su tijekom prethodnog obračunskog razdoblja uplatili veći iznos od onoga koji odgovara stvarnom stanju, prva sljedeća uplatnica umanjena je za preplaćeni iznos.

  Dijelu javnosti želimo pojasniti određene nejasnoće koje se tiču iznosa na razlikovnoj uplatnici od 0,01 kn (ili druge iznose od nekoliko lipa). Dugovanje korisnicima usluge dužni smo prikazati, neovisno o tome je li riječ o jednoj lipi ili nekoliko stotina kuna. Dio korisnika primijetio je kako više košta cijena printanja navedene uplatnice i cijena papira od iznosa na uplatnici. Ovdje želimo razjasniti navedenu pogrešnu pretpostavku jer je uplatnica sastavni dio papira na kojem se nalazi obračun za prethodno razdoblje koje smo dužni poslati svakom korisniku i koje smo dužni poslati čak i onim korisnicima koji nemaju nikakvog dugovanja.

  Želimo odgovoriti i građanima koji su predložili da dugovanje iz prethodnog razdoblja dodamo iznosu prve sljedeće akontativne uplatnice. To nismo u mogućnosti učiniti jer su stavke dugovanja iz prethodnih razdoblja i naplate zateznih kamata, kategorija koja korisnicima ne smije biti poslana na istoj uplatnici s akontativnim iznosom.

  Naglašavamo kako je ovdje riječ o zakonskoj obavezi prikaza duga u bilo kojem pa i najmanjem iznosu te da nam nije bio cilj unositi nemir među korisnike. Napominjemo i kako se iznosi dugovanja iz prethodnog obračunskog razdoblja, zbog pojednostavljenja plaćanja, mogu dodati iznosu prve akontativne uplatnice koju će korisnici uplatiti (u slučaju plaćanja na blagajni Unikoma ili mobilnim/internet bankarstvom, kako bi se izbjeglo plaćanje naknade za plaćanje transakcije).

  Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?

  VEZANE VIJESTI

  Polaznici će se svakoga tjedna susresti s novom temom, upoznati brojne divlje životinje te naučiti činjenice i zanimljivosti o njihovom načinu života

  Ljetna škola u ZOO vrtu

  Zoološki vrt Osijek i ove će godine održati ljetnu školu koja će trajati tri tjedna, svakoga radnoga dana od 13. Više…

  Situacija s koronavirusom i epidemijom u Osječko-baranjskoj županiji i Osijeku izgleda bolje...

  Gdje postoji potreba postoji i način! – Unikom vraća uslugu

  Situacija s koronavirusom i epidemijom se u Osječko-baranjskoj županiji i Osijeku počela lagano popravljati pa je Unikom odlučio djelovati i Više…

  Do daljnjega se prilagođava rad reciklažnog dvorišta Sarvaš...

  Obavijest korisnicima Unikoma

  Iz Unikoma javljaju kako se od danas, 14. travnja 2020. godine do daljnjega, u reciklažnom dvorištu za građevinski otpad Sarvaš Više…

  VIŠE IZ KATEGORIJE

  Prvi vinski susret zakazan je već ove srijede, 12. kolovoza u Regionalnoj vinoteci

  Regionalna vinoteka i TZ Osječko-baranjske županije organiziraju prezentacije vinara

  Piližota: "Sljedeća tri mjeseca most će biti zatvoren, a pozivam građane na strpljenje jer sve ovo što radimo radimo kako bi nam most bio siguran"

  Počela obnova pješačkoga mosta u Osijeku

  Za usporedbu, prošle je godine iz optjecaja izdvojeno 278 komada krivotvorenih novčanica kune...

  U prvoj polovini ove godine iz optjecaja izdvojeno 97 krivotvorenih novčanica kune i 129 eura