GOSPODARSTVO

“Unikom” spreman na nove zimske izazove

Tijekom zimske sezone Unikom održava 180 km cesta

  Objavljeno 23.01.2018
  Mihael Šilac

  Iako pravu zimu još nismo osjetili, snijeg će s gradskih ulica čistit „Unikom“. Ukupno 11 strojeva među kojima su ralice, utovarivači i kamioni za odvoz snijega.  Zimska sezona traje od 15. studenog 2017. godine a završava  15. travnja 2018. Za vrijeme trajanja zimske sezone, Grad Osijek održava 95,96 km cesta prvog prioriteta, te 90 km nerazvrstanih cesta. (II., III., IV., V. )

  Prioritet ceste određuje kada će se koja površina očistiti. Prvo se čiste ceste kojima prometuju vozila gradskog prijevoza, prilazi institucijama, zdravstvenim i drugim ustanovama.

  Pravilnikom su određeni i stupnjevi pripravnosti, prvi stupanj je počeo 15. studenog, dok se drugi stupanj uvodi kada temperatura zraka oscilira oko 0Celzija, kada se pojavi poledica. Treći stupanj pripravnosti je kada se očekuje padanje snijega koje zahtijeva  čišćenje kolnika.  Postoji i četvrti stupanj kada se ceste zatvarju za sav promet radi sigurnosti. No, navedeni stupanj nije obuhvaćen proračunom zimske službe.

  Kada pričamo o poledici i pravim zimskim uvjetima, za sigurnost građana i sudionika u prometu neophodna je sol. Za ovu sezonu je ugovoreno tisuću i pet stotina tona soli, a na raspolaganju je trenutno sedan stotina tona soli.  Ako je potrebna dodatna količina soli, zalihe se dopunjavaju sa 200 do 300 tona za dva do tri dana.

  Na stranicama Grada Osijeka možete naći i dokument koji  sadrži popis putnih pravaca prema prioritetima – “Izvedbeni program zimske službe na održavanju nerazvrstanih cesta na području grada Osijeka u zimskom razdoblju 2017./2018.”

  Iako se Unikom brine o čistoći javnih površina, vrlo je važno napomenuti da građani također imaju obvezu čistiti snijeg ispred svojih objekata koje koriste.