POLITIKA

Ursula von der Leyen je nova predsjednica Europske komisije zahvaljujući tankoj većini

Kolakušić kaže da nije podržao von der Leyen zbog neravnopravnosti u EU-u

  Objavljeno 18.07.2019
  Ivona Amidžić

  Europski je parlament u utorak potvrdio za predsjednicu Europske komisije njemačku demokršćanku Ursulu von der Leyen.

  Za Ursulu von der Leyen na čelnom mjestu Komisije glasala su 383 zastupnika, dok ih je 327 bilo protiv, a 22 suzdržano. Samo je jedan listić bio nevažeći.

  Kako bi postala predsjednica Komisije, von der Leyen trebala je dobiti podršku apsolutne većine zastupnika, odnosno najmanje 374 glasa. Glasanje je bilo tajno, na papirnatim listićima.

  “Osjećam se počašćeno i prepravljena sam emocijama. Povjerenje koje ste mi dali je vjera koju ste ukazali Europi”, kazala je nova predsjednica Europske komisije europarlamentarcima nakon objave rezultata glasanja.

  Von der Leyen je, u govoru pred parlamentom ranije u utorak, kao središnji problem s kojim se suočavaju Europa i svijet istaknula klimatske promjene.

  “Najveći izazov trenutno je da naš planet ostane zdrav, to je najveća odgovornost  naših vremena“, kazala je von der Leyen i dodala kako želi da Europa postane prvi kontinent s nultom stopom emisije C02 do 2050.

  Založila se za osnivanje europske banke za klimu i pravo zakonodavne inicijative parlamenta te je kazala kako se zalaže za odlučivanje kvalificiranom većinom o vanjskim poslovima.

  Kolakušić nije podržao Ursulu von der Leyen

  Hrvatski europarlamentarac Mislav Kolakušić je izjavio da u utorak nije mogao podržati izbor Ursule von der Leyen za predsjednicu Europske komisije jer u Europskoj uniji ne postoji ravnopravnost, već „supremacija“ Njemačke.

  „Ja zahtijevam da Hrvatska ima ravnopravan status koji joj pripada temeljem članstva u Europskoj uniji, a to znači ravnomjernu raspodjelu funkcija“, kazao je Kolakušić za Hinu i istaknuo da Hrvatskoj nije pripao niti jedan položaj od 130 predsjedničkih i potpredsjedničkih funkcija u Europskom parlamentu i njegovim odborima.

  „Poslovnik jasno kaže da se funkcije moraju dijeliti i temeljem geografske ravnoteže. Znači to je nešto što oni ne mogu izbjeći. Ako vi šutite o tome onda oni mogu preći preko toga“, dodaje nezavisni zastupnik u Europskom parlamentu.

  Kolakušić smatra da se takva praksa može „mijenjati kada im direktno, otvoreno, argumentirano to kažete u lice“.

  (Hina)

  foto: youtube (screenshot)

  Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?

  VEZANE VIJESTI

  Osijek 'prešao prag' na europarlamentarnim izborima i osvojio jedno mjesto u Bruxellesu :) Borzan, Ribić, Čuraj, Jurić, Brmež, Šehić-Relić ...

  Osječanke i Osječani na EU izborima na različitim listama osvojili 6,49 % glasova

  Prema privremenim rezultatima DIP-a, izborima za Europski parlament u nedjelju je u Hrvatskoj pristupilo malo iznad 1,1 milijun glasačica i Više…

  Stručnjak za ustavno pravo iznosi nekoliko zanimljivih činjenica o današnjim izborima :)

  Izbori za EU parlament! Poučak Mate Palića: Italija glasa do 23 sata! Nema rezultata prije 23!

  Ustavni stručnjak i osječki profesor na Pravnom fakultetu Mato Palić, ‘poigrao’ se prije koji dan zanimljivim činjenicama o današnjim izborima Više…

  Posljednji puta čak 75% biračkog tijela ni na koji način nije utjecalo na ishod izbora, osim - vrlo bitno - svojim neizlaskom!

  Otvorena birališta u Hrvatskoj! Zašto je važno izaći na izbore!? Ostanete li doma, svejedno će netko pobijediti!

  Otvorena su birališta za hrvatske europarlamentarce! Hrvatska danas, kao i ostale zemlje EU, glasa za svoje zastupnike u europskom parlamentu! Više…

  VIŠE IZ KATEGORIJE

  Podjela vode, soka, kave i čaja bit će kod nogometnog igrališta u Sarvašu :)

  HNS-ovci pripremaju ‘cugu’ za hodočasnike u Aljmaš i ove godine

  Kao stručnjak za Ustav RH, Palić je u njihovim porukama zamijetio 'jeftinu retoriku' ...

  Ustavni stručnjak Palić poručuje predsjedničkim kandidatima: Govore kako će u mandatu raditi ono što formalno uopće ne mogu

  Takav video političara u Hrvatskoj još nismo vidjeli ... :D :D :D

  Hit politički video :D Pernar gol do pojasa sadi voćke!